3. 6. 2018

S lupou do historie: Dynasty

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dynasty 1×01: Oil?

Medailónek

Název: Dynasty (Dynastie)
Žánr: Drama / Soap
Stanice: ABC
Vysílání: 1981–1989
Celkový počet sérií: 9 + revival
Premiéra: 12. 1. 1981
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: Richard Shapiro, Esther Shapiro
Herci: John Forsythe, Linda Evans, Joan Collins, John James, Gordon Thomson, Pamela Bellwood, Pamela Sue Martin, Al Corley, Jack Coleman, Michael Nader, Heather Locklear, Lee Bergere, Catherine Oxenberg, Kathleen Beller, Emma Samms, Diahann Carroll, Stephanie Beacham

O čem to je?

Dynasty vypráví příběh bohaté a mocné rodiny Carringtonů a jejího věčného soupeření s rivalskou rodinou Colbyů. Příběh začíná v momentě, kdy si hodlá mocný obchodník s ropou Blake Carrington vzít Krystle Jennings, svou bývalou sekretářku. Krystle se ocitá ve zcela novém světě a musí se potýkat s pohrdáním služebnictva a vzdorem Blakeovy rozmazlené dcery Fallon.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

V podstatě bych tady mohla zkopírovat svůj názor z Dallasu, protože tohle je úplně to samé. Anebo možná z Dynastie z roku 2017. Netušila jsem, že seriál je (minimálně ve svém pilotu) přesnou kopií původní verze.

Máme tu bohatého papá, který si bere Crystal, má dceru Fallon… prostě se neobtěžovali ani změnit jména nebo z nich udělat novou generaci tak, jak to bylo u 90210. Tohle je opravdu to stejné, pouze zasazené o třicet let dopředu. I když Fallon vypadá méně zákeřná. Vlastně to celé vypadá méně skandální a intrikově než nová verze. Asi jak se doba posouvá, je potřeba vymýšlet stále šílenější věci, aby si seriál udržel publikum (ne že by to u CWčkovské Dynastie fungovalo…).

Tím ale neříkám, že tento seriál je nějaké neviňátko, pořád se toho tam děje opravdu hodně a milovníci soapek si určitě přijdou na své. I když je seriál starý téměř 40 let, pořád vypadá, že by klidně všechna zobrazená témata mohla fungovat i v dnešní době. Koukalo se mi na to dobře a kdybych neměla watchlist plný seriálů, nedělalo by mi problém sjet všechny série. Ale spíš si počkám na současnou verzi, až ji CWčko ukončí, pořád platí, že upřednostňuju modernější seriály s chytrými technologiemi a aktuálními módními trendy atd.

+ klasická soapka

- klasická soapka

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Sice to nedělávám, ale dnes jsem si musela před psaním vlastního názoru přečíst příspěvek ragelly. Víte, když jsem tak článkem sjížděla dolů, abych mohla začít, všimla jsem si, že má kolegyně dala 70 %. Vím, že ragelly tenhle typ seriálů může, ale tomuhle dát sedmdesát procent? Eh? EH?

Jak jsem si teď připomněla v SLDH Dallasu (snad nevadí, když je zařadím do jedné škatulky), z Dallasu jsem sice nebyla kdovíjak nadšená, ale byla jsem schopná uznat, že je to sledovatelné. Že mě sledování psychicky ani fyzicky nebolelo. Že bych se na to klidně podívala a nebrečela u toho.

Tady je to ale hodně těžké. Občas říkávám, že od některých tvůrců bych sledovala i krájení okurek, ale jestli si myslíte, že během krájení okurek se nic neděje, musím říct, že mám pocit, že se toho pořád odehrává mnohem víc než tady.

Snad polovinu epizody hraje hudba, která jako by doprovázela záběry na poklidnou louku, a když už hudba konečně hrát přestane (chápete, jak hrozné to musí být, když JÁ říkám konečně? JÁ NIKDY neříkám slova „hudba“, „nehraje“ a „konečně“ v jedné větě!), všechno je tak nevýrazné, že je opravdu těžké udržet pozornost.

Jako třešničku na dortu tu samozřejmě máme významné pohledy do kamery, přibližování… Co víc si přát. Upřímně, kdybych si nenamlouvala, že tohle je mou neoblibou žánru, dám nulu.

+ asi může být ještě hůř

- kamera
- děj, obsah, postavy

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Sleduju novou Dynastii a teprve nedávno jsem zjistila, že existuje i tahle. Asi si na ni netroufnu, ale...
před 5 roky
phoboska

phoboska

Či nová, či stará, obe stoja za prd. Na chuť takémuto druhu seriálov som nikdy neprišla a veľmi sa...
před 5 roky
andrea168

andrea168

Starou Dynastii jsem milovala, mela jsem ji radeji nez Dallas. Tedy az po prichodu Alexis a ve chvili, kdy...
před 5 roky
Další články k tématu