7. 1. 2018

S lupou do historie: Ugly Betty

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ugly Betty 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Ugly Betty (Ošklivka Betty)
Žánr: Drama / Komedie
Stanice: ABC
Vysílání: 2006–2010
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 28. 9. 2006
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Silvio Horta
Herci: America Ferrera, Eric Mabius, Alan Dale, Tony Plana, Ana Ortiz, Ashley Jensen, Becki Newton, Mark Indelicato, Vanessa Williams, Michael Urie, Kevin Sussman, Rebecca Romijn, Christopher Gorham, Judith Light, Daniel Eric Gold

O čem to je?

Betty je chytrá, ale krása jí do vínku přinesena nebyla. Má svůj vlastní styl, ve kterém se cítí dobře, a nezávislou povahu, která jí pomůže získat místo v prestižním newyorském módním časopise. Betty dokáže zůstat vždy sama sebou, nenechává se vtáhnout do dramat, která se kolem ní každodenně odehrávají a která mají na svědomí především její kolegové – ztělesnění módních ikon. S pomocí své pyšné a výstřední rodiny z Queens hrdinka pokračuje na cestě za svými velkými sny a překonává každou překážku svým jedinečným způsobem.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Konečně. Konečně přišel na řadu jeden ze seriálů, který nejen že znám, ale který hlavně patří mezi mé oblíbené. Jasně, většina z vás protočí panenky z toho, jaký mám vkus, protože takovýmhle věcem (slušně řečeno) dávám vysoké hodnocení a mnohé uznávané klasiky si u mě ani neškrtnou. Myslím, že v tomhle je televize ideální zábavní průmysl. Stěžujeme si na to, jak moc se toho ročně natočí, ale faktem zůstává, že je program natolik rozmanitý, že si v něm každý najde svoje seriály, které ho baví, i když ostatní mají úplně opačný názor. Toť k úvodu, jdeme k Betty.

Asi už jste pochopili, že jsem nadšená. Možná jsem v prvním odstavci své nadšení až moc přehnala, protože jsem dnes při opakovaném sledování pilotu tohoto výborného a zábavného seriálu měla stejné pocity jako před pár lety, kdy jsem si ho dávala premiérou. Po prvním díle jsem si totiž vůbec nebyla jistá, co si o tom mám myslet. Věděla jsem, že to chci sledovat dál, ale opravdu jsem netušila, že jak dojdu na konec čtvrté řady, bude Ugly Betty patřit mezi moje velké srdcovky. Pilot je zábavný, milý, barevný… ale může vyvolat i depku. Řekla bych, že je dost odlišný od zbytku seriálu, s přibývajícími epizodami a vývojem postav se mu daří mnohem lépe, než jaký potenciál mu pilot dává.

První epizoda představuje postavy, ale nenechává tomu tolik prostoru, abyste se začali nudit. Hned se vrhneme do světa módního průmyslu skrze důležitou reklamu a hned poznáváme, jak těžkou práci asistentka šéfredaktora módního časopisu skutečně má. Postavy, minimálně ty v práci, jsou vysoce typizované. Je tu hlavní hrdinka – vyvrhel, playboy, jeho úhlavní nepřítelkyně, která se nebojí jít přes mrtvoly, krásná, ale naprosto blbá asistentka a abychom byli korektní, nechybí ani gay asistent. Vztahy postav už se ale i v pilotu začínají krásně formovat. Vidíme spojenectví, které (ačkoliv by to kdokoliv z nich přiznal) přerůstá v přátelství mezi Willie a asistentem Marcem, bitchy besties ve formě Amandy a Marca a pak potenciální romantickou linku, kterou tvoří Daniel a Betty, i když si to ani jeden z nich aktuálně nedokáže představit.

Ze všech vztahů, které jsem zmínila a i ostatních, musím vyzdvihnout Amandu a Marca. Jejich přátelství už v pilotu září a krade si světlo na výslunní pro sebe, přitom mají snad jen jednu společnou scénu. Stačí mi jen jejich kombinace hlášek a herectví – způsobu, jak mu Amanda odpoví: „To je jako bizarní verze Sexu ve městě.“ „Ale přestaň, nebo se udusím smíchy.“ (můžete na to mrknout i v traileru ve 2:05). Takových rozhovorů je seriál plný a jsou to bezkonkurenčně moje nejoblíbenější scény a pravděpodobně i důvod, proč jsem si seriál tak oblíbila.

