4. 9. 2019

S lupou do historie: Ashes to Ashes

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ashes to Ashes 1×01: Episode 1?

Medailónek

Název: Ashes to Ashes
Žánr: Drama, Krimi
Stanice: BBC
Vysílání: 2008-????
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 7. 2. 2008
Délka pilotu: 60 minut

Kdo?

Tvůrce: Mathew Graham
Herci: Dean Andrews, Philip Glenister, Keeley Hawes, Marshall Lancaster, Montserrat Lombard

O čem to je?

Seriál je spin-off seriálu Life on Mars z roku 2006. K inspektoru Gene Huntovi se připojí zkušená psycholožka a detektivka, která se probrala v roce 1981 poté, co byla v roce 2008 postřelena – Alex Drake. Ta má tu „výhodu“, že studovala studie Sama Tylera, který zažil něco podobného po autonehodě.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nebudu se tajit tím, že jsem do pilotu šel s mírnými obavami, jelikož má seriál hned několik společných věcí se svým předchůdcem Life on Mars. Nakonec jsem byl mile překvapen, jak se tvůrci s pokračováním popasovali.

Zaprvé už tu jednou podobný příběh byl, Ashes to Ashes tak chybí prvek napětí a očekávání, pokud jste už viděli seriál, jehož je tento projekt spin-offem. Na druhou stranu právě toho autoři využili a dali do rukou Alex výhodu vědění. Příběh dokonce hezky navazuje a ukazuje osudy Sama a Gena, které je dovedly tam, kde nyní jsou. Takže nakonec ani přítomnost Gena nepůsobí nuceně, jak jsem původně čekal.

Dost nesmyslně a divně musí pro nezasvěceného diváka působit postava prostupující celou epizodou od výstřelu až po televizi. Tvůrci využili z písně Ashes to Ashes od Davida Bowieho nejen její název pro seriál, ale také postavu z klipu, kterou je pierot. Musím přiznat, že se jim podobu podařilo vystihnout skvěle.

Celý pilot utekl rychle, takže až na pomalejší rozjezd to odsýpalo. Chvílemi (dost často) měl seriál blízko k akčním americkým kriminálkám, ale nijak zvlášť to nevadilo. Takže při scéně, kdy Gene jede na člunu po Temži se samopalem, jsem nevěděl, jestli být nadšený, nebo se smát. Seriál tedy celkem pohoda, jen si nedokážu představit, jestli si drží kvalitou při všech sériích, přeci jen, co jsem pročítal, do budoucna je tu dost překombinovaných skoků a „zvratů“.

+ uteče
+ akce
+ propojení s Life on Mars
+ svěží pohled
+ fajn obsazení

- pomalejší rozjezd
- otravná Alex

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu