18. 7. 2018

S lupou do historie: Tru Calling

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Tru Calling 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Tru Calling (Volání mrtvých)
Žánr: Drama / Akční / Dobrodružný / Nadpřirozený
Stanice: Fox
Vysílání: 2003–2005
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 30. 10. 2003
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: Jon Harmon Feldman
Herci: Eliza Dushku, Shawn Reaves, Jason Priestley, A.J. Cook, Matt Bomer, Zach Galifianakis a další

O čem to je?

Tru Davies je mladá slečna, jejímž snem je dostat se na vysokou školu a vystudovat medicínu. Osud pro ni však prozatím přichystal něco úplně jiného. Práci v márnici a hlavně schopnost znovu prožít den. To se stává tehdy, když ji jednou za čas nějaký čerstvý nebožtík požádá o pomoc. Čas se vrátí do doby, kdy dotyčný ještě žil a je jen na Tru, zda ho dokáže zachránit od zdánlivě nevyhnutelného.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Tak teď jsem se během sledování pilotu vrátila o několik let zpátky a nostalgicky si připomněla doby, kdy jsem na Tru Calling koukala nejprve v televizi na slovenské STV, protože v něm hrála „Faith z Buffy“ :D Zároveň jsem si uvědomila, jak rychle ten čas letí.

Tru Calling je seriál se zajímavou zápletkou – Tru právě ukončila bakalářské vzdělání a chystá se pokračovat se studiem medicíny, ale nejprve chce získat nějakou praxi a přijme místo na patologii. Tam ji během své první noční šichty požádá čerstvě zesnulá o pomoc a Tru se znovu probouzí téhož dne ráno. Je z toho patřičně zmatená, kdo by taky nebyl, a přesně tohle byly scény, které se mi v pilotu líbily, protože víceméně vykreslovaly reakce, které bych měla na místě Tru i já. Plusem je i skutečnost, že Tru brzy pochopila, jak chytře využít informace, které už znala z „předchozího“ dne a šokovat tím své okolí.

Děj pilotu byl místy předvídatelný, ale zdání celou dobu klamalo. Líbilo se mi, že tvůrci dokázali diváka překvapit nečekaným zvratem. Bohužel se ale jedná o epizodní záležitosti, což vyplývá z konceptu seriálu a tím se řadí k většině z nich.

Co se týče hlavní postavy, Elize Dushku role sedla a stojí na ní celý seriál. Musím se totiž přiznat, že zbytek postav působí nesympaticky a nikoho z nich jsem si během pilotu neoblíbila, i když se jedná o dnes už velmi známé herecké tváře. Celkově je seriál ale příjemnou oddychovkou, takže pokud vás zaujal, šanci si zaslouží.

+ zajímavá zápletka
+ Eliza Dushku
+ zvrat v příběhu
+ příjemná oddychovka

- nesympatické postavy
- epizodní zápletky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Myslím, že asi většina lidí, kteří milovali Buffy, dali šanci i tomuto seriálu. Sice není od Josse (i když Dollhouse mi samozřejmě taky neutekl), ale Eliza v hlavní roli je Eliza v hlavní roli. Navíc nadpřirozené téma podobné Ghost Whisperer ještě před tím, než se Ghost Whisperer začal vysílat, to si nechám líbit.

Pilot byl výborný. Herecky to možná trošku skřípe, ale příběh je podle mě vymyšlen na jedničku – přesně takový typ seriálů mám ráda, ale v dnešní době už mívají takové jiné zpracování, nevím, jak to popsat. Dřív mě ty nadpřirozené seriály ve stylu Čarodějek bavily prostě víc, byly takové šťavnatější než v dnešní době. Ale možná je to jen můj pocit. Opakování dne se mi moc líbilo, i když jsem čekala, že hrdinka nebude tak dokonalá, aby zvládla všechny problémy napravit během jediného dne navíc – myslela jsem, že se bude den opakovat několikrát. I tak ale solidní, možná místy až moc o náhodném ideálním načasování, ale to se dá odpustit, protože sledování vážně baví a utíká dobrým tempem.

Jak už jsem zmínila, největší zádrhel vidím v hercích. Především sestra hrdinky mi přišla hodně nesympatická, ani ne jako postava, spíš opravdu to bylo herečkou. Ani brácha se moc nepředvedl, celkově mi ta rodinná pouta vůbec nesedí, nevidím u nich žádné pouto. A jak mám Elizu ráda, samotná Tru měla pořád jeden výraz a půlku dílu mi připadalo, že si hraje na Lola běží o život. I ten její voiceover na konci byl spíš k smíchu, než aby navodil nějakou napínavou nebo dojemnou atmosféru.

Možná, že kdybych seriál sledovala v dnešní době, už bych ho nehodnotila 80 %. Ale tenkrát před dvanácti nebo kolika lety, kdy jsem ho sledovala, jsem ho opravdu žrala a dost mě mrzelo, že ho pak utnuli z epizody na epizodu.

+ nadpřirozený příběh
+ výborné tempo
+ pořád nějaká akce

- postavy
- voiceover

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Rok 2003 se na první pohled nezdá tak daleko. Jenže když se nad tím tak zamyslíte… V tom roce se narodil můj bratr. A mně bylo pět. Aha. A ta léta jsou na seriálu znát. Třeba znělka je příšerná. Soundtrack taky. Styl natáčení některých scén jakbysmet. Je to jen můj názor, ale přijde mi, že z dnešního pohledu stárnou rychleji seriály z 90's a 00's než ty, co mají na kontě křížků víc…

Ale pryč od toho. Téma. Boží. Absolutně netuším proč, ale pro podobné „lehké duchařiny“ mám prostě slabost, takže pokud se téma zpracuje dobře, je pro mě radost seriál sledovat.

U Tru Calling mi ale přijde trochu škoda, že pilot nezabral víc. Rozjezd se mi zdál šíleně pomalý a i když se to následně rozjelo, výkon nebyl zrovna vyrovnaný. Takže ano, zvraty se povedly, vyústění překvapilo… Ale nesplo si nevspimnout těch několika smutně hluchých míst.

Pořád ale naštěstí můžu říct, že od pilotu odcházím příjemně překvapená. Těch několik opravdu podařených scén mi vzalo vítr z plachet, takže i když jsou nějaké části vcelku zklamáním, pozitiva u mě stále převažují nad negativy.

Jen tak mimochodem, to obsazení mě překvapilo!

+ téma
+ překvapivé zvraty

- styl natočení
- hluchá místa

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
marvio

marvio

Tenhle seriál mě úplně minul. Dle ohlasů to nebude špatné, tak jdu na to ;-)
před 5 roky
Alaya

Alaya

Pamätám si, ako som ten seriál mala rada a utekala domov zo školy pozerať x-tú reprízu, lebo som to proste...
před 5 roky
kneznaL

kneznaL

To mě nějak minulo,vůbec nic mi to neříká, musím napravit.
před 5 roky
Další články k tématu