22. 1. 2017

S lupou do historie: The Nanny

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Nanny 1×00: The Nanny?

Medailónek

Název: The Nanny (Chůva k pohledání)
Žánr: Komedie / Sitcom / Rodinný / Romantický
Stanice: CBS
Vysílání: 1993–1999
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 3. 11. 1993

Kdo?

Tvůrci: Fran Drescher, Peter Marc Jacobson
Herci: Fran Drescher, Charles Shaughnessy, Lauren Lane, Daniel Davis, Nicholle Tom, Benjamin Salisbury, Madeline Zima, Renee Taylor, Ann Morgan Guilbert, Rachel Chagall

O čem to je?

Ovdovělý broadwayský producent Maxwell Sheffield hledá chůvu pro své problémové děti – velmi stydlivou Maragaret, potížistu Brightona a na terapii docházející Grace. Když mu jednoho dne zazvoní u dveří prodavačka make-upu, kterou právě vyhodil z práce ve svatebním salonu její bývalý snoubenec Dany, rozhodne se ji na zkoušku najmout. Fran je ale na rozdíl od z Velké Británie pocházející rodiny Sheffieldů velmi osobitá a svérázná, a tak svým chováním, oblékáním a prořízlou pusou obrátí Maxwellovi, Maggie, Brightonovi, Grace, sluhovi Nilesovi i Maxwellově kolegyni C.C. život vzhůru nohama.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Drunk_Queen

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Myslím, že můžu bez nadsázky říct, že Chůva k pohledání je seriál, který mě provázel mým dětstvím. A vzhledem k tomu, že tuzemské televize ještě rozhodně neomrzel, mě nejspíš bude provázet celým životem. Ač jsem seriál viděla celý už několikrát, když na seriál občas narazím, velmi ráda se k němu opět vrátím. Ale jaký je pilot?

Pilot jsem viděla jak v původním, tak i anglickém znění. A u obou jsem si připadala tak trochu jako blázen. Víte, znělka je přibližně v 1:20. A pokud se nemýlím, do té doby jsem se zasmála už pětkrát, což se běžně nestává. A v podobném duchu se nese celá epizoda, takže tady už nestačí ani fráze „seriál nenudí“. Znělka je krásná a dokonale sedí k jisté švihlosti seriálu.

Seriál v postavách dosti staví na kontrastech (stačí se podívat na Fran a naproti ní často upjaté Sheffieldovy). Každá z postav je promyšlená a něčím typická, aniž by byla přehnaná (špatným způsobem). Žádná z vedlejších postav (dokonce ani děti, které bývají častým problémem) není otravná a člověk si je jist, že každou z nich chce vidět znovu.

Pilot je neskutečně zábavný, občas ale i milý či dojemný, má sympatické postavy a… rozhodně stojí za zhlédnutí. Protože žádný seriál nejspíš nemá tak úžasného sluhu.

+ hlavní i vedlejší postavy
+ neskutečná vtipnost
+ nenucené kontrasty

- stejně jako ve všech sitcomech občas obtěžuje smích v pozadí
- kdy naposled to na jisté české televizi neběželo za den ani jednou?

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %
Chůva je jeden z těch seriálů, na které jsem koukala jako malá po návratu ze školy. Je hodně těžké hodnotit pilot jako samostatný celek a odprostit se od toho, že vím, jak se to celé bude dál vyvíjet (a jak jsem si u finále vždycky pobrečela), ale jdu se o to pokusit.

