23. 9. 2018

S lupou do historie: Sex and the City

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sex and the City 1×01: Sex and the City?

Medailónek

Název: Sex and the City (Sex ve městě)
Žánr: Komedie, Drama
Stanice: HBO
Vysílání: 1998–2004
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 6. 6. 1998
Délka pilotu: 26 minut

Kdo?

Tvůrce: Darren Star
Herci: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon

O čem to je?

Příběh seriálu se točí okolo Carrie Bradshaw a jejích tří nejlepších kamarádek – Mirandy, Charlotte a Samanthy. Tyto ženy probírají své sexuální touhy a fantazie, životní kroky, lásku i přátelství. Seriál často nabízí přímé diskuze o romantice a sexualitě, které jsou doplněny o krátké montáže rozhovorů s lidmi žijícími v New York City.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Seriál jsem si před pár lety dala maratonem komplet. Nečekala jsem od něj nic, do té doby jsem ho nikdy neviděla, i když ho ČT dávala docela často. Ale znáte to, je to jeden ze základů, navíc od HBO, takže to bylo must see pro mě. No a výsledek mě naprosto ohromil a Sex and the City se stal jedním z mála vyvolených seriálů, které jsem si vypálila na DVD s tím, že se na něj ještě někdy v budoucnu znovu musím kouknout.

Ale k pilotu. Seznamujeme se s hlavními hrdinkami, nicméně že bychom si k nim utvořili ihned vztah, to se rozhodně říct nedá. Carrie je sympatická, ale ostatní tři nemají nic, kvůli čemu byste si je měli zapamatovat. Tím nejlepším z celého pilotu pro mě byl Mr. Big, bylo skvělé zase vidět, jak se s Carrie seznámili, a slyšet jeho abso-fucking-lutely mi vykouzlilo úsměv na tváři, protože na tuto hlášku už jsem za tu dobu, co jsem seriál viděla, úplně zapomněla, a hlavně jsem zapomněla, jak moc jsem Biga hned od první epizody milovala. Jejich chemie s Carrie je naprosto dokonalá a Aiden se mohl jít zahrabat, neměl šanci.

Na seriálu se mi moc líbí jeho příběh. Carrie i ostatní holky jsou alespoň pro mě hrozně inspirativní – jsou to samostatné úspěšné ženy ve velkoměstě, což byl od střední můj sen. No a nakonec jsem skončila ve svém rodném městě a podpatky vydržím nosit pět minut, než mi upadávají nohy. Ale co už, hlavně, že jsme spokojení, že :-) Každopádně sledovat seriál o sexu, vztazích a inspirativních ženách mě prostě bavilo.

Nejvíce mi na pilotu vadilo porušení čtvrté stěny. Monology do kamery směrem k divákovi obecně moc nemusím a sem se mi vůbec nehodily. Naštěstí jich nebylo až tolik, takže se to dalo přežít, ale pokud bych měla pilotu něco vytknout, tak by to bylo určitě tohle.

Celkově se mi ale pilot líbil moc. Utekl jako voda, ukázal úžasnou chemii mezi Carrie a Bigem a dokonale navnadil na další sledování – hned bych si dala další díl!

+ Carrie a Big
+ ve své době odvážný seriál s chytrými a samostatnými hrdinkami
+ luxusní svět New York City

- promluvy do kamery

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Tempy

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 % 

Sex ve městě je jeden z mála seriálů, které vlastně ani moc nemám ráda, ale přesto jsem viděla všechny epizody. Zkrátka jedna z takových těch oddechovek, které si pustíte po náročném dni a už u nich nemusíte moc přemýšlet. Nutno dodat, že ho hodně pozvedá zdařilé obsazení, které (pokud vám padne do noty) vás u seriálu udrží déle, než byste čekali. Zdařilý český dabing je už jen příjemným bonusem.

Pilot má z dnešního pohledu jednu velkou nevýhodu – je velmi dobový a ta doba už je bohužel pryč. Tak jako Carrie v úvodu mluví o tom, že Snídaně u Tiffanyho už je pasé, mohli bychom dnes my říct to samé o ní. Seriál zkrátka bohužel není nadčasový a nad některými scénami dnes už spíše pozvednete obočí, než abyste si říkali: „To jsem přesně já!“ A ano, tak ve své době, alespoň podle ohlasů, opravdu působil.

Na druhou stranu se pilotu a celému seriálu nedá upřít ta vizuální okázalá líbivost, kterou je už dnes také proslulý a nad kterou sice můžeme ohrnovat nos, ale přeci jen nás něčím vábí. Hlavní dámská čtveřice je od prvního dílu skvěle sehraná a slibuje zajímavé odlišné příběhy, kterých se však bohužel v pilotu ještě moc nedočkáme.

A to je asi tentokrát můj největší problém s touto úvodní epizodou – u seriálu jsem zůstala hlavně proto, že mě zajímalo, jak se hlavní postavy vyvinou a kam se posunou jejich životní příběhy, pilot však nahrává do noty všem těm kritikům, kteří seriál označují jen za užvaněnou ženskou tlachárnu bez hlavy a paty. A já jim bohužel v případě pilotu musím tak nějak dát za pravdu. Ano, už jsme viděli spoustu úvodních epizod, které byly prostě jen představovací, ale v dnešní době, kdy seriály jedou od první minuty „na plné pecky“, to už přeci jen nestačí. Ani průvodní komentář hlavní hrdinky už dnes není žádné terno.

Seriál zkrátka není špatný a v mnoha ohledech byl ve své době průlomový, ale dnes už je trochu vyčpělý. Jak jsem napsala v úvodu, je to dobrá oddechovka k úklidu domácnosti či k vínku po dlouhém úmorném dni. Nic víc, nic míň.

+ znělka
+ obsazení
+ styl
+ „příští Donald Trump“ kdyby věděly! :D

- absence poutavého příběhu
- retro atmosféra, retro problémy… retro všechno
- úvodní „anketní“ pasáž

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
STOUPA

STOUPA

Není to jeden z oblíbených, ale občas se rád podívám.
před 5 roky
petruskaJ

petruskaJ

Můj naprosto milovaný seriál, viděla jsem ho tolikrát, že to ani nespočítám ;-). Nejoblíbenější díly jsem...
před 5 roky
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

naprostá srdcovka! je fakt, jak už tady pár lidí psalo, že ty začátky byly horší, ale to znamená, že kvalita...
před 5 roky
Další články k tématu