26. 1. 2022

S lupou do historie: Cold Case

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Cold Case (Odložené případy) 1×01: Look Again?

plakát

Základní údaje

Název Cold Case (Odložené případy)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller
Stanice CBS
Vysílání 2003–2010
Počet sérií 7
Premiéra 28. 9. 2003
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 81 % (od 1482 uživatelů)

O čem to je?

Tvrdohlavá a důmyslná detektivka Lilly Rush (Kathryn Morris) se specializuje na případy vražd, které nikdy nebyly vyřešeny a nyní třeba i celé roky leží bez povšimnutí v policejních archivech. Dříve Rush používala svůj přirozený instinkt k řešení aktuálních případů, ale nyní jako zkušená kriminalistka upřela svou pozornost do zdánlivě zapomenuté minulosti. Vyslýchá svědky, jejichž životy se již od doby spáchání zločinu dávno změnily, využívá nejmodernější poznatky vědy, aby našla důkazy a stopy k případům, který kdysi platily za nevyřešitelné. Současně si uvědomuje, jak vážné následky může její počínání mít. Její práce otvírá staré rány a přináší vzruch tam, kde jednou zčeřená voda opět mlčky plyne do zapomnění.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Byly doby, kdy jsem pomalu neznal nic jiného než Beze stopy a právě Odložené případy, takže k tomuto pilotu se vracím moc rád. Úvod má vlastně všechno, co má mít, vystihuje atmosféru dalších dílů, hlavní myšlenku, zpracování a vlastně už přináší i něco mimo rovinu případů.

Trochu těžko se takto po letech rozebírá obsazení a fungování postav, tento seriál mám tak nasledovaný, že prostě už nevidím problémy a nedokážu si představit jiné obsazení. Jde o to, že tu všichni skvěle fungují samostatně i společně. Seriál má sinou hlavní hrdinku, která se, ač nerada, vrhá do případu po hlavě a nebojí se obrazně i doslova trochu umazat. Přijde mi navíc strašně sympatické, jak jde o obyčejné lidi se všedními problémy. Snáz se tak k postavám hledá cesta.

V průběhu sérií jsou samozřejmě mnohem zajímavější příběhy, kolikrát i s větším časovým odstupem, ale myslím, že volba pro pilot byla správná. Je to takový fajn úvod, kde všechno funguje, vidíme ten pro seriál klasický posun v čase, vývoj postav a porovnání v některých scénách. Navíc i to znovuotevření je tu smysluplné a hodí se takto zkraje. A to zasazení do celého příběhu, jak se vůbec Lilly dostala k odloženým případům. Za mě jeden z úvodů, jak má být.

  • nostalgie
  • postavy fungují sami i společně
  • smysluplnost příběhu
  • porovnání v čase
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
andromache

andromache

Když slyším Somewhere over the Rainbow od Kamakawiwo'ole, tak se mi vybaví spíš ER s pohřbem Marka...
před 2 roky
Case*Wawe*Make

Case*Wawe*Make

Nara mi nahání husinu dodnes. Několikrát se mi stalo, že jsem u některých dílů brečela (ano jsem...
před 2 roky
luciakanky

luciakanky

Ja si práve teraz dávam maraton, síce som už na konci, siedma séria, epizóda 7, ale určite to nie je...
před 2 roky
Další články k tématu