24. 3. 2021

S lupou do historie: Dawson's Creek

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dawson's Creek (Dawsonův svět) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Dawson's Creek (Dawsonův svět)
Žánr Drama, Teen
Stanice The WB
Vysílání 1998–2003
Počet sérií 6
Premiéra 20. 1. 1998
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 62 % (od 805 uživatelů)

O čem to je?

Čtyři kamarádů ze střední školy ve městečku Capeside v Massachusetts na východním pobřeží USA si právě procházejí obdobím, kdy rodina a přátelé mají stále ještě obrovský vliv na jejich budoucnost, ale oni se přitom už snaží hledat svou vlastní cestu. Stejně jako jejich vrstevníci kdekoli jinde na zeměkouli se zmítají v obavách, že by mohli udělat nějakou osudovou chybu, každý z nich se musí sám vypořádat s rodícím se vztahem k opačnému pohlaví a zvážit, jestli už přišla ta vhodná doba, aby se vrhli do sexuálního života.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Nějak jsem tentokrát vůbec netušil, do čeho jdu. O to víc jsem nadšený z toho, co jsem zrovna viděl. Tento pilot je jedna velká paráda a seriál se tím řadí mezi ty, u kterých lituju, že jsem o nich nevěděl dřív.

Jak je možné, že se James Van Der Beek za těch více než dvacet let skoro nezměnil? To byla pecka ho tu vidět jako dvacetiletého. Ještě víc se mi ale líbila Katie Holmes, o něco mladší nemravná dýně =D A teda dostalo mě, že nejmladší z obsazení je Michelle Williams, tu bych na to netipoval. Celkově je obsazení moc příjemné a jsem za něj rád, i když jsou herci o něco starší než jejich role, tak to až tak nevadí.

Hned první scéna mě chytila a navnadila na zbytek dílu. Tak nějak bylo jasné, že všechno nebude až tak v pohodě. A v tomto bodě se teda s Dawsonem značně rozcházím, za sebe se prostě přikláním spíš k Joey a ne Jen (ale to je vám asi fuk). Každopádně i tak mě zajímá, co z minulosti o sobě Jen nakonec prozradí. Seriál se nebojí zabíhat do všech možných témat, mimo potenciálního vztahu učitelky se žákem je tu otevřenost mezi Dawsonem a Joey třeba při závěrečné scéně. Už už to vypadá, že se tvůrci drží zpátky, a pak bum. Myslím, že pro hodně puberťáků by zrovna tento seriál byl fajn i dnes. Ne jako nějaký moralizující a ponaučující, spíš pro ukázku, jak to jde taky.

Jsem nadšený příběhem, jednotlivými dějovými linkami, scénářem i postavami a navíc všechno tak neskutečně utíká, takže jsem měl chuť si hned pustit další díl. Rozhodně to brzo udělám, protože jsem se dokonce neskutečně bavil i na vtipech (prsa a genitálie jsme měli i dřív). A doporučuju i vám, zvláště těm, kteří seriál neznají, abyste se do něj nebo aspoň do pilotu taky pustili. Celkově z dílu prostě dýchá příjemná atmosféra a i díky skvěle zvoleným písničkám vás přenáší úplně jinam, snad i do děje.

  • příjemné obsazení
  • atmosféra časů minulých
  • hudba
  • vtipné
  • chci další díl =D
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: komplet zhlédnuto
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Tak tuhle historickou lupu jsem si prostě nemohla za žádných okolností nechat ujít. Jen taková malá poznámka na úvod, která nikdy neuškodí – celý seriál můžete sledovat na Netflixu s anglickými titulky. Kdybych měla čas, hned se na ten maraton vrhnu, a to včetně totálně, ale TOTÁLNĚ prořvaného finále, během kterého jsem spotřebovala asi čtyři balíčky kapesníků.

Tak jsem vám ten díl hezky začala sledovat a najednou bum, Netflix mě úplně šokoval, když mi tam dal možnost přeskočit znělku. Prosím, Netflixe, zklidni hormon. Já vím, že Dawsonova znělka má ty správné grády až od druhé řady, kdy došlo k výměně písničky, ale přece nechceš, abych se o tuhle šílenou nostalgii při sledování pilotu ochudila! Jak já vždy přeskakuju i dvouvteřinové „logo“ znělky, tak tuhle jsem si s chutí nechala jet celou tu minutu nebo minutu a půl, i když jsem jí v minulosti viděla asi milionkrát.

Docela mě překvapilo, co všechno jsem za ty dlouhé roky zapomněla. Netušila jsem, že se Tamara objevila hned v pilotu! Ach, tehdy se aférka mezi studentem a učitelkou neřešila zdaleka tak dramaticky jako v dnešní době, kdy poznamená chudáka studenta na celý život. Jasně, je to vážné téma, ale zase nebudeme dělat z nadržených teenagerů nějaké svatoušky.

Postavy, to je ta stará dobrá devadesátková klasika. Žádné velké drama, jsou to kamarádi, společně se baví, žárlí, zažívají celou škálu emocí, ale co hlavně – mladý divák se s nimi může stoprocentně ztotožnit. Hned první díl ukáže, jak se vztahy budou vyvíjet, a diváci si rychle udělají vlastní názor a začnou shipovat svoje oblíbence. Já si prošla vývojem :-D Nejdřív jsem byla Joey/Dawson all the way, nemohla jsem Jen vystát. Doslova jsem to tak prožívala, že jsem k ní cítila vyloženě nenávist :D Jak se jim ale povedlo v pozdějších sériích vytvořit dokonalou dějovou linku s Joey a Pacym a oba měli tak luxusní chemii, nakonec jsem musela svůj prvotní názor přehodnotit a Pacey se stal tou jedinou správnou volbou pro Joey (a samozřejmě pro mě v mých snech :D). V podstatě asi úplně všechny jsem si dřív nebo později oblíbila (i Jen jsem si zamilovala), a to včetně nových postav. Do dnešní doby patří herci z Dawsonova světa mezi mé oblíbené a hltám každý jejich nový projekt.

Každopádně co v prvním díle nevidíme, ale je na seriálu výjimečné, je vývoj a skutečné dospění postav. Nejvíc to je znát na Jen, ale také Pacey si ujde velký kus cesty, o Jackovi ani nemluvím. Ten seriál prostě dospěl spolu s postavami a zrál jako víno až do samotného závěru. Pilot postavy také odráží, působí jako teenager, který prozkoumává různá zákoutí života a zažívá různá poprvé. A to je na něm to sympatické. Nesnaží se ukázat teenagery jen jako studenty, kteří myslí jen na sex, ale reálně ukazuje celou škálu emocí. Pro někoho to může být jen další z řady teen seriálů, ale Dawsonův svět skutečně má, co nabídnout. Už od začátku, ale především v pozdějších sériích.

  • znělka
  • sympatické postavy s typickými a nenucenými „problémy“
  • hudba obecně
  • s tou popularitou Jen pilot trošku moc tlačí na pilu
  • Dawson už je ufňukaný hned od prvního dílu
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Hitchhiker

Hitchhiker

Jasně že Dawson patří k Joey :D O tom žádná :D Konec seriálu mám trochu v mlze, ostatně jako už...
před 3 roky
Tereszka

Tereszka

Můj milovanej Dawsonuv svět 😅 Seriál, na kteréj můžu koukat pořád DOKOLA. V poslední době o něm každému...
před 3 roky
Luteka

Luteka

Team Pacey! Ty jo, Dawson's creek je strašná nostalgie, kterou jsem si relativně nedávno s láskou...
před 3 roky
Další články k tématu