3. 11. 2019

S lupou do historie: Stargate Universe

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Stargate Universe (Hvězdná brána: Hluboký vesmír) 1×01: Air, Part 1?

Medailónek

Název: Stargate Universe (Hvězdná brána: Hluboký vesmír)
Žánr: Akční, Dobrodružný, Drama, SciFi
Stanice: Syfy
Vysílání: 2009–2011
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 2. 10. 2009
Délka pilotu: 44 minut

Kdo?

Tvůrce: Robert C. Cooper, Brad Wright
Herci: David Blue, Robert Carlyle, Louis Ferreira, Alaina Huffman, Elyse Levesque, Brian J. Smith, Jamil Walker Smith, Ming-Na Wen

O čem to je?

Během útoku na mimozemskou základnu Icarus se tým průzkumníků dostává na záhadnou loď, pravděpodobně bez možnosti návratu zpět na Zemi. Tým brzy zjišťuje, že se jedná o jedno z plavidel navržených Antiky, kam se lze dostat hvězdnou bránou zadáním 9. symbolu. Loď Destiny byla navržena na průzkum galaxií, takže nikdo z nynějších cestovatelů nemá nejmenší tušení, kam cesta hlubokým vesmírem povede. Životy všech jsou navždy změněny.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak zrovna tuto sérii jsem opravdu nikdy neviděl, jak jsem v podstatě hned na začátku pilotu zjistil. Seriál je zasazen do známého rozjetého prostředí, zajetého vesmíru, takže tu spoustu věcí není znovu natvrdo vysvětlováno, na druhou stranu je tu vysvětlováno množství jiných věcí. Takže je rozhodně lepší, pokud znáte předchozí projekty, ale nemyslím, že by to bylo vysloveně nutné.

Celý pilot je rozdělen na dvě časové linie, které se naštěstí v závěru navážou, takže má díl nakonec ucelený děj. V podstatě se stejně nic moc nedozvíme, ale v závěru máte pocit, že toho víte spoustu, přeci tu byla část na lodi a část všemu předcházející. Ale chápu, že se jedná o úvod a že se tvůrci nechtěli spoléhat jen na znalost vesmíru, i když si myslím, že se některé věci daly prozrazovat postupně po částech v nadcházejících dílech.

Postavy a obsazení je docela dobré, sice tu máme takové prvoplánové schéma, takže se každý celkem rychle dopídí, kam vše směřuje, kdo s kým skončí, a tak, ale zase až na pár hlavních postav v centru dění není nikdo úplně v bezpečí, o čem jsme se mimochodem přesvědčili už v pilotu, klidně tedy může dojít k velkým úmrtím. Trochu mě zarážejí postavy ze Země a z jiné lodi, protože si nemyslím, že by skupina měla kdy šanci navázat kontakt (i když…), natož pak vrátit se domů.

Jedná se o zajímavé rozšíření světa Stargate, kterému nechybí akce, stejně tak je tu zastoupen i humor. Příběh za mě nic moc, teda z toho pohledu, že to dost směřuje k osobním příběhům a milostným věcem, což by mohlo mít za následek odklon od původního záměru. Každopádně to nebylo nic příšerného, jen tomu něco málo chybí, možná stačí jen pár dalších epizod na rozjezd.

+ rozšíření známého příběhu
+ propojení rovin
+ odlišnost od předchozích projektů

- vyzrazením úvodu ztrácí trochu napětí
- vztahy na úkor příběhu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Arkantos

Arkantos

Serial dosiel na to ze sa tam hovno dialo. A pritom to malo obrovsky potencial. Bohuzial sa to utopilo...
před 4 roky
pozitkar

pozitkar

Já se na to díval hlavně kvůli Francisi Begbiemu :-) Škoda toho divného konce.
před 4 roky
Redmarx

Redmarx

Jinak teda plati, co uz jsem urcite nekde psal: stvaly me premistovaci kameny, moznost mluvit v jinem...
před 4 roky
Další články k tématu