11. 3. 2018

S lupou do historie: Finding Carter

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Finding Carter 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Finding Carter
Žánr: Drama / Rodinný
Stanice: MTV
Vysílání: 2014–2015
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 8. 7. 2014
Délka pilotu: 82 minut (dvojdíl)

Kdo?

Tvůrce: Emily Silver
Herci: Kathryn Prescott, Cynthia Watros, Alexis Denisof, Anna Jacoby-Heron, Zac Pullam, Alex Saxon a další

O čem to je?

Teenagerka Carter Stevensová žije zdánlivě dokonalý život se svou milující svobodnou matkou Lori a to až do doby, než policie provede zátah na školní párty a Carter zjistí, že ji Lori unesla jako batole. Carter se následně musí samozřejmě vrátit ke své pravé rodině, ale tato změna pro ni není nijak jednoduchá. Zvykat si musí na nové rodiče, svou sestru, která je jejím dvojčetem, a také na novou školu. Carter se rozhodne sama sobě přísahat, že Lori najde za každou cenu, než bude jediná matka, kterou kdy poznala, nadobro pryč…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Finding Carter je jedním ze seriálů, na které ráda vzpomínám a jsem ráda, že jsem se v rámci této rubriky mohla znovu kouknout alespoň na pilot, protože na opětovné zhlédnutí celého seriálu nemám čas.

Moc se mi líbí námět tohoto seriálu. Hlavní hrdinka byla ve svých třech letech unesena a najednou se při policejním zásahu tuto skutečnost dozvídá. Jak bude reagovat? Jak si bude zvykat na novou rodinu? Co to s jejím životem udělá? To jsou jen příklady mnoha otázek, které vás po přečtení obsahu napadnou. A samozřejmě máte už během pilotu možnost získávat na tyto otázky odpovědi.

Trochu mi ale vadilo, jak scenáristé celou záležitost uchopili. Ano, chtěli se dostat k jádru věci a neztrácet čas, ale nemyslím si, že by v tomto případě úřady předaly ještě tentýž den dítě do péče biologických rodičů, kteří si navíc jen tak vtrhli do výslechové místnosti. Nehledě na to, že by ve skutečnosti nikdo nedovolil Elizabeth případ vyšetřovat.

Dalším negativem je pro mě veškeré to teen drama, které s sebou seriál nese. Ano, dá se to předpokládat, Carter je šestnáctiletá dívka s kamarády (a sestrou) ve stejném věku, ale nějak už jsem na všechny ty párty, drogy a rádoby lásky alergická. Tyto scény mi však vynahrazují scény s rodinou, kde se řeší spíše psychologie těchto postav, jejich reakce a vyrovnávání se s novou realitou.

Kromě Carter, která je skvěle zahranou a napsanou postavou, jsem si oblíbila Elizabeth, která je sice z pohledu Carter vykreslována jako záporačka, ale pro mě je na druhou stranu strašně lidská a její reakce jsou naprosto normální a oprávněné. I tady však dochází k rovnováze a nemůžu naopak vystát Lori, která mi prostě nesedla, a Taylor, která působí moc odměřeně a strojeně.

Celkově mě pilot (a i samotný seriál) bavil a kdybych měla více času, koukla bych znovu i na zbylé epizody.

+ originální námět
+ rodinné vztahy
+ Carter a Elizabeth
+ psychologie postav

- teen drama
- místy nerealistické
- Lori a Taylor

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu:-

MTV řadím s jejich seriály do pytle k Freeform a The CW, takže mi bylo ještě před začátkem sledování jasné, že tento seriál se mi s největší pravděpodobností bude líbit. Přiznám se, že mi chvíli trvalo si na postavy obecně, ale zvlášť na hlavní hrdinku zvyknout, ale pilot byl vlastně dvojdíl, takže jsem na to měla dostatek času. Na konci už jsem byla jako rybička na udičce a mám tu další seriál, u kterého se těším na celý maraton. I když si tak matně vzpomínám, že jste u bleskovky o zrušení nadávali, že měl seriál hodně otevřený konec, to se mi zas tak moc nelíbí… ale co už.

Finding Carter je typický teen doják, hodně mi seriál připomínal Switched at Birth, který jsme měli na hodnocení před několika měsíci. Je to v podstatě skoro stejný koncept, jen tady je únos místo výměny. Ale jsou tu ségry, kluci, budování vztahů s novými rodiči… prostě vše, co byste od teen seriálu čekali. A samozřejmě nechybí hodně dramatu, není šance, že bychom se měli v dohledné době začít nudit.

