20. 6. 2022

S lupou do historie: Boss

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Boss 1×01: Listen?

plakát

Základní údaje

Název Boss
Žánr Drama, Politický, Psychologický
Stanice Starz
Vysílání 2011–2012
Počet sérií 2
Premiéra 22. 10. 2011
Délka pilotu 60 minut
Prům. hodnocení 73 % (od 113 uživatelů)

O čem to je?

Tom Kane je starostou Chicaga a nedávno se mu stalo něco, co by nikdy nečekal. Lékaři mu diagnostikovali degenerativní poruchu mozku. Protože je rozhodnut si svůj post udržet, tuto diagnózu utají přede všemi, kromě své lékařky, doktorky Elly Harrisové. Lidé kolem Kanea jsou naštěstí natolik zabráni do vlastních problémů, že si ničeho neobvyklého nevšimnou. Jediní, kdo pojmou určité podezření, jsou jeho osobní poradci, Kitty O'Neillová a Ezra Stone, nicméně si svého šéfa váží natolik, že se ho přímo nezeptají. Žádné podezření nemá ani kandidát na pozici guvernéra státu Illinois, Ben Zajac. Ve finále má skutečné podezření pouze Kaneova dcera Emma, která začíná cosi tušit. Ví však dost na to, aby tajemství odhalila? A pokud ano, co by to znamenalo pro starostovu kariéru?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Docela mě mrzí, že to byl jen pilot seriálu, chvílemi jsem měl pocit, že by tomu sedělo spíš filmové zpracování. Čekal jsem, jak se to všechno uzavře, ale místo toho tvůrci do příběhu vložili zbytečnosti, třeba Emmu řešící drogy. Rozhodně škoda, že někdo viděl potřebu výplňového materiálu a nenechal to čistě jen jako politické drama s temnější atmosférou.

Zasazení do Chicaga tomu sedí a e skvělé, že se v Chicagu skutečně natáčelo. Jsou tu krásně využity lokace a seriál si tu nehraje jen na nějakou ulici, která může být kdekoli. Navíc se tu pracuje se skutečnými historickými fakty, což je, bez ohledu na Čermáka a tedy odkaz na Česko, taky super, protože všechno funguje v širším kontextu. Ale i bez toho působí příběh jako něco většího, nakolik se tu zasahuje do různých vrstev politiky.

Musím říct, že si do hlavní role nedokážu představit snad nikoho lepšího. Tak jako Dr. Frasier Crane, tak i tady coby Tom Kane se Kelsey Grammer předvedl v nejlepším světle. Vlastně bych pak kolem něj bral asi kohokoli, protože si většinu pozornosti krade pro sebe. Pravou atmosféru ale pilotu mimo Grammera dodává i to, že se nedrží zpátky. Jistě, na Netflixu byste viděli i to, jak člověka uší zbavíte, ale i krabička byla něco. Jen teda já čekal jedno ucho, ne dvě. Rozhodně seriál mezi politickými kousky stojí za to, je kdyby opravdu nebyla ta potřeba nastavovat příběh zbytečnostmi.

  • Kelsey Grammer
  • historický kontext a natáčení v Chicagu
  • vizualizace starého Chicaga
  • spíš filmová atmosféra
  • zbytečné výplňové linky
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Politické seriály mám ráda, takže jsem na tenhle hit minulého desetiletí byla zvědavá. Nemůžu říct, že jsem z výsledku zklamaná, ale nedostala jsem od seriálu to, co jsem očekávala. Ono politikaření bylo většinou fajn, ale úplně bych si vystačila bez té zápletky s nemocí, nebo třeba kdyby upustili od některé z milionu dalších komplikovaných linek (dcera, guvernér, doktorka, manželka, stavař, dealer, novinář…) a ponechali tu nemoc.

Obsazené to bylo dobře, i když mi třeba Connie Nielsen, na kterou jsem se těšila, přišla nudná a nezajímavá. Naopak Kelsey Grammer ztvárnil starostu perfektně a dvě jediné postavy, které mě samostatně hrozně příjemně překvapily, totiž Kitty a Ben Zajac, mě ironicky spolu fakt neskutečně nebavily. Ta erotická slow motion scéna, to bylo sakra co? Vůbec mi to nesedělo do charakteru seriálu, normálně jsem přemýšlela, jestli jsem omylem nepřeskočila na jiný.

Jinak byl celý pilot složený v podstatě čistě z dialogů. Ty mě z větší části bavily, ale jak už jsem psala, přišlo mi to celkově lehce přeplácané. Taky to bylo na mě příliš dlouhé, takže to po čase začalo ztrácet mou stoprocentní pozornost. Nicméně asi chápu ten úspěch, po pilotu bych i já docela ráda někdy viděla i zbytek, bohužel nálepka “otevřený konec” mě od toho úspěšně odrazuje.

  • Kelsey Grammer jako starosta
  • Kitty a Zajac, každý zvlášť
  • politikaření
  • mooc překombinovaných zápletek
  • nezapadající erotická slo-mo scéna
  • délka
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu