20. 9. 2020

S lupou do historie: JAG

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte JAG 1×01: Pilot: Part 1 a 1×02: Pilot: Part 2?

plakát

Základní údaje

Název JAG
Žánr Akční, Drama, Krimi, Mysteriózní, Právnický, Thriller
Stanice NBC, USA Network, CBS
Vysílání 1995–2005
Počet sérií 10
Premiéra 23. 9. 1995
Délka pilotu 93 minut
Prům. hodnocení 64 % (od 1060 uživatelů)

O čem to je?

Harmon Rabb a jeho kolegové z vojenské prokuratury vyšetřují případy na palubách lodí, vojenských ponorek i letadel. Žalují a obhajují ty, kteří jsou v armádě obviněni ze zločinů, vražd, velezrady a terorismu. Při své práci se elitní právníci setkávají s nejrůznějšími zločiny, týkajícími se zaměstnanců vojenských námořních sil. Řeší případy z války v Perském zálivu, operace Pouštní bouře, Bosny i Kosova, ale i závažná témata diskriminace žen či homosexuálů v armádě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Patnáct let od ukončení a pětadvacet od premiéry, přesně tím se letos pyšní seriál JAG, a to jen díky záchraně ze strany CBS po zrušení po první sérii. Všech deset řad jsem nikdy neviděl, ale něco málo přeci jen ano, je to přece jeden ze skvělých právnických počinů. A navíc základ pro celou sérii NCIS. Tak tedy jak to všechno Donald P. Bellisario odstartoval?

JAG není klasickou právničinou, ani kriminálkou, snad jako první nějak víc prozkoumává prostředí námořnictva a vlastně i rozdíl mezi námořnictvem a vším ostatním, ať už „pozemní“ armádou nebo právě právníky z JAG. K hrdinům si člověk najde cestu rychle, jen teda pozor v úvodních dvou dílech na Andreu Parker, ta se tu zase na až tak dlouho neohřeje, podobně jako Tracey Needham (pokud si dobře pamatuju). U Davida Jamese Elliotta a jeho postavy Harmona Rabba je to něco jiného, ten je držák a skvěle obsazený člověk ke všemu s dobře napsaným charakterem.

Případ dvoudílného pilotu není úplně tím hlavním, dost se tu řeší právě Harmon, vztah si ostatními, dopad událostí, média a pohřešovaná členka námořnictva, respektive její vražda není úplně tím gró, což je trochu škoda vzhledem k tomu, kolik prostoru tu bylo. Celé rozřešení zločinu tedy pak působí jako nějaký bonus, na který nikdo nečekal, protože je opředen jinými detaily a záležitostmi.

Pilot rozhodně není nejlepší epizodou seriálu a určitě by šel vylepšit, ale i takto není vůbec špatný a docela navnadí na celý seriál, i když tu vysloveně nejsou nějaké nezodpovězené otázky nebo tak podobně. Základní kámen krimi CBS rozhodně stojí za to a deset řad určitě stojí za to, tak snad na ně někdy vyjde čas.

  • David James Elliott
  • něco jiného/nového
  • poutavé
  • upozaděný případ + závěr
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Pipa22

Pipa22

presne tak, uff
před 3 roky
Pipa22

Pipa22

na tu scenu si take pamatuji, koukal na ni, jak na zjeveni a tak divne ji podal/ nepodal ruku, ze? ;-)
před 3 roky
Jessica Angell

Jessica Angell

Jooo..a Admirál na ně taky koukal..no a jak to bylo dál víme..
před 3 roky
Další články k tématu