13. 8. 2017

S lupou do historie: Stargate SG-1

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Stargate SG-1 1×01: Children of the Gods (Děti bohů)?

Medailónek

Název: Stargate SG-1
Žánr: Drama / Sci-Fi
Stanice: Showtime (série 1–5), Syfy (série 6–10)
Vysílání: 1997 – 2007
Celkový počet sérií: 10
Premiéra: 27. 7. 1997
Délka pilotu: 91 minut

Kdo?

Tvůrci: Brad Wright, Jonathan Glassner
Herci: Richard Dean Anderson, Michael Shanks, Amanda Tapping, Christopher Judge, Don S. Davis, Teryl Rothery, Peter Williams, Tony Amendola, Carmen Argenziano, Corin Nemec, Cliff Simon, Claudia Black, Ben Browder, Beau Bridges

O čem to je?

Příběh seriálu začíná rok po událostech z předlohového celovečerního filmu. Sledujeme moderní dobrodružství týmu SG-1, který skrze mimozemský portál známý jako Hvězdná brána cestuje na vzdálené planety na přísně tajné vojenské mise. Společně prozkoumávají galaxii a hledají nové mimozemské technologie a spojence, kteří by pomáhali Zemi chránit proti Goa'uldům, nepřátelské mimozemské rase.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Hvězdná brána je jeden z malé hrstky seriálů, které jsem kompletně viděla v češtině. Vlastně jsou jen dva, tento a Přátelé. Proto jsem se rozhodla dát si trošku změnu a pilotní dvojdíl jsem si pustila v původním znění. Nevěřili byste, jak velký rozdíl to je. Většinou si říkáme, že dabing na původní znění nikdy mít nebude. Ale jak jsou tady na tento v dnešní době již klasický český dabing všichni zvyklí, tak najednou původní znění zní tak nějak nepřirozeně, jako by O'Neill nebyl najednou tak vtipný a sarkastický, jak jsme zvyklí.

Celkově pilot neurazí, ale že bych tam viděla tu mimořádnost, kvůli které je seriál označován jako kultovní sci-fi, to se taky říct nedá. Trošku jsem se zděsila, když jsem zjistila, že je tu další hodinu a půl dlouhý pilot, ale ve výsledku utekl rychle. Líbilo se mi, že epizoda působí jako začátek, ale zároveň obsahuje některé náznakové prvky, kterými odkazuje i na původní film. Já jsem ho před seriálem viděla, ale už si ho za ty roky nepamatuju a při sledování tohoto pilotu jsem rozhodně neměla pocit, že by mi něco nedocházelo, vše bylo výborně dovysvětleno.

Jak už jsem zmínila, Jack mi nepřišel tak skvělý, jako si ho pamatuju z dabingu. V původním znění působil trošku suše. Jasně, hlášky měl i tak, ale tak nějak se mi nezdálo, že pořádně využívá své osobnosti. Možná se to i v originále rozvine s nadcházejícími epizodami, zatím jsem ale mezi ním a diváky viděla stěnu, přes kterou ty emoce neproudí. Rozhodně největší zábava byl záporák a jeho nevěsta. Myslím, že příběh byl vymyšlen hodně dobře a vynalézavě, toho, kdo sleduje poprvé, může příjemně překvapit, jak je inovativní, a to i v dnešní době, o 20 let později. No jo, vždyť ono se slaví 20 let, tak to nám vlastně SLDH pěkně vyšlo (měsíc sem, měsíc tam…).

Kdybych seriál neviděla, pilot by mi stačil k tomu, abych si zapnula další díl. Ale rozhodně z něj nejsem odvařená, myslím, že si tvůrci mohli ještě lépe vyhrát se scénářem a trošku víc vykrystalizovat Jackův sarkazmus.

+ příběh
+ záporáci
+ Jackův sarkazmus
+ dabing

- nedostatek Jackova sarkazmu
- chyběla mi jiskra

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Už jsem si tak nějak zvykla, že všechny tyhle legendy, které všichni zbožňují, já vůbec neznám. A když už je poznám, nechápu to nadšení a nechápu, proč jsou vůbec tak slavné. Tady by se mé „neohromení“ dalo teoreticky i chápat, protože tohle je ještě o chlup starší než já. A já jsem dost stará. Být autem nebo ledničkou, už jsem stará vykopávka.

Věk nevěk, pár věcí ovšem přehlédnout nejde. Jestli jste někdy sledovali Doctora Who, jistě vám neuniklo to, jak spoustu diváků pravidelně velmi pobavuje to, jak Doctor může cestovat v snad téměř celém časoprostoru, ale nějakou záhadou je pořád ve Velké Británii. Tady se v pilotu vyskytujeme na nějaké planetě, která zase vypadá jako Egypt nebo nějaká podobná země.

