30. 4. 2017

S lupou do historie: ER

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte ER 1×01: 24 Hours?

Medailónek

Název: ER (Pohotovost)
Žánr: Lékařský / Drama
Stanice: NBC
Vysílání: 1994–2009
Celkový počet sérií: 15
Premiéra: 19. 9. 1994

Kdo?

Tvůrce: Michael Crichton
Herci: Anthony Edwards, George Clooney, Noah Wyle, Eriq La Salle, Sherry Stringfield, Julianna Margulies, Laura Innes a spousta dalších

O čem to je?

Pohotovost je jedním z nejúspěšnějších lékařských dramat na světě i u nás. Každý den svádí lékařský tým chicagské pohotovosti vzrušující boj o záchranu lidských životů a zároveň řeší i své soukromé problémy. V průběhu patnácti odvysílaných sérií se v roli lékařů, sester i pacientů vystřídala řada herců, kteří se díky Pohotovosti proslavili a vídáme je na televizních obrazovkách dodnes.

Trailer

Trailer není s ohledem na stáří seriálu dostupný, ale užijte si alespoň kompletní znělku.

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám zhlédnuté novější série
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Pohotovost jsem dříve sledovala vždycky po škole v televizi, když mi to vyšlo, ale jednalo se o novější série. K pilotu jsem se tedy dostala poprvé a musím říct, že se seriál od té doby vyšvihl.

Na pilotu se mi líbila nostalgie 90. let, která na nás vyskakuje ze všech stran. Účesy, oblečení, vybavení, formát, to všechno mi připomnělo dětství a seriály, které jsem tenkrát sledovala. Za zmínku rozhodně stojí také hvězdné herecké obsazení, u kterého jsem se musela pousmát nad tím, jak mladě všichni vypadají.

Spoustu věcí jsem však v pilotní epizodě postrádala. Chyběla mi tam jistá ucelenost, propojenost, návaznost – všechno bylo rozkouskované a dějově jsme se vlastně nikam neposunuli. Vadilo mi, že jsme jednotlivé pacienty nepoznali blíže, že jsme je nesledovali po celou dobu léčby, jako tomu bývá u jiných seriálů (přímo se nabízí přirovnání třeba s mladším Grey's Anatomy). Pacienti pohotovostí propluli a ani pořádně nevíme, co byli zač a jak to s nimi dopadlo. Dalším mínusem pro mě byla absence romantických vztahů. Rozhodně nestojím o to, aby byla z lékařského seriálu telenovela, ale romantické vztahy k lékařskému prostředí prostě patří.

Tohle všechno se však v následujících epizodách změnilo a vyjmenované mínusy se vytratily. Pohotovost je seriál, jehož kvalitu rozhodně neudává pilot, ale přibývající zkušenosti.

+ nostalgie 90. let
+ herecké obsazení

- absence romantických vztahů
- „anonymní“ případy
- chybí návaznost

Moje hodnocení pilotu: 40 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

To bylo lepší, než jsem čekala! Hned jsem si vzpomněla na Code Black, ale tady toho rozruchu bylo najednou snad ještě více. A pak jsem si taky vzpomněla na Modrý kód a musela jsem se smát. I když je tohle o cca 25 let starší, působí to o dost reálněji. Vlastně bych si dokázala představit, že takto nějak to skutečně funguje. Že doktoři si jdou lehnout a za vteřinu jsou dvě hodiny pryč a zase musí vstávat. Že se každý přeřvává a každý pořád něco potřebuje, protože na tom závisí lidské životy.

ER jsem nikdy neviděla, ale měla jsem určitou představu, do čeho jdu. Potěšily mě známé tváře, ať už Clooney, nebo Julianna Margulies. Všichni se svých rolí zhostili skvěle, především hlavní sestřička Carol byla opravdu výborná. A když pak přišel zvrat v příběhu, opravdu jsem byla v šoku, vůbec jsem to nečekala (a opět jsem si hledala, jak to s ní bylo dál… a s ostatními taky). Nikdo mi vyloženě nevadil, což je až překvapivé v tom, kolik tady bylo postav. Trošku trvá, než se zorientujete, kdo má jakou funkci, ale po pilotu už máte relativně jasno.

Samozřejmě je tu několik romantických klišé – nevydařená láska, utajovaný románek (asi, byl jen naznačen) a podobně, ale to patří asi ke každému seriálu, je to takové koření té hlavní polévky.

Moc se mi líbilo, že tady bylo hodně případů. V podstatě jste nevěděli, kam dřív koukat, protože se na sebe ti pacienti doslova navalovali. I když měl pilot 1,5 hodiny, nenudili jste se, protože se pořád něco dělo. Přiznávám, že už se nedivím, že seriál patří mezi nejúspěšnější lékařská dramata vůbec. Je opravdu povedený a docela mě překvapuje, že Code Black s podobným formátem si nevede ve sledovanosti lépe. Asi je pravda, co se říká: Originál je jen jeden.

Budu koukat dál? Tohle je na mě už trošku stará písnička, takže asi ne. Ale kdybych ER v plánu měla a pustila si to, rozhodně by mi sledování netrhalo žíly.

+ postavy
+ spousta případů
+ rychlý spád

- romantická klišé
- množství postav – hned se v nich nevyznáte

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: zhlédnuto několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Nemocničních seriálů jsou dnes mraky, ale hádám, že je bez pochyb, že právě ER je jeden z těch seriálů, který tento fenomén započal.

Tedy minimálně je to jeden z těch seriálů, které jsou starší než já. Tento skoro o třetinu. To je doba, těch 23 let, že? Ale jak to tak bývá překvapivě docela často, seriál kvůli pokročilejšímu věku na kvalitě neztrácí. Samozřejmě že je vtipné vidět Noaha Wylea, George Clooneyho či Juliannu Margulies ve věku náctiletých, ale když se dosmějeme těmto začátkům, ER se sleduje opravdu dobře.

Pilot má téměř hodinu a půl, ER ovsěm není kriminálka v nemocničním kabátku (jako například House M.D.), takže pacientů (tudíž zápletek) je tu hned několik a díl nabírá slušné tempo.

Co se týče jednotlivých zápletek, samozřejmě tu máme ty lepší (a působivější) a horší (výplňkové). Cožsamozřejmě ničemu nevadí, protože když to všechno zprůměrujeme, celkově se jedná o velmi slušnou epizodu. Když to ale člověk takto vidí, nedá se nezeptat – kdy dojdou nápady a celek převáží ta slabší miska?

Každopádně v pilotu má seriál vystaráno. Velmi dobré obsazení, slušný příběh, odsýpá to. Otázky do budoucna, jestli to nebude se změnou obsazení a postupem času horší, nechám už na vás.

+ tempo, střídání pacientů
+ zajímavé postavy
+ herecké obsazení

- jak dlouho to takto může vydržet?

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře34zobraz všech 34 příspěvků
Bellezza

Bellezza

No ja som konečne dopozerala maratón. Ani neviem,čo by som mala spomenúť,toho by asi bolo veľa.Také naj...
před 3 roky
andromache

andromache

Dubenko byl tak nudný patron :(. Ze všech těch návratů mě Doug s Carol bavili asi nejmíň, ale to...
před 3 roky
Maarti

Maarti

Romano byl děsnej bastard! 😄 Co mně osobně přišlo asi nejvíc emotivní, byl ten postupný konec Marka 😢...
před 3 roky
Další články k tématu