23. 1. 2022

S lupou do historie: 90210

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte 90210 (90210: Nová generace) 1×01: We're Not in Kansas Anymore?

plakát

Základní údaje

Název 90210 (90210: Nová generace)
Žánr Drama, Teen
Stanice The CW
Vysílání 2008–2013
Počet sérií 5
Premiéra 2. 9. 2008
Délka pilotu 40 minut
Prům. hodnocení 65 % (od 787 uživatelů)

O čem to je?

Tři generace rodiny Wilsonů spolu prožívají své osudy, když se Harry a Debbie se svými dětmi stěhují z malého městečka v Kansasu za Harryho matkou do Beverly Hills v Kalifornii. Otec Harrison Wilson přijal místo ředitele na West Beverly Hills High School, kam sám kdysi chodil a kam nyní chodí i jeho děti. Jenže kromě trablí nové generace vyplouvají napovrch i věci z minulosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Český název to vystihuje úplně nejlíp, nová generace, přesně to to je. Posunuly jsme se skoro o deset let vpřed a je to znát. Proti dnešku je to zase trochu jiné, ale je tu vidět taková svěžest, s jakou se tvůrci pokusily navázat na původní seriál. A docela se to povedlo, je to něco nového, jsou tu odkazy a dokonce i jedna postava, to potěšilo.

Musím se v lupě opakovat a napsat, jak super byl rozjezd z pohledu úplného úvodu, Stěhování, příchod do nového města, státu, školy a přesto to může fungovat a všechno se hezky rozjet. Na druhou stranu je trochu škoda, že si seriál dokázal najít svoji cestu jen částečně. Postavy jsou nám představeny aspoň v základu, zároveň už se začíná někam ubírat i samotný děj seriálu (nejen pilotu).

Problémy jsou takové… řekněme, že co v BH dřív řešili studenti, teď řeší rodiče a na děcka zůstávají takové druhořadé problémy jako psaní referátu (najednou mám podivné déjà vu, nebylo to taky už v BH?). Každopádně je to rozjezd, hlavní je, že se přitom dají postavy sledovat, táhnou příběh a působí nenuceně.

Je to taková lehká podívaná s atmosférou léta, dá se u toho dobře vypnout. Příjemné to bylo, o doset procent ale proti pilotu původního seriálu zaostávat musí, to je jasná věc.

  • Kelly Taylor
  • rychlý rozjezd
  • klidná podívaná
  • neumí se úplně odstříhnout od BH
  • dospělejší problémy přešli na dospělé postavy
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 100 %

90210 je moje guilty pleasure. O kvalitě se tady bavit nehodlám, je to prostě teen seriál z prostředí střední školy, jehož celý pilot křičí rok 2008 a shrnula bych ho do 4 slov: mnoho povyku pro nic. Děje se v něm velká hromada zbytečných zápletek, kterým kraluje podvádějící a velmi nesympatický týpek – ne, Ethana jsem nikdy neměla ráda -, a pak to, že Naomi musí na střední škole odevzdat nějaký referát. No to je teda skandál, jak to po ní můžou chtít? Ale právě v téhle oddechové jednoduchosti tkví kouzlo podobných feel-good seriálů.

Je to slušná řádka let, co jsem to celé dokoukala. Úplně jsem třeba zapomněla, že tam kdy hráli lakros nebo jako jakou manipulativní mrchu tady Naomi na těch začátcích prezentovali. Přitom se z ní, na rozdíl od Adrianny, která se naopak vůbec nezměnila, postupně stane snad nejlepší postava. Každá z postav má svoje lepší a horší chvíle, ale Adrianna je celou dobu prostě jenom příšerná. Ostatní nezmíněné postavy jsou pro mě čistě na základě pilotu nezařaditelné, moc se prozatím neprojevily, ale pakliže někdo sledoval původní Beverly Hills, objeví se v tomhle Kelly (na začátku pravidelně) a Brenda (párkrát) a možná ještě někdo jiný, to už si nepamatuju.

Taky by člověk logicky čekal, že jakmile postavy středoškolského seriálu tu střední dodělají, seriál ztratí kouzlo, v tomto případě je však opak pravdou. Někdy od 3. série je to obecně mnohem, mnohem lepší, hlavní hrdinové mají už utvořenou pořádnou, stmelenou partu a nerozčilují mě tolik jejich učitelé a rodiče. Ty rodinné začátky mě vážně moc nebavily, takže proto se mi to dnes těžko hodnotí – pilot, potažmo čistě 1., možná 2. sérii, bych jako srdcovku neoznačila, k tomu se seriál vypracoval až postupně. Neodráží to však to, jak moc vám tohle doporučuju, pokud máte rádi podobné guilty pleasure odpočinkové vztahovky. Když se kousnete a proletíte ty začátky, pak už to půjde samo.

  • srdcovka a hlavně guilty pleasure
  • stará dobrá teen odpočinková věc, kde řešili jen banality a ne korektnost dnešní doby
  • začátky jsou takový průměr, než si to člověk zamiluje
  • počáteční vykreslení Naomi a konstantně nesnesitelná Adrianna
  • všichni ti dospěláci
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Popravdě mě vždy opakovaně překvapuje, že si najdou své diváky i seriály tohoto typu. De gustibus non...
před 2 roky
Další články k tématu