15. 4. 2018

S lupou do historie: Judging Amy

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Judging Amy 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Judging Amy (Soudkyně Amy)
Žánr: Drama / Právnický
Stanice: CBS
Vysílání: 1999–2005
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 19. 9. 1999
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Amy Brenneman, Bill D'Elia, John Tinker, Connie Tavel
Herci: Amy Brenneman, Dan Futterman, Richard T. Jones, Jessica Tuck, Marcus Giamatti, Karle Warren, Tyne Daly, Jillian Armenante, Kevin Rahm, Timothy Omundson

O čem to je?

Rodinné drama sleduje tři generace žen, které žijí společně pod jednou střechou v Hartfordu v Connecticutu. Amy Gray opustila rušný New York a nyní pracuje jako soudkyně ve svém rodném městečku, kde žije se svou dcerou a tvrdohlavou matkou.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Judging Amy je taková pohodovka. Nikdy jsem seriál neviděla, ale tak nějak jsem předem odhadla, co od něj čekat. Samozřejmě z něj sálá ten styl 90. let, v dnešní době vypadají právnická (soudnická) dramata úplně jinak. Tady se spíš sází na uvolněnou atmosféru, rodinné drama a emoce, zatímco v dnešní době se klade větší důraz na případy, zvraty a vyhraněnější herectví.

Amy je taková sympatická holka, ale roli soudkyni jí moc nevěřím. Za prvé je na ni moc mladá. Možná v USA to není takový problém, u nás by si teda ještě pěkných pár let neškrtla. Navíc to vysvětlení, jak se k pozici dostala, bylo více než úsměvné, protože takhle to prostě nefunguje. A to ani nemluvím o tom, že očividně bez jakékoliv přípravy jednoho dne přišla do práce a usedla do soudní síně a učila se při pochodu. Běžně právníci přecházející na soudcovské pozice tráví x měsíců jako přísedící a důkladně studují, co soudce všechno dělá.

Rodina hrdinky vypadá dobře. Brácha je správný pohodář a mají spolu sympatický vztah. Docela mě překvapilo, že tu nebylo naznačeno nic romantického. Tak moc jsem to čekala, že jsem nakonec byla lehce zklamaná, že nic nepřišlo. A tak jsem se vydala směrem na Wiki, která má vždy odpovědi, a přečetla jsem si, jak to má Amy s chlapy. Po tom, co jsem četla, už vůbec nemám potřebu seriál vidět komplet (ne že bych to plánovala předtím), protože to vypadá, že ani dál nebude mít žádnou extra šťávu.

Pilot má dobrý feeling, ale jde o seriál, na který zapomenete hned, jakmile se objeví závěrečné titulky. Pokud máte rádi právničinu hrající na sympatie a city, pak se vám Amy bude líbit. Jinak ale existuje spousta lepších seriálů, u kterých se dá trávit volný čas.

+ pohodová atmosféra
+ sympatická rodina i hlavní hrdinka

- moc obyčejné a bez nápadu
- absence romantické dějové linky, žádná chemie mezi jakýmikoliv postavami

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tohle je moje první setkání s Judging Amy, ač jsem přesvědčená, že v televizním programu jsem ji viděla tak milionkrát. A podle mě seriál i střídal stanice, takže možná vystřídal všechny hlavní hráče českého televizního trhu. Každopádně jestli jsem na tenhle seriál někdy narazila, přepnula jsem ho, takže smůla.

Upřímně mi ten pilot přišel hrozně naivní, jako něco, co byste mohli vidět na Hallmarku nebo v současné době na Primě Love. A to nejen v tom soudnictví, i když tam je to asi nejpatrnější. Jestli to takhle funguje, tak to potěš koště. Tohle naprosto vystihuje, jak to vypadá, když si někdo něco představuje jako Hurvínek válku.

Což by se dalo seriálu odpustit, kdyby si „nahnal body“ jinde. A vskutku, hudba je skvělá (hudbu řeším hodně často, co?), seriál má momenty, nějakým lehkým vtípkem dokáže pobavit, ale zas je tu to ale. Protože jestli jsou postavy chvíli sympatické, v druhé chvíli přehánějí, až to příjemné není. Vlastně je to hodně otravné.

Celkově z toho Judging Amy vychází hrozně obyčejně. Amyina práce se kvůli zpracování jako tahoun brát nedá, postavy jsou většinu času docela špatné… Ano, seriál vypadá jako příjemná oddychovka, ale jestli na něj ještě někdy narazím, stejně zase přepnu kanál.

Tímto seriálu gratuluji za nejnevýraznější postavu-po-které-je-pojmenován-seriál, protože takhle na místě mě fakt nenapadá nikdo, kdo by Amy překonal. Víte o někom?

+ občas příjemný humor
+ hudba

- nerealističnost, nevýraznost

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
unlimited

unlimited

Musím vyjádřit nesouhlas s hodnocením u obou recenzí. Těch 30% je totální výsměch. Chápu, že obě...
před 6 roky
Gabik.029

Gabik.029

Rubrika funguje už přes rok. VŽDY hodnotíme pouze pilot. I když redaktor daný seriál viděl celý (někdy...
před 6 roky
Tulrika

Tulrika

Seriál jsem viděla celý. Nejraději jsem měla Amyinu praktickou matku a její dějovou linku. Sama Amy mi...
před 6 roky
Další články k tématu