3. 9. 2017

S lupou do historie: How I Met Your Mother

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte How I Met Your Mother 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku)
Žánr: Sitcom / Komedie / Romantický
Stanice: CBS
Vysílání: 2005–2014
Celkový počet sérií: 9
Premiéra: 19. 9. 2005
Délka pilotu: 22 minut

Kdo?

Tvůrce: Carter Bays, Craig Thomas
Herci: Josh Radnor, Jason Segel, Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan, Cobie Smulders

O čem to je?

Píše se rok 2030 a Ted Mosby vypráví svým dvěma dětem příběh o tom, jak poznal jejich matku. Vše začíná v roce 2005, kdy si mladý Ted, začínající architekt, užívá života v New Yorku společně se svou partou přátel. Ted je velkým snílkem a romantikem a touží po tom, aby se konečně zamiloval a našel tu pravou, se kterou by se usadil a založil rodinu. S tím se mu snaží pomoct právě jeho přátelé, sukničkář Barney a jeho bývalí spolužáci Lily a Marshall. Jednoho dne se seznámí s krásnou reportérkou Robin, do které se okamžitě zamiluje.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 70 %

HIMYM je jedním z těch sitcomů, který začínal na vrcholu, což pilot dokazuje. V dnešní době je v žánru komedie velmi těžké nabídnout něco, co diváka ihned zaujme. Já osobně mívám u komedií a sitcomů problém s tím, že spousta vtipů je spíše trapných než zábavných, a je mi pak nepříjemné takový seriál sledovat. Vtipy a hlášky v HIMYM ale naštěstí takové nejsou a tvůrci přesně odhadli tu správnou míru.

Během sledování si nejde nevšimnout podobností s Přáteli (na kterých jsem vyrostla, takže na ně nedám dopustit). Pokud to ale nebudete vnímat jako kopírování, ale spíše jako inspiraci, tak si HIMYM oblíbíte o to více. Faktem zůstává, že oba seriály se staly úspěšnými. Pilot HIMYM má navíc spád a neobsahuje žádná hluchá místa.

Kdybych se měla vyjádřit k postavám, tady mi dělá trošku problém zapomenout všech devět sérií a hodnotit je pouze na základě pilotu. Patřím ale k menšině, která neopěvuje Barneyho, protože se neustále něčím vytahoval a přišlo mi to otravné. Ne že bych ho neměla ráda, ale prostě mi přijde přehodnocovaný.

K samotnému pilotu výhrady asi ani nemám, ale co se seriálu týče, postupně upadá kvalita (což není u seriálu s takovým počtem epizod neobvyklé) a začínají se objevovat nesrovnalosti. Proto jsem byla ráda, když seriál konečně skončil.

+ vtip
+ žádná hluchá místa

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status:viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Pilot Matky jsem poprvé viděla v roce 2007. Pamatuju si to docela přesně, byly venku první dvě řady, které jsem sjela dávno předtím, než jsem začala být seriálová závislačka. S každým dalším sledováním tohoto pilotu jsem si říkala, že to je konečně naposledy, co ho sleduju. Říkala jsem si to pokaždé, naposledy asi popáté loni v listopadu, když jsem si Matku dala maratonem. A hle, opět jsme tady, vypadá to, že se tohoto seriálu asi nikdy nezbavím. Vždycky, když si myslím, že víckrát už to vidět nemůžu, najde se zase další příležitost :-) Rozhodně je to pilot, který jsem viděla nejvícekrát, ale to neznamená, že bych ho neměla ráda. Má totiž všechno, co má úspěšná komedie mít. Jen si musíte odmyslet všechno další, co přišlo dál a co už jste viděli.

Pro ty, kteří by se dívali poprvé, tak půjde určitě o výborný zážitek. Jde o komedii o skupince přátel, ale na rozdíl od desítek dalších sitcomů se stejným tématem to tady funguje. Vtipy jsou svěží a skutečně pobaví, postavy jsou možná lehce stereotypní, ale oblíbíte si je i jejich vzájemnou chemii. I když jsem pilot viděla asi 6×, i dnes jsem se při sledování několikrát rozesmála. To je víc, než co můžu říct o mnohých dalších komediích, které vidím třebas teprve poprvé.

Postavy mi hned padly do oka. Bezpochyby ale vede Marchall s Lily a Barney. Paradoxně Ted a Robin a jejich romantická dějová linka mi přijdou celkově slabší oproti té předchozí zmíněné trojici. O dost víc mě bavily zásnuby a celkově vztah těch dvou, rozhodně to jsou asi pro každého „couples goals“. Barneyho snad zná každý, i ten, co seriál nikdy neviděl. Působí sice na první pohled odtaženě a namyšleně, ale hází jednu hlášku za druhou a skutečně se mu daří mě bavit. Kdybych seriál neviděla celý, rozhodně by mě pilot k dalšímu sledování nalákal.

+ sympatické postavy
+ povedené vtipy
+ celkový námět

- hlavní linka Teda a Robin působí oproti zbytku slabě

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status:viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

No, nejsem úplný fanda sitcomů – a už vůbec ne těch provařených, divácky úspěšných. Přátelé, TBBT, HIMYM, Dva a půl chlapa nebo třeba Dvě socky mě nikdy nebavily a neoslovily. Od každého jsem měl možnost zhlédnout několik náhodných epizod v televizi a ani u jednoho jsem nepochopil jejich masivní oblibu. Po pilotu Jak jsem poznal vaši matku sice stále nejsem osloven, ale dokážu pochopit, co na tom lidi tak baví.

Z velké části za úspěchem seriálu stojí postavy – musím říct, že jsou notně sympatické a působí i reálně (což v sitkomech není moc reálné). Jsou sympaticky normální, přitom zábavné, a především skvěle zahrané. NPH úplně nemusím, ale je pravdou, že i když je v pilotu spíše vedlejší postavou, s přehledem epizodě trůní. Scénář je veleprůměrný, ale nabídne alespoň pár zábavných momentů, není to nudné a dialogy nepůsobí moc křečovitě.

Ale přesto nenabízí žádnou přidanou hodnotu. Retrospektivní vyprávění starého Teda je sice originální a poutavý prvek, avšak samotné zpracování je lehce povrchní a mezi ostatními sitcomy mi vyčnívá jen ten Neil Patrick Harris. Jinak to působí stejně, jako zbytek – podobné kulisy, typologicky podobné postavy a nevýrazná zápletka.

Pilot How I Met YourMother mě prostě nepřesvědčil o tom, že hype, který kolem něj panuje, je oprávněný. Ačkoliv teď chápu, co se na tom ostatním může líbit, já v tom vidím jen velmi průměrný sitcom, který trochu vylepšují sympatické charaktery postav a únosný scénář. Ale jinak mi to tak nějak zapadá do sebe se všemi ostatními „velkými“ sitcomy. Dál se logicky koukat nehodlám.

+ postavy (a NPH)
+ scénář není křeč
+ oddechový feeling

- průměrná zápletka
- nijak to nevyčnívá, rychle zapadne

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 % -

Občas člověk sleduje seriály, které mu způsobují neustálé infarkty myokardu (vím o tom své, taky jsem nad jedním takovým pro vás uz včera trávila čas, když jsem zrovna neasistovala u ničení garáže). A občas sleduje seriály, u kterých se prostě jen dobře pobaví. HIMYM je jeden z nejslavnějších seriálů téhle „odpočinkovejší“ kategorie. A víte co? Není divu proč.

Už pilot dokáže diváka spolehlivě rozesmát. Což je dneska docela zvláštnost. Nevím, jestli si toho všímáte taky, ale u NPL dávám vtipným komediím spousty bodů navíc za to, že jsou vtipné. Třeba je to jen tím, že dnes už nemáme ten „filtr“ a vidíme vše, přesto – proč neocenit veterána? Postavy dokážou zaujmout (ač pozornost si krade hlavně Barney Stinson) a už tenhle první díl jasně dává najevo, že pokud tohle klapne, některé hlášky u vás „zdomácní“. Je to sice samozřejmě sitcom, ale chytře napsaný. Minimálně tak dobře, že ani dvanáct let po premiéře (to je děs, jak ten čas běží!) se pilot díky své „roztomilosti“ a vtipnosti neztratí.

Bohužel tohle je pro mě za tu celou dobu, co SLDH běží, nejtěžší seriál na hodnocení pilotu, protože tady mi prostě nejde odmyslet si ten zbytek. Jak zapomenout, jak ty skvělé vtipy postupem času trouchnivěly, jak zapomenout na konec a jak už na začátku nebýt lehce otráveni z romantické linky mezi Robin a Tedem?

Pilot je skoro až geniální. Milý, vtipný, roztomilý, úsměvný. Jenže má to cenu sledovat, když víte, co přijde dál? Asi ano, když si vezmeme, že ve většině sitcomů musíme hledat vtip lupou, ale stejně by to bylo příjemnější, kdyby to dál nešlo tak moc „do kytek“. No ne?

+ je to vtipné
+ Barney
+ hlášky

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

souhlasím, mám to úplně stejně :-)
před 6 roky
Adrian "A.C." Conor

Adrian "A.C." Conor

A tvorcovia s tebou (a s každým) súhlasia, preto na DVD vyšla aj alternatívna verzia...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

A víte, že mně se pilot vůbec nelíbil? Spolužačka mi o tom říkala a v podstatě mi pilot popsala a...
před 6 roky
Další články k tématu