18. 9. 2022

S lupou do historie: DuckTales

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte DuckTales (Kačeří příběhy) 1×01: Treasure of the Golden Suns: Don't Give Up the Ship?

plakát

Základní údaje

Název DuckTales (Kačeří příběhy)
Žánr Animovaný, Dobrodružný, Komedie, Pohádka, Rodinný
Stanice Syndication
Vysílání 1987–1990
Počet sérií 3
Premiéra 18. 9. 1987
Délka pilotu 23 minut
Prům. hodnocení 83 % (od 1209 uživatelů)

O čem to je?

Kdo by neznal dobrodružství tří kačeřích bratrů Kulíka, Dulíka a Bubíka? Samozřejmě nesmí chybět jejich lakomý strýček a zároveň nejbohatší kačer na světě Skrblík, jeho často neschopný, ale laskavý a své synovce milující nemotora Donald, paní Čvachtová a její svěřenkyně Kačka. Geniální pilot Rampa McKvák nebo vynálezce Šikula a samozřejmě Rafani, kteří nevynechají jedinou možnost, jak Skrblíka připravit o pár milionů nebo čarodějnice Magika von Čáry, která pase po jeho pětníku pro štěstí. Nepochybně všichni z nás tuhle partičku znají a u jejich dobrodružství strávili značnou část svého dětství.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina dílů
Hodnocení celého seriálu: –

Kačeři dnes ve své televizní podobě slaví 35 let. A my na ně pochopitelně nemůžeme zapomenou, protože jak je i v popisu, kdo by neznal dobrodružství tří kačeřích bratrů Kulíka, Dulíka a Bubíka? Konečně tedy přišel čas zavzpomínat i na strýčka Skrblíka.

Troufnu si říct, že na světě existují asi jenom tři piloty, které znám líp než tento, který jsem speciálně pro naši lupu viděl čtyřikrát, pokaždé v jiné variantě, obou českých, slovenské i anglickém originále. Chtěl jsem být objektivní a mám naprosto jasno, jako i doposud, že původní český dabing prostě vede. Kdybych pominul všechno ostatní, tak je takový nejvíc pro děti s nejpřijatel­nějšími nadávkami. Novějšímu dabing (který je bohužel i na Disney+) se ale jedna věc vytknout nedá, hlas Donalda je tu perfektní, ten kdyby byl v dabingu z devadesátek, tak je to úplný luxus. Znělky jsou taky naprosto jasné, vede ta první, po ní už člověk prostě druhé na chuť nepřijde. A u slovenské jsem do dnes nepochopil to odklonění od text, ani teď s odstupem času, prostě „zasmeje slovkom kač kač.“ Na druhou stranu slovenský dabing jako takový mám rád, je to prostě takové nostalgické a strýka Držgroša já mám prostě rád. A co jsem si tak všiml, nejpodobnější hlas s originálem má ve všech podobách Dagobert/Johan. Jinak je docela zajímavé, jak dokáží být překladatelé kreativní, tři překlady a byla místa, kde v každém zaznělo docela něco jiného, co se většinou ve dvou případech dost lišilo od originálu (kupodivu se nejvíc liší asi právě všeobecně nejoblíbenější první český dabing).

Upřímně, chybí mi tu Rampa, Kačka a paní Čvachtová, teda chybí mi i Magika, ale na tu je rozhodně ještě čas. Na druhou stranu chápu, že je to úplně první část delšího příběhu, takže se ostatní postupně přidají. Jinak je to ale super start, který se nese v duchu kačerů. Chtělo to něco na nastartování a takto se to skvěle povedlo. Je tu postupná cesta k budoucímu společnému dobrodružství, postupně sbližování Skrblíka s kluky, kdy si krůček po krůčku uvědomuje spoustu věcí a začíná klást důraz i na rodinu, a zároveň už je tu první akce. Hezky se sleduje i to, jak Skrblík měkne, v některých variantách je totiž v úvodu extrémně zlý. Přesto všechno bez výčitek říkám, že je mou nejoblíbenější postavou (Rampa s paní Čvachtovou a Magika jsou taky fajn, ale první je jen jeden) se skvělým šatníkem.

Kačeří příběhy nebo My z Kačerova je podle mě skvělou záležitostí pro dětí, která je bude bavit i dnes, nese v sobě i nějaké to poučení a rozhodně to není jedna z nesmyslných hloupostí, která jim maximálně vyhučí díru do hlavy. I to násilí tu vlastně není úplně násilné, i když Skrblíkovo nadšení z pádu Rafanů do horkého karamelu asi nejvhodnější není. Tento seriál má navíc úplně skvěle zvládnutou vizuální stránku, všechno je hezky propracované, takže se na kačery moc hezky dívá i po letech. No a abych nezůstával jen u dětí, pro starší je to skvělá příležitost zavzpomínat na dětství.

