15. 3. 2017

S lupou do historie: The Pillars of the Earth

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Pillars of the Earth 1×01 – Anarchy?

Medailónek

Název: The Pillars of the Earth (Pilíře země)
Žánr: Drama / Historický / Minisérie / Podle knihy
Stanice: Starz
Vysílání: 2010
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 23. 7. 2010

Kdo?

Tvůrci: Ken Follett (předloha)
Herci: Ian McShane, Rufus Sewell, Matthew Macfadyen, Eddie Redmayne, Hayley Atwell, Sarah Parish, Natalia Wörner, Anatole Taubman, John Pielmeier, Robert Bathurst, Clive Wood, Sam Claflin, Liam Garrigan, David Oakes, Götz Otto, Tony Curran, Donald Sutherland, Alison Pill, Gordon Pinsent

O čem to je?

Příběh je zasazen do 12. století, do období občanské války, která vypukla po smrti Jindřicha I. Sledujeme politické intriky v boji o trůn, ale také stavbu obrovské katedrály ve fiktivním městě Kingsbridge na jihu Anglie.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Pilíře země jsou jeden z těch seriálů, na které se netěším. Ani trošku. Dokonce i když jsem to už viděla a vím, jaké to je, při pomyšlení na znovusledování pilotu se ve mně prostě všechno kroutí. Ale jakmile si k tomu sednete a začnete se dívat, rázem se do příběhu ponoříte a vůbec nevíte, proč se vám do něj vlastně tak moc nechtělo.

Jde samozřejmě o příběh. Seriál je vytvořen podle románu, proto je pevně do kamene vytesáno, jak to celé bude probíhat a co se zde stane. Pro mě jakožto neznalce knižní předlohy bylo sledování překvapením, ale nechala jsem si ho líbit. Mám jisté rezervy, především co do délky epizod. Historická dramata musí mít extra šmrnc, aby to nevypadalo, že se táhnou tisíc let, což tady trošku místy selhává. Ale v místech, kde to šlape, je rozhodně nač koukat.

Hodně vtipné je vidět herecké obsazení. Rok 2010 se nemusí zdát tak dávno, ale těch sedm let jde poznat. Jsou tu v dnešní době velmi známí herci, kteří zde v podstatě začínali. Ne, Iana McShanea nemyslím, ten byl eso už v roce 2010 a jeho zlověstný Waleran tak dokáže mně jako divákovi pít krev, že ho za to nejde nemilovat :-D Ale spíš mám na mysli Eddieho Redmaynea a Hayley Atwell. Eddieho jsem si pamatovala už z prvního sledování, protože to byla první role, ve které jsem ho viděla, a moc mě zaujal, a to bylo hodně dávno před jeho oscarovými výkony. Přiznám se, že Hayley jsem si vůbec nepamatovala, takže to pro mě bylo nové překvapení, že tu hraje jednu z hlavních rolí, a opravdu bych ji skoro nepoznala.

Celkově nejde o špatný seriál. Do karet mu hraje, že jde o minisérii a má krásné kostýmy a známé herce. Jen to tempo místy pokulhává.

Budu koukat dál? Jednou už jsem viděla, podruhé to komplet nepotřebuju.

+ herci
+ kostýmy
+ minisérie

- místy se děj vleče
- dlouhá stopáž

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: – 

S dnešní S lupou do historie míříme do historie více, než jsme zvyklí. Až do dvanáctého století…

Když se na seriál podíváme z dnešního pohledu, na seriálu je velmi zajímavé obsazení. Věnujte mu kolik pohledů chcete, jsem si téměř stoprocentně jistá, že nějaké to jméno vám bude důvěrně známé (nejspíš jich ale bude víc, samozřejmě).

Pokud se „podíváme na zoubek“ samotného příběhu, zjistíme, že je vlastně vcelku univerzální. Dobrá, to zní hloupě. Ale znamená to, že má příběh tolik různých složek, že je celkem pravděpodobné, že si každý divák najde něco, co ho bude bavit. A těchto dějových linek je sice dost, ovšem jsou natolik provázané a „uspořádané“, že přechody mezi jednotlivými linkami působí naprosto přirozeně.

I když pilot nenudí a dějové linky se sebou docela dobře souvisí (i když si stále upřímně nejsem jistá, jak a proč někoho mohla napadnout kombinace královské rodiny a rodiny architekta), říkám si, že ubrání pár minut by úplně neškodilo. Konec epizody sice přichází vcelku nečekaně, v průběhu dílu se ale nedá ubránit pocitu, že je něco už trochu delší, než by se slušelo.

Jinak ale pilot funguje, dokáže u diváka vyvolat emoce a i pár scén plných napětí se našlo. Samozřejmě je nejspíš pro sledování nutné mít historii za koníčka a nadšení pro sledování různých intrik, ale i tak je The Pillars of the Earth zajímavým počinem.

+ více dějových linek
+ herecké obsazení
+ atmosféra

- pár hluchých míst

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
007.dany

007.dany

Tento seriál mě nijak zvlášť nezaujal,takže jsem ho ani nedokoukal.
před 7 roky
singularita

singularita

Díky za lupu. Však neláká mne to ani poprvé. - I když je to prý opravdu dobrý seriál.
před 7 roky
STOUPA

STOUPA

Nádherná kniha a podle ní udělaný výborný seriál.
před 7 roky
Další články k tématu