11. 10. 2020

S lupou do historie: Dexter

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dexter 1×01: Dexter?

plakát

Základní údaje

Název Dexter
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller
Stanice Showtime
Vysílání 2006–2013
Počet sérií 8
Premiéra 1. 10. 2006
Délka pilotu 50 minut
Prům. hodnocení 84 % (od 3041 uživatelů)

O čem to je?

Dexter Morgan pracuje u policie jako odborník na krevní skvrny. Kvůli jisté události z dětství je však psychicky narušen a touží po zabíjení. Touhu po krvi se dařilo usměrňovat jeho adoptivnímu otci, který pracoval jako policista. Dexter se naučil ovládat a stal se soudním znalcem, stále má však své choutky a po smrti otce je pro něj všechno složitější. Přestože nechová k nikomu žádné city, své oběti si pečlivě vybírá z řad kriminálníků, sociopatů a dalších zabijáckých stvůr, kterým se podařilo zákon obelstít. Na scéně se zanedlouho objevuje precizní sériový vrah, který nepřímo vyzývá Dextera na psychologický souboj kočky s myší. Jenže kdo je kdo?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tak toto je neskutečná pecka, do čeho tentokrát jdu jsem tušil, čekal jsem i propojení s krimi, ale že to bude přímo Dexter jako soudní znalec, tak to vůbec. A od této chvilky to začalo být perfektní, takže prakticky hned na začátku.

Pilot nastartoval neuvěřitelně celý příběh, fakt to vysloveně nakopne k tomu pustit si další díl. Herecké výkony, minimálně co se hlavního hrdiny týká, jsou perfektní, ty přechody z naprosté absence emocí k těm hraným, fakt mu to celé žeru a nedokážu si představit lepší obsazení (na druhou stranu tady už je to možná i tím, kolikrát jsem viděl plakáty atp.). Docela mi sedí i zbytek, podezíravý kolega, chápající otec, přítelkyně a flirtující nadřízená, to je parta jak něco.

Hra odstartovaná v závěru pilotu působí rozhodně lákavě, hromada otázek kolem, zkrátka čím víc se dají ještě diváci nalákat? Každopádně super je i morální pohled, kdy Dexter díky otci vlastně pomáhá vykonávat spravedlnost tam, kde systém pochybil. To a možná i něco dalšího nutí sympatizovat s vlastně zápornou postavou, což je na tomto typu seriálů super.

Celkově na mě pilot působí svěže, opravdu mám chuť pokračovat, což taky asi budu, a když jsem viděl po pilotu trailer na seriál, tak jsem se nestačil divit, co všechno příběh přinese. Za mě pořádná pecka, která není až tak nechutná, jak by se dalo čekat, což je vlastně docela fajn.

  • bravurně zahráno
  • naprosto navnadí
  • morální pohled
  • nástin budoucího souboje
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
kumla

kumla

Jeee, můj milovaný seriál ❤️. Sice jsem Michaela C. Halla neměla moc ráda z předchozího Six Feet Under,...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Seriál jsem viděla komplet docela nedávno (v roce 2017). Sledování mě bavilo, ale čekala jsem, že si Dextera...
před 3 roky
Litocha

Litocha

Za mě ne. Seriál, který mi podsouvá, že bych měla sympatizovat se sériovým vrahem, prostě není pro mě.
před 3 roky
Další články k tématu