11. 4. 2021

S lupou do historie: Being Human

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Being Human (Cena za lidskost) 1×00: Pilot / 1×01: Flotsam and Jetsam?

plakát

Základní údaje

Název Being Human (Cena za lidskost)
Žánr Drama, Horor, Upírský
Stanice BBC
Vysílání 2008 / 2009–2013
Počet sérií 5
Premiéra 18. 2. 2008 / 25. 1. 2009
Délka pilotu 54 / 56 minut
Prům. hodnocení 74 % (od 414 uživatelů)

O čem to je?

Tři spolubydlící, ani zdaleka však nejsou obyčejní – Mitchell je upír, George vlkodlak a Annie je duch. Všichni společně žijí v tomto světě a čelí výzvám, které jim jejich životy přinášejí. Jenže veku číhá hrozba.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Pro všechny kritiky hodnocení seriálů v rámci SLDH jen po jedné epizodě je tu pro tentokrát změna. Vůbec poprvé se jde hodnotit po prvních dvou epizodách a samozřejmě se i dozvíte proč.

Není žádným tajemstvím, že se piloty často točí mnohem dřív než celý seriál a taky se třeba v rámci festivalů představí dřív, než dojde k jejich uvedení na obrazovkách. Dnešní pilot dělí od druhé epizody skoro rok, během kterého došlo k přeobsazení postav a místy taky pozměnění příběhu. Původní pilot je takovým temnějším, ale zároveň o dost nudnějším úvodem než ten následující „oficiální“. Za sebe můžu říct, že jsem neskutečně rád za změnu herců, teda kromě Lauren, tam mi Dominique McElligott coby Lauren po přerodu seděla víc než Annabel Scholey, ta mi přišla taková až moc.

Až na hudbu, která byla v pilotu super (ve druhé epizodě jsem si jí nijak zvlášť nevšímal) a Lauren je z mého pohledu začátek z 2009 mnohem lepší. Sice pracuje s některými věcmi z původního pilotu, ale některé věci jakoby úplně popíral (třeba že Annie byla venku). Epizoda Flotsam and Jetsam mnohem líp pracuje s atmosférou, během chvilky je z pohodové vtipné záležitosti zajímavé drama a nakonec docela temná záležitost, která ale pořád nezapomíná na humor.

Moc mi nesedí vzhled vlkodlaka, sice chápu rok 2008 a rozpočet, ale prostě to není úplně ono. naopak triky s očima, ty se povedly. Líbí se mi, jak si v tomto ohledu seriál hraje s detaily, a baví mě všude ty hrnky. Je tak nějak jasné, kam se příběh bude ubírat. Hádám, že příběh Annie je tak nějak jasný, co by ji po pádu ze schodů (vzhledem k bývalému, který se rychle vzpamatoval) asi mohlo držet na této straně. Dlouhodobější zlověstný příběh s upíry, ten vypadá nadějně, i když mi žádný z těch zlých nesedl a pochybuju, že by se to změnilo, zajímavé to rozhodně bude.

Seriál bych určitě doporučil s poznámkou, že je lepší si dohledat synopsi a nesledovat původní pilot, nestojí to za ten čas. Příběh určitě má potenciál i po letech, postavy táhnou, takže proč ne. Jen si nedokážu představit, jak může fungovat poslední série bez původních hrdinů, ale tak daleko ještě nejsme.

  • přeobsazení
  • Lauren v podání Dominique McElligott
  • postavy táhnou (2009)
  • rapidní změny atmosféry (2009)
  • místy si nedělá moc starostí s původním pilotem
  • ti zlí zase tak moc netáhnou
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Camfourek

Camfourek

No poslední série taky stála za prd. Ale ty předchozí.. to je srdcovka. Většinou hodnotím kvalitu seriálu,...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Ještě že tady SZ je :) Koukám, že mám ohodnoceno v únoru 2014, takže už to je víc jak sedm let, co jsem...
před 3 roky
Delat

Delat

Hmm, upřímně už si nepamatuji ani UK ani USA verzi, jen emoce, které ve mě vyvolaly.. Takže si tu UK jdu...
před 3 roky
Další články k tématu