17. 10. 2018

S lupou do historie: Monty Python's Flying Circus

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Monty Python's Flying Circus 1×01: Whither Canada?

Medailónek

Název: Monty Python's Flying Circus
Žánr: Komedie, Satira, Skeč
Stanice: BBC
Vysílání: 1969–1974
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 5. 10. 1969
Délka pilotu: 30 minut

Kdo?

Tvůrce: Graham Chapman John Cleese Eric Idle Terry Jones Michael Palin Terry Gilliam
Herci: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terry Gilliam

O čem to je?

Skečovou komedii vytvořila komediální skupinka Monty Python, kterou tvořili vysoce vzdělaní členové. Jejich inteligence se odráží v celém seriálu. Scény jsou často vysoce intelektuální a místy politicky nekorektní. Podle slov tvůrců bylo jejich snahou vytvářet humor, který se nedá žánrově zařadit. To se jim podařilo, jelikož Létající cirkus bylo skutečně něco, co do té doby nemělo v televizi obdoby. Pro podobné projekty bylo speciálně vytvořeno označení „pythoneskní“, které podobný styl označuje.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Než jsem se do toho pustila, Tempy mi psala, že je to ten typ seriálu, který buď milujete, nebo nenávidíte. Teď už chápu, co tím myslela. A já jsem ke svému velkému překvapení našla něco, co mi sedí ještě méně než animáky. A to jsem myslela, že tento den nikdy přijít nemůže.

Opravdu nevím, co k tomu říct. Tomu se asi ani nedá říkat seriál, ne? Je to prostě jen koláž scének, které, pokud mi nic neuniklo, spolu nijak nesouvisí. Možná mají kriticky nahlížet na tehdejší společnost, ale to nedokážu posoudit, protože netuším, co se v 60. letech v Británii odehrávalo. Ale jako nadčasové dílo bych tohle rozhodně nebrala, protože opravdu nevím, co si z toho odnést.

Tak trošku mi to připomíná současné SNL, které taky absolutně nemusím. Ale tohle je ještě o dost šílenější. Jde vidět, že herci/tvůrci si to celé naplno užívají, to jejich nadšení z obrazovky sálá, jen bohužel ani to mě nedokázalo chytnout. Nepřišlo mi to vtipné ani jednou, nezasmála jsem se ani jednou, neskutečně se to pro mě vleklo a místo práce jsem potom musela jít hned spát, abych to vyhnala z hlavy, protože podobná scéna, herectví a hudba v této kombinaci je pro mě téměř synonymem hororu, a ne v dobrém slova smyslu.

Chápu, že pro mnohé je tohle televizní klasika. Ale opravdu souhlasím s Tempy, že pokud vám tohle vyloženě nesedne, tak nemáte šanci u více epizod vydržet. Já jsem ráda, že jsme si tímto v SLDH prošli a mám zase novou zkušenost, jak vypadá jedna z britských klasik, ale k seriálu už se nikdy vracet nebudu.

+ nadšení a radost herců/tvůrců

- jen nesouvisející skeče
- nevidím v tom nadčasovost ani logiku
- ani jednou mě to nepobavilo

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Tempy

Status: viděno několik náhodných dílů
Hodnocení celého seriálu: – 

Monty Pythoni jsou přesně ten typ humoru, který vám buď sedne, nebo ne. Mně naštěstí sednul už před lety a proto jsem asi byla schopná přehlédnout i ta slabá místa v tomto pilotu a po sledování odcházela od notebooku s dobrou náladou. Pokud jste se s Pythony dosud nesetkali, myslím, že to tentokrát budete mít dost jednoduché, protože hned první minuta rozhodne, zda to vzdáte, nebo přistoupíte na hru.

Ano, občas je to trapné, občas je to nudné, občas je to přes čáru, občas je to zastaralé, ale často je to také brilantní. Vždy jsem obdivovala, jak mají bezchybně přečtenou celou společnost a dokáží se trefit do toho správného místa. V této epizodě je to vidět zvlášť ve ztvárnění televizních novinářů, které jsem si jako člověk z branže vysloveně užívala. Zejména cyklistický závod komentovaný z kruhového objezdu je podle mě top.

Na Pythony musí být zkrátka člověk tak nějak zvláštně naladěn, aby si dokázal sledování užít. A obliba toho často švihlého britského humoru je skoro až podmínkou.

+ Pythoni
+ vtip
+ dobré postřehy
+ rozdělení do kratších celků

- nudné pasáže
- trapné pasáže
- některé vtipy už zestárly

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Tulrika

Tulrika

Scénky od Pythonů se pohybují od geniálních a kultovních scének až k těm trapným při kterých chcete...
před 5 roky
arthurcz

arthurcz

Tak není to typickej seroš, je to série skečů a některé jsou slabší (hlavně 4. série už byla trochu navíc),...
před 5 roky
kjama

kjama

Tedy, při neznalosti britského černého humoru začínat hned Flying cirkusem musí být asi silná káva. Přesně...
před 5 roky
Další články k tématu