6. 12. 2017

S lupou do historie: Murdoch Mysteries

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Murdoch Mysteries (Případy detektiva Murdocha) 1×01: Power (Síla)?

Medailónek

Název: Murdoch Mysteries (Případy detektiva Murdocha)
Žánr: Krimi / Drama / Mysteriózní
Stanice: Citytv
Vysílání: 2008-????
Celkový počet sérií: 11+
Premiéra: 20. 1. 2008
Délka pilotu: 46 minut

Kdo?

Tvůrce: Maureen Jennings
Herci: Yannick Bisson, Thomas Craig, Helene Joy, Jonny Harris, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys

O čem to je?

Kanadský detektiv William Murdoch sice žije v době, ve které se mu může o dnešních vymoženostech jenom zdát, avšak to mu nebrání v tom, aby s nadšením sledoval, jak dennodenně přibývají vynálezy, které velmi brzy změní životy všech lidí. Jeho mysl je možná v oblacích a snad se lidem, kteří pozorují, s jakou radostí používá nejmodernější výdobytky své doby, zdá jako blázen. Naštěstí má po boku své věrné kolegy – patoložku Juliu Ogdenovou, konstáble George Crabtreeho či inspektora Thomase Bracknreida.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Už se nedivím tomu, že když jsme psali názory na slovenskou novinku 1890, všichni ji srovnávali s Murdochem. Opravdu to jsou dva téměř totožné seriály, které mají stejné historické zasazení, kriminální žánr a typově i vzhledově úplně stejného hlavního hrdinu. Je ale Murdoch lepší, než průměrný slovenský seriál?

Když tak koukám na hodnocení, vidím, že Murdoch se vám vesměs líbí. Ne že bych nesouhlasila, pilot byl celkem v pohodě, ale na 80 % bych to zase neviděla. Líbí se mi, že se v pilotu objevil Tesla, je to zajímavé zpestření jinak zcela běžného příběhu. Doufám, že i v dalších dílech se objevují skutečné postavy, mohlo by to být takové téma provázané celým seriálem, i když si nemyslím, že by se to dalo z dlouhodobého hlediska udržet.

Co se týče případu, Murdoch ničím nevyčnívá z davu. Jde o typickou kriminálku, jen řešení případů závisí spíše na dedukci a náhodě, protože něco jako DNA a podobné laboratorní vychytávky v té době nebyly. Na jednu stranu je to zajímavé, tvůrci musí přicházet na jiné nápady, jak případy rozluštit, na druhou stranu právě laborka mě na běžných kriminálkách baví nejvíc, takže jsem z toho taková rozpačitá. Každopádně vyřešení případu v pilotu je slušné, nechybí zvrat v závěru, který možná byl lehce očekávaný, nicméně dobře do celého příběhu zapadl.

Celkově mě ale první díl nedokázal přesvědčit, že bych měla někdy těch jedenáct sérií dohnat. Osobně dám raději přednost CSIčku.

+ sympatické postavy (zvlášť mladý policista)
+ chytré vyřešení případu
+ skutečné postavy

- historické zasazení je lehce omezující
- chybí tomu šťáva

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: viděna necelá polovina seriálu
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Je docela škoda, že jsou vlastně všechny státy krom těch Spojených a občas Spojeného Království většinou přehlíženy. Jako bychom si myslely, že USA mají patent na talent a na dobrou tvorbu a že nikde jinde nic dobrého nevzniká. A to nemluvím jen o seriálech, ale i o zbytku tvorby.

Murdoch je jednou z mála kanadských vlaštovek, která si dokázala získat pozornost dokonce i v Česku. Murdoch není tak „velkolepý“ jako třeba takový Sherlock (a zrovna ta Velká Británie!), vlastně když jsem teď tak koukala na pilot, přišla mi třeba taková kamera až lehce amatérská, ale Murdochovi naštěstí nechybí velká dávka kouzla.

Čímž rozhodně nemyslím to, jak jsme doma už před pár lety přemýšleli, jestli vážně hlavní hrdina používá tužku na oči. Osobně si pořád nejsem jistá, takže uvítám každý názor. Ale pryč od toho, tohle asi není úplně zajímavé.