Hlavní hrdinka je taková zvláštní. Pořád se směje, je hrozně energetická… musím říct, že ze začátku mi přišla do role špatně zvolená, nevěřila jsem jí žádné emoce. Postupně se to sice zlepšovalo, ale bude mi přece jen několik dílů trvat, než si na ni úplně zvyknu. U nové rodiny se zabydlela docela rychle, i když tam mají problémy, pořád mi to přišlo až moc klidné, než jak bych si představovala realitu. Jinak ostatní členové rodiny jsou parádní, nemám k nikomu výtku, zvlášť ségra a brácha jsou super. Problém mám ale s nápadníky Carter. Bývalý přítel vypadá jako neskutečná smažka a ten herec absolutně neumí hrát, bylo bolestivé ho sledovat. Nový nápadník sice hraje lépe, ale zase je tak… jak to říct jemně… fyzicky nelíbivý (teda btw. to jsou oba dva, ale to je jedno), že se mi ke Carter opravdu vůbec nehodí, navíc nemají ani žádnou chemii.

Celkově jsem ale spokojená. Nepřišlo žádné velké nadšení a neodolatelná touha pustit si ihned další díl, ale na druhou stranu sledování příjemně uteklo a po sledování přesně víte, jestli tento seriál bude podle vašeho gusta. Jen ten škaredý twist na konci si mohli odpustit, ten táta byl tak sympatický…

+ teen pohodovka
+ členové rodiny
+ velká míra zábavnosti

- nápadníci Carter
- na hrdinku se déle zvyká
- až moc rychle se přizpůsobila novému životu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Ač jsem to vlastně osobně stejně nikdy nezažila, tak nějak si trapně pořád myslím, že na MTV prostě seriály a realitky nepatří. Teda dneska už jen ty realitky, MTV většinu své seriálové tvorby prý zařízla, ale stejně. Stejně nechápu, proč si MTV neudrželo svou výjimečnost a zařadilo se do toho stáda milionu stanic, které vlastně všechny vysílají pořád to samé. To o to lidi mají pořád zájem? Ach jo.

Finding Carter má hodně zajímavé téma. Důvěryhodně zpracované sice rozhodně nevypadá (nevím, nechce se mi věřit, že by tohle všechno proběhlo tak rychle a hlavně naprosto nedobrovolně), uvěřitelnost ustupuje nepotřebnému teen dramatu. Přijde mi škoda, že se z tématu nevytřískalo něco víc a místo toho se řeší… prostě teen věci.

Když se tak zamyslím nad postavami, docela mě překvapilo, jak málo mě jich zaujalo. Sama Carter má sice světlé chvilky, ale bohužel momenty, kdy se skoro až nedá vystát, nejsou o nic méně časté. Ovšem její nová rodina je kategorií sama pro sebe. Nová matka, otec i sestra mě donutily se ptát sebe samé, jak to má s těmito postavami divák několik řad jako vydržet. Díky bohu za malého bratra, jehož byla skutečně zábava sledovat. Vůbec špatná nebyla ani Carteřina únoskyně, ale bratr vyhrál na celé čáře. Sám o sobě funguje perfektně, jeho interakce s Carter jsou skvělé. Věčně asi zfetovaní „nápadníci“ Carter by se mohli učit.

Dalším ohromným plusem jsou pro mě interakce mezi Carter a její únoskyní. Ty dvě mezi sebou skutečně mají nějakou „chemii“, je zajímavé je sledovat a dá se jim i fandit. A opět se k tomu dostáváme. Všehovšudy tři postavy jsou tu dobré a zbytek tak trochu leze krkem už po dvou minutách.

A to, že je seriál teen, není žádná výmluva. Zrovna nedávno (on už je to skoro rok?) jsme tu měli 13 Reasons Why. A také to bylo teen. Ale tak nějak rozumně, což Finding Carter minimálně zatím prostě chybí. Ano, na to, že to mělo hodinu a půl to uběhlo, ale upřímně bych asi neměla zájem sledovat dál. Já vám to říkala, že má MTV radši zůstat u té muziky. Tam tahle nevyspělost nevadí.

+ bratr, matka/dcera

- je to teen lehce nesnesitelným způsobem
- většina postav nedokáže divákovi přirůst k srdci

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
RRR

RRR

Pre mňa je Finding Carter najhorší seriál aký som kedy pozeral, a to som ich už pozeral veľa. Prvá séria sa...
před 6 roky
Micuda98

Micuda98

Popis zní zajímavě, trailer vypadá zajímavě, kouknu na pilot a uvidím. Edit: Já to žeru... Edit2: Pro...
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Ze začátku jsem měla FC ráda, ale postupem času ze z toho stávala jenom větší a větší slátanina...
před 6 roky
Další články k tématu