6. 4. 2022

S lupou do historie: 1-800-Missing

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte 1–800-Missing (Pohřešovaní) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název 1–800-Missing (Pohřešovaní)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Nadpřirozený
Stanice Lifetime
Vysílání 2003–2006
Počet sérií 3
Premiéra 2. 8. 2003
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 67 % (od 313 uživatelů)

O čem to je?

Jess Mastriani utrpí v bouřce úraz při záchraně svého bratra. Do tyče, kterou drží, udeří blesk a srazí ji na zem. Vzápětí se s ní začnou dít zvláštní věci, které si neumí vysvětlit. Zdávají se jí podivné sny o nezvěstných osobách. Jess stačí, aby si jen prohlédla fotografii a vzápětí dostane vizi, na základě které ví, kde se pohřešovaný člověk nachází. V průběhu několika dní zachrání 3 lidí, když nahlásí důležité informace na speciální lince nezvěstných. Šéf FBI požádá agentku Brooke Haslett, aby médium prověřila. Jess podstoupí podrobné testy, na základě jejich výsledků FBI požádá dívku o spolupráci, stává se tak speciální konzultantkou­ úřadu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tato rubrika krásně ukazuje, kolik máme seriálů s podobným motivem. Tady vidím jednu velkou výhodu. Odlišné pojetí skepse a závěrečné přijetí. Je tu klasická linka nevěřím šarlatánům při vyšetřování, ale zároveň hlavně strach o vlastní místo. Posunujeme se tak do zajímavějších vod, z dvojky se ale pomalu stávají kamarádky, takže cestou vzájemného ohrožení se nepůjde.

Případ není z nejhorších, ale je až moc okatě napsaný tak, aby se ukázalo, že se schopnostmi to není až tak lehké. Musíme sem napasovat minulost, abychom ukázali, že případy se neřeší jen vizemi. Jakože fajn krok, ale provedení trochu nešťastné. No a pak tu máme běžné (nejen) pilotové položky. Nezůstanu v autě, protože něco, a podobné záležitosti.

Dnes už by seriál mezi špičku nepatřil, rozhodně ne v tomto zpracování. Rozhodně by nebylo na škodu si trochu víc vyhrát se sny, trochu odlehčit skladbu dílu, aby byl takový vzdušnější, jestli chápete, co myslím. Ale kriminálkové standardy seriál splňuje, to jo.

  • dvojka spolu funguje
  • pocit ohrožení
  • okatě napsaný příběh
  • neriskuje
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Jeden z nenáročných seriálů na dlouhé večery, u kterého můžu po dlouhé době vypnout. Vidiny, kde se nachází pohřešované osoby, mi přijdou jako dobrý nápad. Další z kriminálek, co není „obyčejná“ kriminálka, ale tady bych to neoznačoval za plus. Vidiny by mohly mít nějaký háček, protože jinak budou díly spíš o vidinách než o vyšetřování případu, tudíž budou všechny další epizody ve stejném schématu, což by byla škoda, ale jako rozjezd dobrý. Po grafické stránce (nebo jak bych to napsal) se mi vidiny ale vůbec nelíbí.

  • nenáročný seriál
  • nápad vidiny
  • jejich provedení
  • téměř žádný prostor na vyšetřování
  • vypadá ploše
40 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Jessica Angell

Jessica Angell

Nutno podotknout že jde o seriál podle knižní předlohy. Mě se seriál kdysi hrozně líbil, teď dávám...
před 2 roky
Další články k tématu