8. 11. 2017

S lupou do historie: Baywatch

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Baywatch 1×01: In Deep?

Medailónek

Název: Baywatch (Pobřežní hlídka)
Žánr: Drama / Soap Opera / Akční
Stanice: NBC / Syndikace
Vysílání: 1989–2001
Celkový počet sérií: 11
Premiéra: 22. 9. 1989
Délka pilotu: 97 minut

Kdo?

Tvůrce: Michael Berk, Douglas Schwartz, Gregory J. Bonann
Herci: David Hasselhoff, Wendie Malick, Parker Stevenson, Shawn Weatherly, Billy Warlock, Erika Eleniak, Peter Phelps, Brandon Call, Jeremy Jackson, Holly Gagnier, Monte Markham, John Allen Nelson, Gregory Alan Williams, Michael Newman, Tom McTigue, Richard Jaeckel, Nicole Eggert, David Charvet, Pamela Anderson, Kelly Slater, Alexandra Paul, Yasmine Bleeth, Jaason Simmons, David Chokachi, Gena Lee Nolin, Jennifer Campbell, Donna D'Errico, Jose Solano, Traci Bingham, Nancy Valen, Carmen Electra, Kelly Packard, Michael Bergin, Angelica Bridges, Marliece Andrada, Mitzi Kapture, Brooke Burns

O čem to je?

Seriál ukazuje dobrodružství týmu záchranářů, kteří neúnavně pracují na přeplněných plážích na pobřeží Los Angeles. Zkušený záchranář Mitch Buchannon dohlíží na mladší pracovníky, kteří se v průběhu sérií obměňují a udržují pláž bezpečnou pro všechny návštěvníky. Mitch musí často sám vzít akci do vlastních rukou, aby zkrotil nejen rozbouřené moře, ale i ještě bouřlivější vztahy, které se mnohdy mezi záchranáři rozpoutají a alespoň na chvíli odpoutají pozornost od jinak velmi stresující práce.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Návrat do dětství! Baywatch je jeden ze seriálů, na které jsem často natrefila odpoledne po škole v televizi a jeho sledování mě strašně moc bavilo. Přiznávám zcela dobrovolně, že na tento pilot jsem se těšila jako malá, byla jsem hodně zvědavá, jak to bude vypadat a jak na mě epizoda bude působit. No řeknu vám, že kdybych měla čas, pustím si celý maraton všech 11 řad. Myslím, že i když jde o starší kousek, královsky bych se u něj bavila od začátku až do konce.

První věc, která mě hodně překvapila, byla, jak moc ten seriál vypadá jako porno. To jsem si jako malá absolutně neuvědomovala, protože to byly prostě jen lidi v plavkách, kteří zahraňovali životy. Pilot se vysílal v roce 1989 a jsou tady hodně odvážné scény, které ani v dnešní době na komerčních stanicích (Velká pětka) nevídáme, např. odhalená prsa nebo zpomalené sexuální záběry.

Každopádně když pominu tady to mírné překvapení, pilot se mi líbil. Soapkovitost z toho čiší, jsou tady intriky, romantické scény, akce, napětí, prostě všechno dohromady. I když co si tak vzpomínám, tak pilot je jen slabý odvar toho, co tvůrci následně vymysleli v dalších sériích. Mladý David Hasselhoff se prohání po plážích ve svých krátkých šortkách a jeho vysportovaná chlupatá hruď zabírá celou obrazovku, pokud právě vedle něj nestojí některá z prsatých záchranářek ve vykrojených plavkách. Ono vám stačí vidět úvodní znělku, která je i tady v článku, a hned z toho nasajete atmosféru, jaká na vás dýchne z celého pilotu.

Největší dramatická linka se točí okolo jednoho záchranáře, který získá obdivovatelku za všechny peníze. Samozřejmě způsob, jakým je příběh koncipován a jak je natočen, vás v dnešní době spíše rozesměje. Je tu hned několik nelogičností, kdy si ťukáte na čelo a přemýšlíte, jestli tohle chování postavy myslí vážně, protože nikdo rozumný by se takhle nezachoval. Ale v té době šlo určitě o vzrušující podívanou, kdy diváci byli napjatí od začátku do konce.

I když měl pilot 97 minut čistého času, rozhodně jsem se u něj nenudila. Z velké části šlo o nostalgii, ale pro mě jako milovníka soapek je tohle opravdu zábava. Jen ji nelze brát moc vážně, rozhodně ne tak vážně, jak seriál bere sám sebe.

+ prostředí pláže a téma záchranářů
+ zábavné sledování, možná z nostalgie
+ sympatické postavy

- nelogické chování jen kvůli gradaci dramatu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Hádám, že většina SerialZoňáků to má tak, že Pobřežní hlídka byla jedním ze seriálů jejich dětství. Je to legenda, ať v dobrém či špatném smyslu. Nebudeme si lhát, stačí vidět jeden poster a bavit se na konto seriálu můžete opravdu dlouho.

I tak jsem se ale na dnešní Lupu docela těšila. Kdysi jsem sice už něco málo viděla (a přišlo mi to jako totální hrůznost), ale za tu dobu se člověk mění a na spoustu věcí se zapomene.

Zbožňuju léto a vodu, takže tenhle feeling se mi hodně líbil. Vzhledem k tomu, že vážně už od malinka jsem zvyklá na hudbu všeho druhu, zvuk skladeb, které občas hrály, mi byl příjemně povědomý a dost mě bavil. A David Hasselhoff je prostě legenda! Ale tím u mě plusy seriálu končí. Nevím, co za verzi pilotu mi to ragelly poslala, ale těch skoro sto minut sledování bylo čistým utrpením. Nějaký hluboký děj u Pobřežní hlídky nikdo nečeká, ale proč musí být lichá má očekávání, že se budu bavit?

Takový ten bizár, že se tam třeba projíždí chlápek v crop topu, přestane člověka ohromovat velmi brzy, a pak už je to jen hodně utahaná sopka či co. Ne, díky.

+ hudba
+ prostředí
+ David!

- je to neskutečná nuda

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
libor42

libor42

Letos v létě (pod vlivem dovolené) jsem se taky pokusil vrátit do dětství a zavzpomínat. Stáhl jsem si...
před 6 roky
007.dany

007.dany

V dětství zbožňovaný seriál,ale dnes opravdu nee...
před 6 roky
Fabec

Fabec

Mám rád vodu a potápění, a tak tenhle serial se mně líbil v 90 letech, kdo by neměl rád tenkrát Pamelu...
před 6 roky
Další články k tématu