25. 9. 2019

S lupou do historie: The Affair

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Affair (Aféra) 1×01: 1?

Medailónek

Název: The Affair (Aféra)
Žánr: Drama, Psychologický
Stanice: Showtime
Vysílání: 2014–2019
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 12. 10. 2014
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrce: Hagai Levi, Sarah Treem
Herci: Joshua Jackson, Jadon Sand, Jake Siciliano, Julia Goldani Telles, Maura Tierney, Dominic West, Ruth Wilson

O čem to je?

Alison, mladá žena pracující jako servírka v populární hospůdce v Hamptons se snaží dát si život dohromady, než se stane tragédie. Její manžel Cole se snaží, ale selhává jak u manželky, tak finančně – ranč, který rodina vlastnila po několik generací, totiž hodně prodělává. Jejich manželství se dále zkomplikuje ve chvíli, kdy Alison začne mít aféru s Noahem, učitelem na střední škole v New Yorku, který tráví své léto právě v Hamptons.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na sledování jsem se docela těšil, hlavě tedy kvůli psychologické stránce, která nezklamala a byla pro mě tahákem k dalším epizodám. Příběh je vyprávěn ze dvou různých pohledů, což vnáší skutečně zajímavý prvek, jelikož se verze událostí liší a je docela těžké si udělat alespoň zhruba obrázek o tom, co se skutečně nejspíš stalo. Navíc se vyprávění neprolíná, pilot je rozdělen na dvě poloviny a v každé z nich vypráví někdo jiný svůj pohled, což značně odlehčí hodinovou epizodu. Co je dalším plusem, vše je vyprávěno retrospektivně, tudíž by se možná dalo trochu odhadnout, co všechno se stalo.

Úvod je trochu zmatený, jelikož je tu vícero postav, do toho je vše prokládáno hlasem mimo obraz. Každopádně postavy jsou fajn, herectví taky, snad jen místy ty děti jsou trochu moc a zbytečně našroubovány. Je zajímavé, jak herci vystihli jednu osobu rozdílně podle úhlu pohledu, takže tu máme sebevědomého otce rodiny na jedné straně a toho panikařícího na straně druhé.

Neodvažuji se úplně odhadovat, kam se věci rozvinou, protože takto v úvodu je tu spoustu prostoru, takže to ukáže jen další sledování. Ale nemyslím si, že by se jednalo o něco nevyčerpatelného, takže mě docela zajímá, jak jsou vyřešeny přechody mezi sériemi a co nového přinášejí, protože v tuto chvíli, po pilotu vůbec netuším, jestli má příběh zůstat u jedné dějové roviny, nebo jich má být více propojených stejnou tématikou. Jak jsem řekl, nevím, kam až se bude příběh vyvíjet, kolik dalších směrů dostane, ale vzhledem k tomu, že právě běží závěrečná pátá série, na maraton by to mohlo být fajn.

+ postavy
+ úhly pohledu

- hluchá místa

Moje hodnocení pilotu: 70 %
argus

Status: viděno všechno, co prozatím vyšlo
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Seriál The Affair vypráví o aféře učitele a servírky. Takže by se mohlo zdát, že půjde jen o obyčejnou vztahovku. Takovým seriálům se snažím vyhýbat, ale v tomto případě jsem si toto dílo ihned oblíbil.

Na začátku jsem jen čekal, kdy se tam objeví má oblíbená herečka Ruth Wilson a jak vůbec začne ta jejich aféra. Noahovy děti bohužel nepatří mezi postavy, které by nebyly na facku. Naštěstí, co se týče hlavní čtveřice, tak ti jsou sympatičtí, potěšil mě Joshua Jackson, kterého znám ze Fringe, zde hraje manžela Ruth.

V polovině a na konci seriálu dojde k zvratům, které nalákají k dalšímu sledování. Už jen tento styl vyprávění dělá ze seriálu originální podívanou.

+ originální pojetí
+ herci
+ nutnost si hned pustit další díl

- děti

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
CallMeNobody

CallMeNobody

Za mě super seriál, který jsem hltala každým dílem a neustálé napětí mě nutilo seriál pouštět dál a dál....
před 4 roky
Další články k tématu