9. 11. 2022

S lupou do historie: Burn Notice

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Burn Notice (Status: Nežádoucí) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Burn Notice (Status: Nežádoucí)
Žánr Akční, Drama, Thriller
Stanice USA Network
Vysílání 2007–2013
Počet sérií 7
Premiéra 28. 6. 2007
Délka pilotu 67 minut
Prům. hodnocení 81 % (od 482 uživatelů)

O čem to je?

Agent CIA Michael Westen se uprostřed mise v Nigérii dozví, že se z neznámého důvodu ocitl na černé listině. Je odstřižen od finančních zdrojů, nikdo z jeho kontaktů se k němu nezná, jako by posledních 10 let pro agenturu vůbec nepracoval. Dokud nezjistí, kdo a proč ho označil za nežádoucího, je doslova odepsaný…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: prví setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Celý seriál má jednu zásadní věc, klíčovou otázku. Většinu totiž bude zajímat, co se stalo, koho si Michael tak zprotivil a kdo po něm jde, že pokud to nepůjde extrémně do háje, tak vydrží do konce (vzhledem k hodnocení ale vypadá, že to nepůjde do žádných podprůměrů). Na základě této jediné záhady je vybudovaný celý příběh, který prostě táhne, takže jednotlivé případy, které jsou sice postranní ale zároveň tím hlavním v každém díle, se lehce veze.

Líbí se mi ta Sherlockovská koncepce, můžu vás zmlátit do bezvědomí a u toho vám vyjmenovat, kterou kost vám zrovna zlomím. Takto zpětně si říkám, že to tvůrci nikde nepřestřelili, nebo to divákovi aspoň tak nepřipadá, když se tu pořád něco vyrábí prakticky s minimálními prostředky, do toho zmiňované pojetí boje, ale ono to zkrátka funguje.

My máme listopad, to v pilotu je o měsíc později a Vánoce jsou na spadnutí. Jak běžně beru zrovna toto za plus, tady úplně nevím, jestli to k něčemu je. Prakticky jde jen o další prvek do rodinné linky, ale jinak to za mně až tak podstatné není a příběhu nijak nepomáhá, pochopitelně ani neškodí. Ale zase proč ne, vidět, že i v zimě se dá užívat si sluníčka a pláží.

Takto u pilotu mě trochu děsí těch sedm sérií a přemýšlím, jak to seriál zvládal utáhnout. Napadá mě srovnání se Scorpion, který to měl spočítané po čtyřech. Na druhou stranu série nejsou až tak přetěžované díly, takže to dokáže nejspíš fungovat. Jen je otázkou, jak moc to je/není uměle natahované. Ale to už není věc pilotu.

  • promyšlenost
  • poutavé obsazení
  • jedna otázka utáhne všechno
  • může se brzo omrzet
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

O tomto seriálu jsem docela dost slyšela, ale neměla jsem ještě možnost ho vidět. Až do dneška. Upřímně jsem nevěděla, o čem to bude, do čeho vlastně jdu. Jisté obavy jsem měla, ale nakonec to nebylo až takové zklamání. Nebo teda co se pilotu týká. Nechyběla tu akce i pár vymožeností. Což mi připomnělo jiný seriál. A to MacGyvera.

Pilot je dvoudílný, takže je celý příběh pohromadě. Děj je nadějný, zajímavý, který přinese spíše otázky, než odpovědi. Místy i komické. Nebo aspoň natolik, že člověku vykouzlí úsměv na rtech. Postavy jsou ve směs sympatické, i když sem tam se najde nějaká, která si zaslouží proplesknout.

Pilot zaujme tím, jak si Michael poradí s lumpy a pomůže člověku, který je nevinný, a dokonce naučí jeho syna, jak se vypořádat s tyrany. Michale určitě lehké dětství neměl. To bylo v pilotu nejednou naznačeno. Takže je možnost, že se o jeho minulosti dozvíme více. Ale co spíš naláká na sledování, je to, kdo zařídil, že se Michael, špion, stal Nežádoucím.

  • Michael
  • výpomoc při boji s neřády se vším, co se kolem najde (část připomíná MacGyvera)
  • tajemství, kdo za tím vším vězí
  • komedie
70 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Jeden aby nostalgicky vzpomínal. Ne, že by to nebyla sračka, ale alespoň to není plné párů neschopných...
před 78 týdny
sonkad

sonkad

Zlatá éra USA Network.. Toto by som si hneď pozrela znovu, škoda, že to nie je na Netflixe alebo Disney+.
před 78 týdny
Další články k tématu