Hm, ten názor se nějak prodlužuje, ani jsem nečekala takovou délku. Ale ještě nekončím. Musím totiž zmínit i to, co jsem trošku nakousla na začátku. Pilot je totiž jiný než zbytek seriálu. Jde především o chování vůči Betty. Hrdinka má rovnátka, brýle, špatný módní styl. V důsledku toho je s ní jednáno jako s méněcennou. V práci se jí běžně vysmívají, myslím, že to i dost zasahuje do šikany. Vrcholem je scéna, kdy ji Daniel (její šéf) donutí, aby zaskočila za jednu modelku při sexy photoshootu. Je jasné, že to udělal jen pro její zesměšnění a pobavení všech okolo. America scénu výborně zahrála, skutečně jsem cítila tu úzkost, smutek a beznaděj, jaká z Betty vyzařovala. Bylo mi jí hrozně líto. Říkala jsem si, že jestli takový bude celý seriál, tak to nebude dobré. Naštěstí je tato zesměšňující atmosféra a neúctyhodné chování k hrdince záležitostí prvního dílu, ostatní už jedou na pohodové komediální vlně a dokazují, že zábavný odlehčený seriál se dá udělat i bez toho, aniž byste museli přecházet do trapnosti a šikanovat nebo jakkoliv zesměšňovat lidi ve svém okolí. Bohužel kdybych zbytek neviděla a měla soudit jen podle pilotu, což je úkol této rubriky, tak je mé hodnocení nižší, než by si seriál ve výsledku zasloužil. Za celkový seriál 90, za pilot jen 60 právě kvůli této jediné, ale hodně významné výtce.

+ prostředí módního časopisu
+ komediální zpracování telenovelového tématu
+ Marc, Amanda a jejich „posh“ přátelství

- zesměšňování hlavní hrdinky
- celá scéna s photoshootem
- typizované postavy (i když je to schválně kvůli komediálnímu až lehce parodujícímu žánru)

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Docela jsem si pohrávala s myšlenkou, že bych zase jednou udělala malé porovnání (pokud mě paměť neklame, tak jsem tohle porovnání zatím udělala přibližně jednou, ale nevadí), ale po odsledování jsem tuhle myšlenku zase rychle odehnala.A pak si ten originál na youtube stejně našla. Ach jo, pro lásku boží, proč já si tohle dělám.

Ano, mučím se. Ale zaprvé, čekala bych, že mezi seriály bude větší rozdíl (tedy… dějově jdou dost vlastní cestou, ale myslím pocitově). Co jsem z různých popisů tady na serialzone pochopila, tak americká Ugly Betty má být skoro až parodií původní kolumbijské verze. O kolumbijské straně toho moc říkat nemůžu, protože se v těchto věcech, díkybohu, nevyznám, ale na americké straně vidím tu parodii hodně málo.

U Kolumbijců jen předpokládám, že jejich verze obsahuje obrovskou dávku klišé (ono co jiného by taky člověk u telenovely čekal), ale jsou na tom Američané o tolik lépe? To, že jsou klišé Jižní Ameriky převedená na klišé Spojených států amerických, za nějaký plus tedy nepovažuju.

Něco málo rozdílného (a povedeného) se ale přece jenom najde. Za nejvýraznější „hvězdu“ pilotu považuju „ďáblici“ v podání Vanessy Williams, ona a její asistent jsou společně výborní a tu parodii se jim daří plnit dokonale. Něco málo ukazuje i America Ferrera, ale Wilhelmina (už to jméno dost naznačuje) si pilot krade pro sebe, to bez dohadů.

Je mi jasné, že ragelly z tohohle byla nadšená. Tedy… takové sebevraždé sklony, aby koukala ještě na původní verzi, asi nemá (předsevzetí na rok 2018 – přestat být zvědavá), ale je mi jasné, že minimálně ta americká verze je přesně podle jejího gusta. Já obě verze docela protrpěla, i když tu americkou asi o trochu méně. Jednu věc můžu říct jistě, další sledování neplánuji ani u jednoho (opět utíkám rychleji před původní verzí, beztak je tak patnáctkrát delší). Dostat více prostoru ta komedie, tak to možná zvážím, ale tohle je slabé.

+ Wilhemina a její asistent
+ Betty má potenciál

- americká klišé, která nejsou o nic lepší než ta kolumbijská
- nevyužitá komedie

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Když jsem byla malá, tu původní jsem sledovala s taťkou. Můj otec kamioňák, který jinak žral Segala a...
před 5 roky
Yellow

Yellow

Nebude, já všechny díly našla na "neuložto". Mrk....
před 5 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jo, tak to to asi zvážím, než to smažou. Já mám blbé zkušenosti, když jsem zkoušela sledovat Big Love....
před 5 roky
Další články k tématu