  • vzhled
  • díl v duchu kačerů
  • úžasná nostalgie
  • vývoj Skrblíka
  • chybí mi tu Rampa, Kačka a paní Čvachtová =D
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Tento seriál jsem sledoval jako dítě, dokonce jsem měl pár epizod nahraných i na VHS, proto bylo zajímavé se k němu po dlouhých letech vrátit. Na začátek musím říct, že nikdy jsem nepátral, kdy přesně seriál vznikl, proto mě překvapilo, že tento seriál vznikl již v roce 1987, protože animace podle mě vypadá spíše jako z druhé poloviny 90. let. Po letech potěšila i znělka, ta je docela chytlavá.

Samozřejmě poznáváme jednotlivé postavy a musím říct, že ty dětské jsou i docela sympatické. Horší je to se strýcem McDuckem, ten mi už jako dítěti lezl pořádně na nervy, a to se ani po letech moc nezměnilo. Na druhé straně, v průběhu epizody můžeme vidět, že má i dobré vlastnosti. Horší to je se záporáky, ti jsou vysloveně trapní a nezajímaví.

Přestože jsem měl jako dítě tento seriál docela rád, jako dospělého mě vůbec nezaujal. Cílovou skupinou jsou rozhodně dětští diváci, dospělé to bude spíše nudit. Epizoda i přesto uběhla docela rychle kvůli krátké stopáži. Zaujala mě jedině zápletka se záhadou kolem modelu dřevěné lodi, která se bude zřejmě rozvíjet v následujících dílech, ani to mě však nepřinutí sledovat DuckTales dál.

  • animace
  • znělka
  • zápletka s modelem dřevěné lodi
  • strýc McDuck
  • trapní záporáci
  • cílovka jsou mladší diváci, pro dospělé je to nuda
50 %
Mé hodnocení
patrik1177

Status: viděno velké množství epizod
Hodnocení celého seriálu:

Kačeří příběhy spolu se Šmouly a Scoobym byly a stále jsou mé nejoblíbenější pohádky. Samozřejmě jsem si to pouště s původním dabingem. Ten novější je příšerný.

Takhle si představuji výbornou pohádku. Je to milé, svižné, zabaví. Znělka je nostalgie sama.

Dulík, Kulík a Bulík jsou veselí kačeři plní skvělých nápadů a všechno tak do sebe zapadá. Příběh má spád a představí vše, co je potřebné. Překvapilo mě, že jsou zde Rafani již od prvního dílu. Ten jsem snad nikdy neviděl, ale jako ústřední zloduši, kterým se moc nedaří jsou skvělí.

  • nostalgie
  • znělka
  • zajímavý příběh
  • postavy
  • Rafani
100 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Status: viděno pár náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Další seriál, který jsem sledovala jako malá v televizi. Tento jsem sledovala radši než Rychlou rotu, ale když jsem piloty obou seriálů viděla dnes, tak si říkám, co mě na tom tak bavilo. Ani Kačeří příběhy mi nepřijdou tak vtipné, i když jsou o krapet lepší. Neviděla jsem všechny díly Kačerů, a právě pilot jsem nyní viděla prvně, v telce jsem viděla vždy jiné díly, ale pilot nikdy.

Úvodní znělka je dost chytlavá i dnes, takže jsem si ji ráda připomněla a některá slova se rozhodně zapomenout nedají. Strýček Skrblík je zpočátku velký morous a spíše ho nikdo nemá rád, než že by ho měl rád. I jméno tomu odpovídá, co se peněz týká. Dulík, Bubík a Kulík jsou skvělá parta, i když stále nevím kdo je kdo.

Místy byl děj vtipný a bylo tu i více akce a vynalézavosti, třeba jak se chlapci dostali z pokoje ven, když chtěli dokázat svou nevinnu, ale nemohli pryč z půdy, kde byli strýčkem vězněni. Ke konci si Skrblík zlepšil reputaci, když klukům pomohl a omluvil se jim. Konec je otevřený, ale zda naláká na pokračování, tím si tak jistá nejsem.

  • nostalgie
  • stopáž
  • akce
  • znělka
  • Dulík, Bubík a Kulík
  • komedie
  • strýček Skrblík
  • asi jen pro malé děti
60 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
_-0-_

_-0-_

V češtině grif (i gryf) hmat, trik, úskok..., a ano, gryf (pouze y) je cosi jako lev s hlavou a...
před 85 týdny
sandokan555

sandokan555

Tak som si presne nepamatal rok je to 1928... Jozef Jahoda Divné lásky Chvilku to potrva predsa len je...
před 85 týdny
_-0-_

_-0-_

Omluvy samozřejmě netřeba, paměť je zlomyslná svině, mám s tím nejednu zkušenost. Děkuji za snahu,...
před 85 týdny
Další články k tématu