28. 12. 2022

S lupou do historie: Skam

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Skam 1×01: Du ser ut som en slut?

plakát

Základní údaje

Název Skam
Žánr Drama, Teen
Stanice NRK
Vysílání 2015–2017
Počet sérií 4
Premiéra 25. 9. 2015
Délka pilotu 20 minut
Prům. hodnocení 80 % (od 342 uživatelů)

O čem to je?

Norské drama o skupině středoškolaček, které řeší své každodenní trable. V první sérii sledujeme příběh Evy, která má přítele Jonase, ale brzy jejich vztah projde zkouškou. Řeší problémy, chodí na různé party a poznává nové lidi. V čele druhé série je Noora, třetí Isak a čtvrté Sana.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Zase musela přijít až lupa, abych se k seriálu dostal. Popravdě mě dost děsilo, že by to mělo být jako britské Skins, takže i proto jsem Skam odsouval. Ale ono ne. Bylo to mnohem lepší.

Snad nejlepší na celém pilotu je, že vlastně nic nevím. Takto mě lákají mnohem víc další díly, protože zkrátka taky chci vědět víc. Jistě, pár teorií mám (navíc jsem už teď prokoukl děj třetí série), ale jinak je to prostě super podívaná, u které mi vůbec nevadí, že po pilotu netuším absolutně nic, ani to, kam příběh směřuje.

Eva a Jonas jsou strašně sladký pár, i když teda Jonas se chová dost jako vůl. Jsem si úplně užíval ty jejich scény, o to víc mě překvapil přerod Evy. Jen se trochu bojím, že ta nevinná osůbka se brzo dostane na tenký led a projde ještě větší změnou. Jinak mě zaujala Noora, i když teda jen během jediné krátké scény, každopádně na její sérii se teď dost těším.

Řeknu to takto, mít čas, tak snad dám celý seriál najednou. Takže se vůbec nedivím, že Skam je takový fenomén.

  • na postavy se dobře dívá
  • vyvolalo zvědavost
  • Eva a Jonas jsou sladcí
  • Noora nalákala na další série
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Když se řekne Skam, dneska už se mi vybaví nejen originál, ale taky každý jeho remake (přičemž jsem všechny viděla aspoň částečně), takže návrat k tomuhle norskému je jako návrat po hodně dlouhé době domů. Neříkám, že jsem si ty jiné verze neoblíbila (některé dokonce i víc, italský a vlámský jsou pro mě no. 1), ale tohle je prostě nostalgie jako prase, která ve mně bude rezonovat ještě dlouho.

V jednoduchosti je síla by klidně mohl být slogan tohohle díla. Jedná se o neobyčejně obyčejný seriál ze života středoškoláků, který se stal neskutečně populárním a ikonickým. Vlastně ani nevím proč, ale můžu se pod to podepsat. Jedním z důvodů bude hádám způsob vysílání, jež asi nikoho, kdo na to kouká poprvé až teď, neohromí. Scény se vysílaly jednotlivě v reálném čase, ve kterém se odehrávaly, a jednou týdně vyšly dohromady jako celá epizoda, což je koncept, který jsem milovala i nenáviděla najednou. Je to sice něco jiného a unikátního, ale na druhou stranu to bylo taky peklo pro lidi jako jsem já, kteří milují sledování seriálů maratonem.

Hodnotit čistě pilot něčeho, co jste viděli celé a ještě ke všemu k tomu máte takovou citovou vazbu, je velmi obtížné. Avšak první série s Evou není moje nejoblíbenější, protože (norská) Eva a její chování mě všeobecně vždycky trošku vytáčelo (tým Noora all the way), a ani tentokrát ji nevítám zrovna s nadšením. Každopádně i její řada má něco do sebe, jakmile se zorientujete, kde jste a proč. V kraťoučkém pilotu jste hozeni do příběhu, který ani mně napoprvé nedával moc smysl, takže podívat se dál je v podstatě nutnost. Doporučuju si taky něco nastudovat o fungování života na středních školách v Norsku, protože např. na těch jejich russ busech je založena půlka seriálu.

Právě to je jedna z věcí, kterou, mimo samozřejmě skvělou různorodou reprezentaci a nejen-pro-teenagery-důležitá témata, která otevíral, na Skamu a všech jeho další variantách zbožňuju. Díky tomuto seriálu/seriálům jsem se dozvěděla o fungování každodenního života hned v několika evropských zemích aspoň milionkrát více, než jsem se kdy naučila třeba ve škole nebo v jakékoliv jiné, vyumělkované filmové a seriálové tvorbě. Na Skam jako koncept budu pět ódy už navěky.

  • ikonická záležitost
  • neobyčejně obyčejný středoškolský seriál
  • každodenní realita a náhled do místního života
  • koncept vysílání
  • stále aktuální a nelehká témata
  • délka a Norsko
  • je to sice srdcovka, ale pilot jako takový žádný zázrak není, musíte se do toho prvně dostat
  • OG Eva mi už asi nikdy nesedne
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
chisko6

chisko6

Skam jsem zkoukla už dávno a moc si nevybavuji jaké zápletky tam přesně byly. Ale bylo velmi osvěžující se...
před 71 týdny
Tempy

Tempy

Podepisuji se pod to, že vidět pilot vůbec poprvé a podívat se na něj se znalostí celého seriálu jsou dva...
před 71 týdny
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Sakra, máš pravdu, to jsem úplně zapomněla taky vypíchnout! Myslím, že některé ty postavy doteď sleduju na...
před 71 týdny
Další články k tématu