22. 9. 2022

S lupou do historie: Sue Thomas: F.B.Eye

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sue Thomas: F.B.Eye (Sue Thomas: Agentka FBI) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Sue Thomas: F.B.Eye (Sue Thomas: Agentka FBI)
Žánr Drama, Krimi
Stanice PAX TV
Vysílání 2002–2005
Počet sérií 3
Premiéra 13. 10. 2002
Délka pilotu 90 minut
Prům. hodnocení 70 % (od 782 uživatelů)

O čem to je?

Seriál podle skutečné události. Sue Thomasová je odmalička hluchá, a přesto se stala přední agentkou FBI. Při plnění náročných úkolů jí kromě týmu profesionálních kolegů a přátel pomáhá také věrný přítel – její asistenční pes Levi.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Tento pilot mě vrací o spousty let zpátky, když jsem ho sledoval vůbec poprvé a propadl mu. Dnes už mi přijde spíš jako taková letní zábava, která neurazí, ale to rozhodně nemyslím nijak zle. Deanne Bray a Yannick Bisson si mě tu prostě získali.

Hrozně moc oceňuju, že něco takového vůbec mohlo vzniknout, protože příběh je takový čistý s nenásilným zapojením linky Sue. Je skvělé, že se inspiruje skutečnou osobou, kdy skutečná Sue Thomas se dokonce ve dvou epizodách objeví, takže má seriál zase i jinou rovinu. No a samozřejmě oceňuju autentičnost a fakt, že se tvůrci vydali cestou obsazení Deanne Bray.

Pilot je dost takový naivní, ale i vtipný a plný emocí. Na něco víc případového je potřeba si počkat do dalších dílů. I když i tady nějaká ta akce je. Pravdou ale je, že úvod je skutečně spíš o vztazích, těch naznačovaných, rozpadajících se, vznikajících, takže to může působit dost jako vztahovka.

Pamatuju si, že při prvním sledování si mě kolem prstu omotala už znělka. A přiznávám, kdybych zapomněl celý seriál, na ni asi jen tak nezapomenu. Tak nějak v sobě shrnuje atmosféru celého seriálu a vztah, který mají Sue a Levi. Zvířata jsou v seriálech už roky, Max z Jake a Tlusťoch, Marcel z Přátel, Sabrinin Salem nebo samotný Rex, ale Levi je zase někde jinde a svými kousky si diváky získá jako kterýkoli lidský herec (tak jako i jiní milovaní seriáloví mazlíčci). Jen je škoda, že nad celým seriálem kvůli zásadnímu rozhodnutí stanice zůstal viset pomyslný otazník.

  • ack Jessop/Charlie Adams
  • autentičnost
  • úvodní titulky
  • Sue a Levi/Sue a Jack
  • pilot může nudit
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Začátek se mi líbil, představil postavu, její problém a její cestu, možná to vyznělo trochu přímočaře.

Pilot se bohužel vlekl a doufal jsem, že nám bude ukázáno, jak Sue bude zvládat řešit nějaký případ, ale celých 30 minut to spíš spadá do rodinného žánru a „vtahovky,“ v posledních deseti minutách se už něco začíná dít, ale nakonec to skončí jen u soudu. Většina scén je zbytečně dlouhá a vyšumí do prázdna a naopak scény, které bych chtěl vidět, jsou přeskočeny.

Pilot zachraňovala samotná Sue a její odhodlání zůstat v normálním životě.

I když má pilot otevřený konec, tak na sledování dalších epizod vůbec nenavnadí a po dosledování pilotu si vlastně řeknete, že se tam vůbec nic nestalo a vy nemáte důvod k dalšímu sledování.

  • úvod
  • Sue
  • trochu přímočaré
  • zbytečně natahované
  • spíš vztahovka než krimi
  • zbytečně dlouhé scény
  • scény, které bych chtěl vidět, jsou přeskočeny
  • žádný případ
  • nenavnadí na další sledování
  • skoro nic se tam nestalo
40 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Status: viděno komplet (něco i víckrát)
Hodnocení celého seriálu: –

Další seriál, který je pro mě nostalgický. Když začínali tento seriál dávat v televizi, tak jsem se podívala na pilot a bylo rozhodnuto, že se budu dívat na všechny díly. Časem přibyly i další dvě řady. Ale co to přestali dávat v telce, tak jsem se k tomu už nevrátila a v telce později se na díly podívala, jak byl čas, nebo když nic jiného nedávali.

