29. 12. 2019

S lupou do historie: Nip/Tuck

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Nip/Tuck (Plastická chirurgie s.r.o.) 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Nip/Tuck (Plastická chirurgie s.r.o.)
Žánr: Drama, Lékařský
Stanice: FX
Vysílání: 2003–2010
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 22. 7. 2003
Délka pilotu: 63 minut

Kdo?

Tvůrce: Ryan Murphy
Herci: Kelly Carlson, John Hensley, Linda Klein, Roma Maffia, Julian McMahon, Joely Richardson, Dylan Walsh

O čem to je?

Doktoři Sean McNamara a Christian Troy jsou nejlepší přátelé a kolegové ve vlastní ordinaci plastické chirurgie. Christian nemá žádné výhrady k tomu, co jejich praxe nabízí a užívá si všech plodů, které mu prosperující podnik přináší. Sean však pomalu začíná propadat deziluzi a nečekané aspekty jeho práce se pomalu začínají promítat i do jeho soukromého života. Krásný dům a finanční úspěch najednou nedokáží skrýt jeho hroutící se rodinný život. Seanova manželka Julia, žena v domácnosti a matka dvou dětí, začíná pomalu litovat obětí, které položila na oltář úspěchu svého chotě a touží po rozvodu. Dokonce zvažuje návrat na medicínu. Ke všemu jejich syn Matt má lepší vztah k Christianovi než k vlastnímu otci, který si uvědomuje, že je načase udělat v životě změny.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Sice se kvůli tomu cítím trochu špatně, ale mně se to líbilo. Nic podobného jsem zatím fakt neviděl, kombinace rodinné krizovky, doktorského dramatu a kriminálky na čele s kartely, to chtělo fakt odvahu do toho jít. Ale kupodivu to funguje. Co víc, s šesti sériemi, ke všemu ve své době, lidi to zkrátka museli žrát.

V tom, že jsem nic podobného ještě neviděl, jsem se utvrdil při scéně, kdy je všude krev, nástroje pronikají do všech možných otvorů a sami vytvářejí další. Jako seriály běžně bývají plné rvaček, soubojů a litrů krve, ale něco takového a ještě k tomu hned v pilotu, tak po tomto vás buď seriál naprosto odradí a nebo kompletně namotá. A málem bych zapomněl na scénu s odsáváním tuku, který pak létal všude okolo, jako ještě že jsem se tentokrát nerozhodl sledovat pilot při večeři nebo jiném jídle. Ale co bych pro vás neudělal, že?

Obsazení je příjemné, hercům jde ten postoj správňák x zvrhlík, ty rozdílné charaktery, zkrátka jim to sedlo. U Walshe mám teda po letošním Whiskey Cavalier, ano připomeňme si i letošní padlý seriál, menší problém mu to dobráctví uvěřit, ale je tu ten časový posun, který se na něm podepsal, takže to až takový problém není. Joely Richardson byla prozatím takovou šedou myškou, která nám nic moc nepředvedla, ale upřímně, mně to vůbec nevadí, ani bych ji tam moc nepotřeboval.

Dost zaujalo už vzpomínané skloubení žánrů a příběhů, které se ovšem propojují a navzájem ovlivňují, takže jen díky tomu, že otec chvíli poslouchá svého syna pracujícího na školním projektů, ví, jak se zbavit mrtvoly. Pardon, spoiler. Je to sice dobrý mišmaš, ale dává smysl a ve finále to ani není překombinované, spíš to nabízí spoustu otázek do budoucna, jak chtějí tvůrci pokračovat v některých propojeních a co všechno přinesou.

No a na závěr už tak trochu tradičně malé shrnutí a verdikt. Docela mě zajímá, kam se bude ubírat dějová linka se synem, protože to by fakt mohlo být ještě zajímavé, a pak taky ta s milenkou, které popraskaly stehy, protože té se určitě taky hned tak nezbavíme. Sice jsem už v úvodu prohlásil, že se mi pilot líbil, pořád to zní tak ujetě, ale i přes to v seriálu pokračovat nehodlám, není to úplně můj šálek čaje, co se týče některých scén. Takže u toho bych opravdu nijak zvlášť dlouho nevydržel. Ale pro ostatní se silnějším žaludkem tento mix doporučuju, alespoň jako takovou oddechovečku, nečekejte žádný velký krvák, jen takovou pohodu. Jen teda na nulovou uměleckou hodnotu (tedy koncert filharmonie to není) je epizoda celkem dlouhá.

+ příběhový koktejl
+ obsazení
+ zajímavé zápletky

- Joely Richardson
- dlouhé

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
andromache

andromache

Bones taky nesnáším, takže v tom jsme si kvit :d. Castle byl hrozně nudný a otravný. No a Firefly...
před 4 roky
Yellow

Yellow

Ale notak, nechte McKřahona! Vždyt ten chudák jen dělá svojí práci. :D V reálu není chirurg ani démon. :D
před 4 roky
sandokan555

sandokan555

:D Neviem neviem ..mozno ze je demonicky chirurg :D Dal som prvu seriu ale tie vztahy kto...
před 4 roky
Další články k tématu