1. 4. 2018

S lupou do historie: The Killing

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Killing 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The Killing
Žánr: Drama / Krimi / Thriller
Stanice: AMC / Netflix
Vysílání: 2011–2014
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 3. 4. 2011
Délka pilotu: 45 minut

Kdo?

Tvůrce: Veena Sud
Herci: Mireille Enos, Joel Kinnaman a další

O čem to je?

The Killing je kriminální drama, které je adaptací skandinávského seriálu Forbrydelsen. Hlavními hrdiny jsou detektivové Stephen Holder a Sarah Linden, kteří pracují na oddělení vražd. Sarah vezme svůj poslední případ zavražděné mladé dívky velmi vážně, dělá jí potíže oddělit osobní život a práci. S pomocí Holdera nachází potřebná vodítka k vyřešení zapeklitého případu, který má mnoho podezřelých z řad rodiny i vysoké politické scény.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu:80 %

Tenhle seriál znám jako své boty, jelikož téma mojí magisterské diplomové práce bylo Komparativní analýza dánského seriálu Forbrydelsen a jeho amerického remaku The Killing. Hlavně piloty obou seriálů jsem měla opravdu solidně nakoukané, scénu po scéně… ne že bych si to za ty roky pamatovala. Vážně můžu koukat na všechno pořád dokola, aniž bych věděla, jak to dopadne nebo co se stane. Každopádně buďte rádi za moje relativně krátké názory, tady jsem napsala přes 100 stránek :-D

Každopádně pilot The Killing má výbornou atmosféru. Do poslední chvíle vlastně nevíme, co se stalo, ale i když to není explicitně ukázáno, seriál výborně graduje a my celou dobu jen trneme nad nejhorším, což se nakonec i potvrdí. Pořád je tam ale to světýlko naděje, že dívka přece jen utekla nebo je někde naživu, jen se sbírají vodítka, kde by tak mohla být. Scéna, kdy si Lindenová všimne růžového kola v garáži Larsenových, je hodně silná a dává předzvěst tomu, jak bude celý seriál vypadat.

Pilot se původním seriálem výrazně inspiruje. Jde o stejný případ, stejně koncipovaný – tělo není nalezeno hned na začátku, ale postupně se k němu dostáváme přes různé náznaky a objevy. Samozřejmostí je i snaha o vytvoření stejné atmosféry, k čemuž dopomáhá barevný filtr, spousta scén za sníženého osvětlení a v neposlední řadě i provazy silného deště, což je jeden ze základních pilířů severských kriminálek.

Když děláte remake a chcete, aby uspěl, obsazení je jedna z klíčových složek. O Mireille i Joelovi už se toho v posledních letech napsalo hodně, oba herci získávají stále více zkušeností a prestižních televizních rolí. The Killing je však seriál, který jejich kariéry skutečně vystřelil vysoko. Oba předvádí prvotřídní výkon hned od prvního dílu. Především Mireille Enos je naprosto jedinečná v roli Lindenové, dokonale v sobě spojuje profesionalitu i osobní zaujetí a soucit. Přiznám se, že v pilotu mě Holder příliš nezaujal, v průběhu sledování seriálu jsem si ho ale hodně oblíbila a moc se mi líbilo, jak se vztah tohoto dua vyvíjel a prohluboval. Je to důkaz, že seriál se smíšeným duem vyšetřovatelů nemusí nutně směřovat k romantické dějové lince, aby oba mohli mít mezi sebou skvělou chemii a vytvořit si výborný profesionální a přátelský vztah.

V podstatě se dá shrnout, že pilotu The Killing nemám co vytknout. Tím, že znám i předlohu, tak můžu porovat. I když jsou oba seriály víceméně stejné, oba dokážou stát samy o sobě a diváky zaujmout. Navíc u obou dojde k jinému vyústění případu, takže pokud vás The Killing zaujal, zkuste i Forbrydelsen, který má snad ještě lepší závěr.

+ herecké výkony
+ atmosféra
+ neromantické duo s výbornou přátelskou chemií
+ hraje si s emocemi diváka, i když šikovně neukáže to hlavní až do konce

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nevím, jestli ty dva seriály mají skutečně něco společného, ale po celou dobu sledování mě neopustila myšlenka, jak moc se The Killing podobá Broadchurch. Tady samozřejmě vede The Killing, jelikož je starší (i když ten si vzhledem ke své vlastní předloze taky nemá moc co vyskakovat), avšak Broadchurch už jsem na rozdíl od The Killing viděla, takže se troše vnitřního porovnávání asi nevyhnu.

Zaprvé, ta ponurá atmosféra je výborná. Moc se mi líbilo, že jsem jako divák vlastně celou epizodu neměla jistotu, co že se to vlastně stalo, tvůrci si v tomto ohledu s divákem ošklivě pohrávají, avšak funguje to skvěle. Seriál rozdává mnoho falešných stop a vlastně se předem nedá zjistit, kam to všechno vůbec povede.

Zatím je fajn, že se v té záplavě střídání naděje a beznaděje nedokázaly plně projevit emoce, takže tu všechny ty výbuchy pláče šly ještě vydržet. Co se ale týká sympatií k postavám, tam upřímně nevím. Detektivové jsou jistě zajímavá dvojice, krimi bažant sice projevuje to počáteční „nadšení do práce“, ale zas je to pojato trochu jinak, tudíž naštěstí nepůsobí jako opsán odkudkoliv jinud. Detektivka tu zřejmě zastupuje roli toho velmi chytrého necitu. Jenže dokážou na člověka působit? Já si za tu hodinu odnesla pocit, že jsou jen figurkami pro vyšetřování, nějaká ta lidská stránka věci šla naprosto mimo mě.

Ne že by v seriálu nebyla vůbec… Je chvályhodné, že tentokrát to tu na nějaké romantické pletky nevypadá, ale naprosto zbytečně je to tu i tak. Ač s někým jiným. A stejně to není něco, co by diváka donutilo vnímat právě i ty postavy. Zatím mi přijde, že na případ prostě nemají ani zdaleka a značně pokulhávají.

Každopádně případ seriál utáhnout zvládne a tudíž tahle variace na Sever funguje. Všechna ta nejasnost i pomalý postup nutí diváka věnovat seriálu pozornost, nechybí ani spousta napětí… A ten zbyteček tyhle silné stránky třeba dožene časem.

+ atmosféra
+ tajemství, nejasný postup

- postavy

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Nira

Nira

Původní Forbrydelsen jsem viděla teprve nedávno a líbil se mi moc. Plánuji v budoucnu - záměrně...
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Seriál super, ale na hlavní hrdinku jsem si nemohla zvyknout .o(.
před 6 roky
Veronika K

Veronika K

Dokonalý seriál. Narazila jsem na něj náhodou a zatím nemá konkurenci. Mrazivá krimi jak má být.
před 6 roky
Další články k tématu