6. 9. 2020

S lupou do historie: The Fresh Prince of Bel-Air

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Fresh Prince of Bel-Air (Fresh Prince) 1×01: The Fresh Prince Project?

plakát

Základní údaje

Název The Fresh Prince of Bel-Air (Fresh Prince)
Žánr Komedie, Sitcom
Stanice NBC
Vysílání 1990–1996
Počet sérií 6
Premiéra 10. 9. 1990
Délka pilotu 22 minut
Prům. hodnocení 63 % (od 567 uživatelů)

O čem to je?

Nezřízený mladík Will je poslán na převýchovu ke svým zazobaným příbuzným, kteří žijí v jedné z nejdražších čtvrtí Los Angeles. Působí jako rušivý element ve snobské rodině, kde jsou snad všichni slušní a nedělají nic zajímavého. Prostě si jdou podle svého denního programu a žijí onen spořádaný a klidný život. A právě to přistěhovalec Will úspěšně naboří, místo sebe tak začíná měnit chod této rodiny.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno něco málo
Hodnocení celého seriálu: –

Naše zářiové vzpomínání na seriály, které čeká výročí, startuje Fresh Prince, ten se poprvé představil před třiceti lety. Z tohoto seriálu jsem rozhodně něco málo viděl, třeba taková scéna s Donaldem Trumpem, že prý ho všechny ze všeho viní, a to byly teprve devadesátky. Nikdy jsem si ale zrovna neujížděl na tomto sitcomu, takže ponořit se naplno do pilotu bylo zajímavé.

Úvodní znělka, která rovnou uvádí celý příběh, takže není třeba většího vysvětlování, je super. Myslím, že je to docela originálním prvkem, jasně mluvené intro má kde kdo, ale úvod v takovém zpracováním, to sotva. Na hudbu je kladen důraz i v průběhu epizody od úvodního Willova klepání, přes cinkání na skleničky a hru na piano až po scénu s Walkmanem (teď tak přemýšlím, že to už dneska děcka asi neznají, že?). Je to částečně takovým nosným prvkem, ale nejde o nic nuceného.

Obsazení skvěle vyhovuje, Will Smith je tu dobré ucho. Rozhodně mi sem sedí James Avery, který už není mezi námi, role se zhostil bravurně a ten bručoun je perfektní. Normálně bych asi víc sympatizoval s Janet Hubert-Whitten, ale ta tu nemá zase tolik prostoru, navíc mi herecky zkrátka sedl právě Avery.

Jde tu spíš o takový klidný seriál, nenáročný, pochopitelný humor, nic hlubšího, ale taky to není jeden z těch seriálů, které vám vysloveně nutí, tady se zasmějte, protože nic vtipnějšího nedostanete. Upřímně si neuvědomuju, jestli je pilot protkaný diváckým smíchem, tady by přesně věděl co a jak Micuda. Dokonce jsou tu i vážné scény, při jedné jsem fakt skočil Willovi na to, že je rozumný a uvědomuje si, co se kolem něj děje, než se ukázalo, že jsem se prostě nachytal.

S celkovým hodnocením jsem na vážkách, ne kvůli minulé odezvě na sitcom, ale protože úplně nevím, jak pilot beru. Rozhodně nejde čekat nic světoborného, je to jeden z kousků vzniklých v této době, člověka to neurazí, příjemně se pobaví, zapomene a jde dál. V podstatě je to jako by tvůrci vzali jeden interiér domu a jen střídali herce a měnili jména u scénářů, tedy přeneseně. Takže jak jsem řekl, není to perla, ale zároveň to není odpad. Takže za sebe dávám hodnocení, jaké dávám, ale vlastně bych byl ochotný klidně přidat ještě takových deset procent.

  • úvodní znělka
  • role hudby
  • James Avery
  • nic převratného, vypustíte
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Co dodat?
před 3 roky
Longsword

Longsword

Now, this is a story all about how My life got flipped-turned upside down And I'd like to take a minute,...
před 3 roky
phoboska

phoboska

Zhodou okolností som si asi 3 dní dozadu pustila pilot a teda žeby má to nejak zaujalo sa povedať nedá. Za...
před 3 roky
Další články k tématu