Dobrá, to beru, bez problému. Jenže když po relativně nudném politickém začátku kapitán Carterová kouká na zemi Blízkého východu, jak kdyby právě objevila Ameriku, člověku se z toho chce plácnout se do čela tak silně, až se z toho v hlavě udělá díra. Tedy možná to tak mám já a možná to tak mám primárně proto, že tato postava mi byla šíleně nesympatická, kdo ví.

Ovšem O'Neillova reakce právě na to, jak Carterová dělá ze všeho hrozné haló, je prostě kouzelná a někdy právě od těchto momentů začíná být sledování konečně zábava. Seriálu nechybí nadsázka, za tu hodinu a půl je k vidění spousta dobrodružství a pokud není člověk příliš náročný v oblasti efektů (člověku by se až zachtělo si do té brány skočit šipku! :) ), sledování si jistě užije.

Trochu to tedy kazí ta zbytečná explicitnost (jako jaký důvod to tu má, však jinak by to mohlo být pro celou rodinu), trochu úsměvně pro někoho, kdo není Američan, působí i to občas přehnané patriotství, ale seriál má rozhodně své kouzlo.

+ hlavní postavy
+ atmosféra, dobrodružství

- Carterová
- lacinost (a tím nemyslím rozpočet) a přehnané patriotství

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Esgalnor

Status:viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Přiznávám se, že jsem nějak žil v domnění, že film Stargate navazuje na stejnojmenný seriál. A nesmějte se mi, je to fakt velmi dávno, co jsem jej viděl (jako fakt velmi, mohlo mi být tak 6, když mi ho někdo z rodiny pouštěl), takže si z něj moc nepamatuju. Mlhavé záblesky z děje si ale pamatuju, proto, když se vytratilo prvotní překvapení z faktu, že seriál vlastně navazuje na film, jsem se v ději neztrácel, ale poměrně rychle zorientoval. I tak si ale myslím, že i pro člověka, kterého se film nedotkl, je seriál poměrně snadno srozumitelný – scénáristé si poradili šikovnými kličkami tak, že rychle a přehledně hodí diváka do děje, jen aby vzápětí mohl rozvíjet příběh.

Jeho úvod přitom není nikterak originální, samotná úvodní scéna byla vlastně hrozně předvídatelná, a takové velké sci-fi klišé. Naštěstí se Stargate rychle vzpamatuje, a někde za první pětinou se děj odpíchne a skvěle rozjede. A ačkoliv občas trochu drhne jeho kontinuita, místy pak tempo a občas i rozbitý scénář, díky výborným postavám a velmi sympatickému hereckému obsazení i tak pilot funguje jako výborný zástupce sci-fi žánru.

To, že CGI je takové, jaké je, se dalo čekat – jsme tu přece jen pořád v devadesátkách, televizní produkce si sotva mohla dovolit tak velkolepé trikové orgie, jako některé dnešní seriály. Přesto si troufám tvrdit, že jde o nadprůměr ve svém žánru a dekádě vzniku – nebylo tu ani moc momentů, při nichž bych se nad špatnými triky pousmál. Ve finále tedy jeho kvalita ani nijak nerušila, přesto co se skutečně povedlo, tak je výborná hudba. Nejenže do pilotu vdechne parádní sci-fi atmosféru, ale je skutečně libozvučná a rozhodně vašim uším zalahodí.

Jak jsem již zmínil, nebýt povedených a sympatických postav v kombinaci s velmi příjemnými a kvalitními herci, pilot Stargate by ztratil velkou část ze svého kouzla. Naštěstí tu jsou a pěkně zahlazují veškeré nedostatky ve scénáři – ten sice je svižný, má rychlý spád a pěkné tempo, bohužel je ale občas roztříštěný, nelogický, či zbytečně zkratkovitý, což je překvapením, vzhledem k tomu, jak pěkně zasvětí do děje i diváka filmu neznalého. Škoda, že občas až moc hraje na efekt a prvoplánovost, tím mám na mysli zbytečnou nahotu a stejně tak zbytečné nechutnosti na kameře – normálně s tím problém nemám, ale ve sci-fi žánru se značkou PG je to skutečně zbytečné. I s těmito zápory ale jde o nadprůměrný sci-fi seriál, který člověk ocení ještě víc, uvědomí-li si jeho stáří.

+ hudba
+ zdařilé zasvěcení do děje, jenž navazuje na film
+ sympatické obsazení a postavy

- díry ve scénáři
- prvoplánová explicita

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
jankaab61

jankaab61

Moja srdcovka. Už ani neviem, koľkokrát som ju videla. Len ma vždy naštve ten nešťastný koniec SG sveta -...
před 6 roky
spike

spike

Tak tento seriál je další mojí velkou srdcovkou. Vzpomínám si jak jsem se na to jako malé děcko těšil a vždy...
před 6 roky
Yellow

Yellow

Na nahou scénu si pamatuju - nahá Sha're sotva na pár vteřin(btw, moc pěkná herečka), nevím, co je na tom...
před 6 roky
Další články k tématu