Ale jinak, přiznejme si to, lehce trapně na seriálu nepůsobí jenom občas kamera. Romantické poblouznění mladého konstábla Crabtreeho jednou z podezřelých bylo docela trapným klišé, seriál celkově působí jako spíš taková oddychovka než něco, čeho se nemůžete dočkat, i když na vás už čekají nové epizody těch největších bijáků.

Avšak hlavní postavy jsou sympatické, Murdoch je prostě výborná postava, interakce se skutečnými osobnostmi jsou velmi zajímavé a i když je seriál možná trochu komornější, neskutečně dobře se sleduje. A kouzlo doby je už jen třešničkou na dortu.

+ Murdoch
+ zbytek hlavních postav
+ skutečné osobnosti
+ doba
+ kouzlo seriálu

- možná trochu slabší případ, klišé
- práce s kamerou

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Tempy

Status: viděno téměř komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Na Murdocha se prostě dobře kouká. Teď teda myslím seriál, ne Williama. I když… Pilot Případů detektiva Murdocha (jak seriál už roky uvádí ČT) vám ukáže naprosto přesně, co můžete od celého seriálu čekat. Kromě několika dějových linek, které se táhnou více epizodami, či dokonce sériemi, se seriál drží úspěšného schématu, které představuje již v prvním díle. Ano, chytrého a ctnostného hlavního hrdinu, jeho mladšího naivnějšího pobočníka, který udělá sem tam nějakou botu, ale většinou ji taky sám napraví, jejich trochu přihlouplého a nepokrokového šéfa a chytrou (soudní) lékařku, máte dnes v každé druhé detektivce. Murdoch k tomu však ještě přidává výbornou dobovou atmosféru kanadského Toronta na přelomu dvacátého století a trošku pohádkový, ale diváky oblíbený prvek – Murdoch je v podstatě kanadským Járou Cimrmanem – vynálezcem. Pokud s nějakým „zlepšovákem“ už nepřijde přímo sám, alespoň k objevné myšlence inspiruje (posléze) slavné osobnosti světových dějin.

Takhle se už v prvním díle setkáváme s Nikolou Teslou, který stihne během jedné epizody (samozřejmě s Murdochovou velkou pomocí) vymyslet „mobil“ a dokonce předpotopní štěnici. Zní to šíleně? Ano, tento koncept je trochu ulítlý, ale v seriálu funguje a rozhodně nepůsobí nějak uměle. Snadno tvůrcům uvěříte, že přesně takhle to bylo. Také se mi líbí, jak tvůrci v pilotu přistoupili k představení hlavních postav, tedy vlastně nijak. Začneme s neznámými hrdiny na shromáždění v parku, stane se vražda a hned je jasné, kdo má ve vyšetřování jakou roli. Je příjemné vidět, jak tvůrci nepodceňují své diváky „předžvýkáváním“ očividného.

Poté už se drží pilot obvyklého, ale osvědčeného, schématu s několika podezřelými, další vraždou, několika dějovými kotrmelci a konečného odhalení vraha. Pro některé kriminálky by to možná bylo málo, zde se však tato konvenční podoba detektivky skvěle doplňuje s již dříve napsaným. Přestože pilot nepatří k mým oblíbeným dílům Murdocha, hlavně kvůli náznaku týrání zvířat (ano, vím, v té době se to tak nebralo) a faktu, že Teslu nehraje David Bowie, je to solidní uvedení do děje parádního seriálu. A dámy, pokud vydržíte koukat dál, čeká vás i nějaká ta romanťárna!

+ hlavní hrdina
+ dobové zasazení a originální koncept
+ snadno a rychle si oblíbíte i vedlejší postavy (tedy + za scénář)
+ zajímavá znělka

- hlavní hrdina může někde působit až moc „správňácky“
- detektivní zápletka pilotu je slabá

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
sarhod79

sarhod79

Pro mě je tento seriál, dobrá oddechovka, je super:)
před 6 roky
kopernickak

kopernickak

No teda, mám zcela a úplně přeplněný watchlist, ale zase jste mě dostali - přidávám tam Murdocha.
před 6 roky
Rašík

Rašík

Jéé, další seriál, na který jsem téměř zase zapomněla. Naštěstí, od toho tu Lupa je, aby nám ty starší...
před 6 roky
Další články k tématu