21. 8. 2022

S lupou do historie: Turn

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Turn 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Turn
Žánr Drama, Historický, Špionážní
Stanice AMC
Vysílání 2014–2017
Počet sérií 4
Premiéra 6. 4. 2014
Délka pilotu 65 minut
Prům. hodnocení 75 % (od 158 uživatelů)

O čem to je?

Špionážní drama odehrávající se v létě roku 1776. Hlavním hrdinou je farmář jménem Abe Woodhull, jenž společně se svými přáteli z dětství dá dokupy skupinu nazvanou The Culper Ring, která se v roli špionů zapojí do americké války za nezávislost.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Já na ten pilot nechci být zlý, ale mně tu chybělo něco, co by vysloveně nalákalo na tu skutečnou historii. Dost jsem se na něj totiž těšil, je to zase úplně jiný pohled na pro Spojené státy zásadní události, není to klasické historické drama, ale tak nějak tomu něco chybí. Zkrátka a dobře z toho mám pocit, jako by mělo jít o úvod první série, která sama o sobě bude teprve úvodem k většímu příběhu.

Naštěstí nemůžu říct, že bych se během hodinového dílu nudil. Základ je sice jasný, ale ten je docela daleko od děje úvodního dílu, takže člověk jen čeká, kam povedou všechny intriky, nenápadné drobnosti (třeba zbavení se otravného kapitána) a postupně se stupňující napětí. Je tu plejáda zajímavých postav, otázka výběru strany, na čemž závisí skutečné životy, ale já tak nějak doufám, že větší místo pro svůj příběh by mohla dost Anna Strong, ze které je zatím jen v uvozovkách ustrašená chudinka.

Zatím je to skutečně jen takový pozvolný rozběh, což umocňují záběry na vodu, mrtvoly, stodolu a podobně. Šedesát minut je zbytečně dlouhý čas na to, aby se s ním plýtvalo na hlouposti. Ano, není kam spěchat a historická dramata si zaslouží svůj čas, ale tady nedokážu upřímně říct, že jsem se bavil a nesledoval, kolik času zbývá do konce. Chybí tu ten historický tahák, který by mě donutil si k tomu hledat další informace a prahnout po dalším dílu, což je u tohoto typu příběhu docela zásadní. Je pravda, že historie je historie, takže nic takového nepotřebuje, ale to podání je takové laxní.

  • příjemné postavy
  • 60 minut, ale nenudí
  • i na drobnostech záleží
  • moc prostoru pro nepotřebné záběry
  • chybí tahák na historii
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu