7. 8. 2022

S lupou do historie: Terriers

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Terriers (Čmuchalové) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Terriers (Čmuchalové)
Žánr Drama, Komedie, Krimi
Stanice FX
Vysílání 2010
Počet sérií 1
Premiéra 8. 9. 2010
Délka pilotu 52 minut
Prům. hodnocení 73 % (od 147 uživatelů)

O čem to je?

Hank Dolworth a Britt Pollack, dvojice soukromých detektivů, kteří si vydělávají na živobytí čímkoli, co se jim zrovna dostane do rukou. Jeden z nich je bývalý policista a druhý bývalý kriminálník. Spolu se snaží rozjet soukromou detektivní kancelář.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Zkraje jsem si říkal, co mě na tom má bavit a proč bych to měl sledovat, postupně se to ale začalo hezky rozjíždět. Je to už dnes taková trochu klasika, mocný proti ještě dítěti, ale tady je to hezky zasazené do širšího kontextu, je zapojena i policejní linka, takže i dekádu od premiéry pilot baví.

Parťáci mi zatím po pilotu moc k srdci nepřirostli, jsou to v pohodě postavy, ale žádná velká láska to prostě nebude. Hankův bývalý kolega, ten naopak vypadá docela fajn a mohl by postupně příběh docela oživit. Trochu zbytečně zatím působí bývalá manželka, která je napsána jen kvůli dramatu, u Katie zase moc nevím, jestli má co nabídnout, kromě teplé večeře a pusy. Zatím mi to prostě přijde takové trochu nesourodé a se snahou utéct postavami pryč od hlavní linky.

Každopádně si stojím za tím, že hlavní zápletka je vbudovaná docela dobře. Sice je všechno dost předvídatelné, sleduje se to tak nějak v pohodě, díl nenudí. Děj je docela svižní, pořád se něco děje, sem tam dost kecá. Jsou teda rozhodně i lepší věci, ale je to taková docela průměrná kriminálka, která s jedno sezónním uzavřeným příběhem má šanci obstát i po letech.

  • širší kontext
  • Mark
  • předvídatelné
  • nesourodost postav
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Přiznám se, že o tomhle kousku jsem poprvé slyšela až ve chvíli, kdy jsem se dostala k seznamu seriálů, které se propracovaly do rubriky S lupou do historie. A protože o něm nic nevím, tak k němu snad přistoupím nezaujatě (na rozdíl třeba od Teen Wolfa, kde jsem měla jistá očekávání, která nakonec naplněna nebyla).

Okej, jako první mě zaujaly tváře Donala Loguea a Michaela Raymond-Jamese, protože jak to tak chodí, oba dva znám z jiných seriálů (kdo by taky mohl zapomenout na Rampelníkova syna a Gothamského a nejen Gothamského detektiva). Jako druhý mě zaujal případ s krádeží psa. Lidi lidi, vážně? To už jsou hádky o opatrovnictví i v případě domácích mazlíčků? Jen nevěřícně kroutím hlavou se slovy, že lidi by si spolu neměli pořizovat ani byt, natož cokoli živého. No nic.

Případ v pilotu se motá kolem ztracené dcery jednoho dávného přítele detektiva Hanka (který jako obvykle z malého případu přeroste ve velký týkající se ohromné sumy peněz), takže mi to přijde jako v podstatě nic nového. Nic nového bohužel není ani to, že se jak Hank tak jeho parťák Britt chovají občas jako totálně nevyzrálí idioti. Nemám moc ráda tyhle manchild typy… Je občas s podivem, jak to všechno dokážou přežít bez větší úhony. Případ byl kupodivu dotažen do konce, ale tak nějak mám pocit, že se k nim jejich rozhodnutí bude vracet jako bumerang a nic dobrého je nečeká.

Suma sumárum, pilot potažmo seriál jako takový ničím nevybočuje z tradičního žánru tzv. buddy detektivek, což ale nemusí být nutně špatně. Mě osobně moc nevyhovovalo tempo a na dva hlavní hrdiny si nějak nemůžu zvyknout (zvlášť na Britta, fakt mi nesedí jeho nedospělé chování), takže ještě zvážím, jestli budu se seriálem pokračovat dál. Byť jde jenom o jednosezonní jednohubku, tak fakt, že si nejsem schopná aspoň k jedné postavě utvořit nějaký typ vztahu , mě dost odrazuje.

  • i když to nejspíš bude jeden případ týdně, první případ se nejspíš povine příběhem jako červená nit
  • klasický žánr buddy detektivek, nemusí být pro každého
  • pomalé tempo
  • nevyzrálost jednoho z detektivů
  • nějak tam postrádám tu správnou parťáckou chemii mezi hlavními hrdiny
  • pilot je strašně nevýrazný, neurazí ale ani nenadchne
50 %
Mé hodnocení
andromache

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Ze začátku jsem si říkal, co že to má být. Ústřední dvojice mi k srdci moc nepřirostla, ale postupem času jsem v nich uviděl menší potenciál. Nápad na parťáky, kdy jeden je bývalý policista a druhý bývalý kriminálník, kteří chtějí mít soukromou detektivní kancelář a přivydělávají si, kde se dá, je originální nápad a funguje po všech stránkách, i po té humorné, i když je to americké a americký humor moc nemusím (znáte mě :D).

Případ už je spíš taková klasika, ale zabaví. Přijde mi, že některé postavy jsou zatím jen do počtu, aby pilot natáhnuly (například exmanželka a linka s domem), akorát je to až moc časté a až příliš odbočují z hlavní linky.

Sledovat se to dá, ale pilot ani nenadchne, ani neurazí.

  • suchý humor
  • propletený případ
  • ústřední dvojka (po čase)
  • potenciál
  • moc odbočuje
  • některé postavy
  • úvod
60 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu