11. 7. 2021

S lupou do historie: Awkward.

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Awkeard. (Nešika) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Awkward. (Nešika)
Žánr Drama, Komedie, Teen
Stanice MTV
Vysílání 2011–2016
Počet sérií 5
Premiéra 19. 7. 2011
Délka pilotu 20 minut
Prům. hodnocení 78 % (od 1055 uživatelů)

O čem to je?

Tento komediální seriál s prvky dramatu přináší zajímavou sondu na konflikty, chaos a humor, jež z pohledu 15leté Jenny definují život mladého člověka. Té se život obrátí naruby ve chvíli, kdy je díky nedorozumění obyčejná nehoda prezentována jako její pokus o sebevraždu. Příběh je vyprávěn přímo Jennou prostřednictvím jejího blogu, který se jmenuje „Awkward“. Vše se odehrává po zmíněné nehodě a divák je svědkem Jennina každodenního boje se všedními problémy, ale především se stigmatem, které na ní ulpělo.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděn pilot
Hodnocení celého seriálu: –

Po delší době přišel zase jeden z těch pilotů, které chytí až ve druhé půli. V úvodu jsem opravdu uvažoval o ne zase tak vysokých procentech, ale pak se to přehouplo do něčeho zajímavějšího. A řekl bych, že i takto po letech si to najde cílovku, protože lidi v tomto věku jsou pořád stejní, jen už třeba místo ICQ frčí Instagram.

Abych řekl pravdu, úplně se mi do pilotu nechtělo, protože už jsem ho před časem viděl, než byl v SLDH posunut na pozdější dobu. Dost to bylo způsobeno útržkovitými vzpomínkami, o to víc mě potěšila ta rázná změna v průběhu dílu, kdy najednou byl důvod sledovat dál. Vlastně nějaký ten důvod přetrval i po pilotu, už je kvůli dalším bodům v dopise by mohlo další sledování stát za to.

Postavy jsou takové obyčejné, nemyslím to špatně, jen tu nikdo extra nevybočuje z řady typických postav těchto středoškolských seriálů (na druhou stranu, nejsou to takoví ti dospělí herci, kterým patnáctileté neuvěříte ani se zavřenýma očima). Teda možná bych za sebe bral Matta jako mírné překvapení, nepřišel mi jako takový ten klasický dokonalý lamač srdcí. Spíš mi do této role seděl Jake, který ale naštěstí vypadá na toho hodného. Potom ještě možná hvězda roztleskávačka, která do dnešního stylizování postav úplně nezapadá, což by ale mohlo být přínosem.

Osobně už jsem od MTV viděl povedenější seriály, každopádně i tak to nebyl žádný extra propadák. A pokud nic jiného, tak se aspoň člověk pobaví na tom, jak stanice vypípává některé výrazy. Toho se na CW nedočkáte =D

  • hvězdy školy nejsou jen princové Krasoňové a Zlatovlásky
  • další body v dopisu
  • první půlka pilotu
  • nic světoborného
  • zbytečně přehnaně těží ze stereotypů
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděny první 2 série
Hodnocení celého seriálu: –

Tenhle seriál přímo křičí milostný trojúhelník, proto bych ho tomu, kdo toto klišé nemůže vystát, nedoporučila. Ať už je ústředním motivem cokoliv, romantická linka je jasná a bude se to kolem ní točit, aspoň předpokládám, až do konce, protože co jiného by teenageři v teen seriálu řešili, žejo.

Já jsem ten typ, co nějaká podobná klišé buď fakt odsuzuje a nesnáší, nebo hluboce zbožňuje. Když je to pojato dobře, dokážu to naprosto žrát, bohužel se ale nedokážu rozhodnout, který případ nastal zde. Sice jsem kdysi viděla dvě série, nepamatuju si z nich však zhola nic. Hlavně mě štve, že už si nepamatuju, kterému z borců jsem fandila. Teď se každopádně přikláním k Jakeovi, Matty mě štval (hlavně jak se k Jenně zachoval na začátku), něco mi ale říká, že ten onen je a bude stejně právě Matty.

Prvních cca 10 minut (půlka epizody) jsem si říkala, že tomuhle přece víc než 50 % nemůžu dát, pak mě ale překvapilo, jak moc fajn mi přišla hlavní hrdinka. Měla jsem za to, že mi nesedne (a že mi v minulosti nesedla), ale u dnešního sledování mi přišla super, hlavně její ironie a humor, takže ta ve finále můj celkový dojem rapidně vylepšila.

Určitě se nejedná o komedii, u níž byste se po každé replice otřásali smíchem. Po tom všelijakém začátku se z toho však nakonec vyklubala relativně zábavná a příjemná středoškolská feel-good věc, nic náročného, spíš na oddech a odreagování. Pokud si oblíbíte postavy, máte vyhráno a celý příběh by pro vás měl fungovat.

  • ironie hlavní hrdinky
  • nakonec docela vtipná a milá nenáročná podívaná
  • milostný trojúhelník
  • velmi špatná první půlka pilotu
  • chování Mattyho
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
AislinK

AislinK

Já Awkward žeru. Narazila jsem na to až když už byla buď většina řad nebo možná i všechny venku. Nejvíc...
před 2 roky
Další články k tématu