Když jsem teď po letech viděla znovu pilot, tak jsem se vrátila do doby, kdy jsem to sledovala. Jen s rozdílem, že co jsem starší, tak jsem si pár věcí nepamatovala a nebo si i všimla věcí, které jsem jako malá nezaregistrovala. Třeba, že Levi má flek na jazyku, což jsem si nikdy jinak nevšimla. Nebo u Mylese vím, jaký je v pozdějších dobách, ale tady v pilotu je spíše na ránu a takový slizký. Takže díky těmto začátkům je mi nesympatický. Ale najdou se zde i komické scény, jako třeba, když zvoní doma u Sue zvonek a Levi skočí k ní do vany, či jak při loučení s Jackem, mu nabídne sušenku na cestu.

Ráda se k tomuto seriálu vracím, sice se v pilotu nic napínavého úplně neděje, protože se díky Sue vyřeší případ, když u soudu obstojí a je z otisků prstů přeřazena do Jackova týmu. Ale má to pokračování. A myslím si, že i když o žádný případ zde není, ani akce či napětí, tak naláká na další sledování. Možná z touhy dozvědět se, jak to dopadne mezi Lucy, Sue a Mylesem či jestli tam bude více zajímavých, akčních a napínavých scén, které v pilotu chyběly.

  • Sue a Lev
  • herečka je doopravdy hluchá a hraje skutečnou postavu (v nějakém tom díle se objeví i ta agentka)
  • odezírání ze rtů a znaková řeč
  • scéna, kdy Levi skočí do vany k Sue, když zvoní zvonek, a kdy se Sue loučí s Jackem, co ji přinesl kazetu
  • asi ne každého naláká na pokračování
  • Myles
80 %
Mé hodnocení
Janey T

Status: viděna 1. série
Hodnocení celého seriálu: –

Tento seriál jsem měl v plánu už nějakou dobu a letos jsem se k němu díky výzvě konečně dostal. Musím říct, že výběru nelituji, na nějaký pohodový seriál jsem se těšil.

Dvoudílný pilot i přes svou délku nenudí, děj plyne bez větších problémů (dalo by se napsat i bez „hluchých míst“). Asi ho nejde brát jako vážnou kriminálku, odlehčení přitom ale není na škodu a nepůsobí nijak rušivě a nevhodně.

Samotný případ se začne řešit až ve druhé části, a mě osobně přišel spíše slabší, i když pár zvratů také nastalo. Téma ruské mafie se v kriminálkách objevuje poměrně často, takže časem začne působit trochu jako klišé.

Seriál je výjimečný tématem hluchých lidí, což je asi jeho hlavní deviza. Ze sledování se dá spousta zajímavých věcí pochytit a pozorovat komunikaci v ASL je opravdu skvělé. Přiznám se, že po shlédnutí pilotu jsem se pár výrazů naučil. Navíc se seriál inspiruje skutečnou agentkou FBI, což je určitě bod k dobru.

Z obsazení nemám co vytknout, hlavní hrdinka je sympatická a snadno jsem si ji oblíbil. Mile mě překvapil Yannick Bisson (Murdoch Mysteries), ani jsem netušil, že měl nějakou jinou větší roli. Ted Atherton roli (ze začátku) protivného agenta Mylese zvládá taky skvěle, jeho hlášky nemají chybu.

Ve sledování rozhodně budu pokračovat, díky neobvyklému tématu určitě vznikne spousta zajímavých situací a nebojím se, že by mě přestal v blízké době bavit.

  • Sue (Deanne Bray), Jack (Yannick Bisson)
  • Levi (zaslouží si vlastní bod)
  • odlehčené krimi
  • neobvyklé téma hluchých
  • inspirováno skutečnou postavou
  • intro
  • Myles (Ted Atherton) je ze začátku na zabití, ale tak to má být
  • slabší případ
80 %
Mé hodnocení
Lord Edmund Blackadder
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Dom_Domec

Dom_Domec

Ono to bylo dvojdílné? 😅 Moje chyba.
před 82 týdny
Jessica Angell

Jessica Angell

Mě se hrozně líbí že herečka co hraje Sue je opravdu hluchá, takže je to autentické, a dokonce tam hraje...
před 82 týdny
šotek10

šotek10

Skvělej oddychovej seriál. :)
před 80 týdny
Další články k tématu