Začnu tím, co se mi líbí nejméně. Děti jsou docela nudné. Celá dějová linka s Maggie byla naprosto klišovitá, a to včetně prvního polibku. Maggie je nudná postava a Brightona taky, chová se jako malý otravný spratek. Jediná vtipná byla Grace se svými „dospěláckými“ problémy. Ale všichni ostatní byli bezkonkurenční. Fran co slovo, to perla, Maxwell, CC a Niles pak tvoří nezapomenutelné trio. Niles nemá chybu, u něj jsem se řezala smíchy při každé scéně :-D

Myslím, že nejde nezmínit Franin hlas. Herečka je to osobitá právě díky svému hlasu a smíchu. Paradoxně, možná je to tím, že i já mám strašně divný hlas, ale nepřišel mi tak nesnesitelný :-D Dokonce i ten její smích, který vyvolal v živém publiku vlnu pobavení, mi přišel úplně v pohodě. Nevidím nejmenší problém v tom, že bych si kompletní seriál pustila v originálním zně­ní.

Pilot Chůvy je fajn. Představí se nám zde všechny postavy, jasně vidíme jiskření mezi chůvou a tátou, což vždycky oceňuju. Vtipů, a co víc, dobrých a vkusných vtipů je zde opravdu požehnaně, taže za mě plus a i kdybych seriál předtím neviděla, tak mě pilot sám o sobě dokáže navnadit na další sledování.

+ chemie mezi hlavní čtveřicí
+ Niles stojí za samotné vyzdvihnutí
+ vkusné vtipy (a je jich hodně)

- 2/3 děti je otravných a nudných

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Seraphine313

Status: mám (několikrát) komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 60 %

The Nanny je seriál, který ani tak netěží z originality, jako spíš z ověřených sitcomových postupů. Právě tady ten střet toho jednoduchého světa Fran a světa rodiny Sheffieldů svázaného pravidly, je zdrojem nejvíce vtipů. Překvapivě ale pro mě hlavním vtipálkem nebyla ani Chůva, ani Niles, u nichž to prvoplánově bylo vidět a hlavně Niles se ve své roli ještě úplně nezabydlel, hlavním vtipálkem byl překvapivě Brighton. A ani Grace si nevedla špatně.

Oproti tomu třeba Maggie jsem osobně nemohl vystát. Zčásti je to i kvůli herečce, která ji hraje a která se mi zprotivila už ve svých předešlých rolích. CC mi ani moc nevadila, hlavně proto, že se před kamerou téměř neobjevila.

Děj pilotu byl vlastně i lehce předvídatelný. Chůva přijde, nechová se, jak se od ní čeká, slíbí, že neudělá nic proti Sheffieldovi, udělá něco proti Sheffieldovi, ale nakonec se ukáže, že to bylo dobře. Že ti dva spolu něco v budoucnu budou mít, bylo jasné už tak od poloviny pilotu.

Vůbec postavy a jejich vtipy jsou celým jádrem pilotu. Nic navíc, snad krom příběhu o matce dětí, nenabízí. Stejně tak i vtipy samotné se můžou zdát prvoplánové – někdo něco řekne, jen aby vzápětí udělal přesný opak a tím pobavil. Bojím se, že se tento přístup rychle divákům zají. Co se mi naopak líbilo, bylo, že se tvůrci nebáli zajít až ke stereotypům (nebo si vytvořit vlastní) a vytáhnout vtip z každého prostředí, ve kterém byli. Dokonce i domov Fran tak byl a do budoucna i mohl být zdrojem neskutečného množství zábavy.

+ stereotypní vtipy
+ Brighton a Gracie

± Niles se zatím trochu hledá

- je to vlastně celkem jednoduchý seriál
- kromě hlavní linky nenabízí nic jiného
- děj se dá hodně předvídat
- stejně jako po chvíli vtipy

Moje hodnocení: 50 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
Marie2624

Marie2624

Tento seriál mě doprovázel celé dětství, všechny díly jsem několikrát, vždy poté, co jsem přišla ze školy :)...
před 7 roky
chisko6

chisko6

Seriál jsem si nikdy cíleně nepustila, ale vždy, když ho dávají v televizi, ráda se na něj podívám. Je...
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

To je prostě klasika. Pamatuju, že když jsem jezdila na střední, jeden autobusák u nás byl celý Niles....
před 6 roky
Další články k tématu