23. 11. 2022

S lupou do historie: Mr. Selfridge

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Mr. Selfridge (Pan Selfridge) 1×01: Episode 1?

plakát

Základní údaje

Název Mr. Selfridge (Pan Selfridge)
Žánr Drama
Stanice ITV
Vysílání 2013–2016
Počet sérií 4
Premiéra 6. 1. 2013
Délka pilotu 62 minut
Prům. hodnocení 75 % (od 96 uživatelů)

O čem to je?

Seriál se odehrává v Londýně počátkem 20. století a vypráví příběh Harryho Gordona Selfridge, zakladatele řetězce obchodních domů a obchodů s luxusním zbožím.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna první série
Hodnocení celého seriálu: –

ITV ta historická dramata prostě umí, to se musí nechat. Už je to teda dobře let, kdy jsem viděl pilot poprvé, takže jsem si ho moc nepamatoval. A možná o to víc jsem si ho užil. Je tu představení pomocí velkolepého úvodu a následuje skok o rok zpět, který by možná stál za větší rozebrání, nicméně takto se už na konci úvodního dílu dostáváme do hlavního dění a historie se krásně píše před očima.

Asi neřešme, jak moc podle skutečnosti to je. Ano, je to podle skutečnosti, ale umělecká licence je umělecká licence. Zase třeba podoba Selfridge je docela fajn, když teda jako já část dílu nejste přesvědčeni, že sledujete Joshe Bowmana s jiným hlasem. Dohromady je to přehlídka příjemného herectví a pompézního pojetí elegance.

Je to moc zajímavý mix, špetka romantiky, něco z osobních dramat, lžička dobového nádechu, zkrátka je tu toho spousta. Ale abych řekl pravdu, asi nejzajímavější, tedy hned po hlavní lince, mi přijde příběh okolo Agnes Towler a při dalším sledování bych se těšil na ty výlohy. Skutečně jde o příjemnou podívanou, která je hezká i na pohled, navíc vypadá, že se čtyřmi sériemi snad příběh není až moc ždímaný. Jen mě trochu překvapuje, jak málo lidí má u nás seriál hodnocený.

  • příjemná dobová podívaná
  • herecká plejáda
  • příběh okolo Agnes Towler
  • trochu moc velký skok
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Chybí link na profil seriálu.
před 76 týdny
Další články k tématu