7. 12. 2022

S lupou do historie: Awake

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Awake (Procitnutí) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Awake (Procitnutí)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní
Stanice NBC
Vysílání 2012
Počet sérií 1
Premiéra 16. 2. 2012
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 74 % (od 431 uživatelů)

O čem to je?

Michaelův život se po tragické nehodě dostane do zvláštní situace. Je rozpolcen mezi dvěmi realitami, kde v jedné tragickou nehodu přežila jeho žena a zemřel syn a ve druhé tomu je přesně naopak. Jenže která z realit je skutečnost a která je jen pouhý sen, když obě jsou tak živé..

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Před rokem jsem se k seriálu konečně dostal a užil si ho od začátku do konce. Že mě zrušení po první sérii štve, to je fakt, na druhou stranu se bojím, že pokračování by to trochu zabilo. Ale teď zpátky k pilotu. Seriál, kde díku snům může hlavní hrdina přecházet mezi dvěma světy, podstatnou otázkou je, který je skutečný. A to dává pilotu i zbytku série pořádný náboj.

V pilotu je podle mě všechno docela dobře vysvětleno, takže se člověk nijak moc při přechodech mezi realitami neztrácí. Možná trochu matoucí je situace s parťákem, respektive scéna s ním v realitě, kde byl k Michaelovi přidělen Vega. Najednou se tam motá Isaiah, takto možná může působit poněkud matoucím dojmem. Jinak je super, že se světy liší mimo jiné barvou obrazu, jeden je takový zářivější američtější, druhý pochmurnější realističtější.

Je docela zásadní, jestli chcete při sledování přemýšlet o tom, která realita je skutečná, nebo ne. Případně jak moc. Takto zpětně mi přijde lepší to hodit za hlavu, moc se nešťárat v detailech a užívat si seriál jako takový. Odpovědi se stejně nedoberte (kdo ví, jestli ji podle svých vyjádření kdy měl Kyle Killen). Takto je to zkrátka hodně zajímavě pojatá kriminálka s úplně jiným důrazem na psychologii, než na který můžete být zvyklí ze standardních seriálů vybočujících z řady.

Obsazení je super, všichni tu zatím skvěle fungují, v pilotu mi zatím chyběla jen Laura Innes, která svou postavu zvládla na výbornou. Co do postav, tak mě trochu irituje doktor Lee tím, jak je se vším rychle hotový, takže u mě boj vyhrává doktorka Evans. Tito dva budou mít v seriálu taky ještě zajímavá místa, ale to sem nepatří.

Awake je důkazem toho, že i něco ne zrovna excelentní dokáže zaujmout a udržet. Podobně jako pilot utíká i celá série, takže je to taková víkendová jednohubka. Jen bohužel nemůžete čekat, že se dočkáte nějakých zásadních odpovědí. I když jedno velké odhalení tu nakonec bude.

  • obsazení
  • odlišení realit
  • unikátně pojatá psychologická linka
  • co je skutečné?
  • doktor Lee
  • chybí Laura Innes
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu