20. 3. 2022

S lupou do historie: Life

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Life (Na doživotí) 1×01: Pilot: Merit Badge?

plakát

Základní údaje

Název Life (Na doživotí)
Žánr Krimi, Mysteriózní
Stanice NBC
Vysílání 2007–2009
Počet sérií 2
Premiéra 26. 9. 2007
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 82 % (od 654 uživatelů)

O čem to je?

Charlie Crews byl právě po dvanácti letech propuštěn z vězení, kde byl za čin, který nespáchal. Přestože kvůli obvinění přišel o přátele, rodinu a svou práci, díky knize Cesta Zenu, kterou jednou našel na vězeňském dvoře, se mu podařilo se svým osudem smířit a bojovat. Nyní se vrací ke své staré práci detektiva a je rozhodnut získat svůj život zpět.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Seriálu jsem kdysi dost podlehl, ale vím, že jsem nikdy neviděl úplně všechny díly, i když jich zase tolik není. Naopak pilot patří mezi ty, které jsem viděl několikrát, takže se mi na něj dívá trochu hůř, protože to nadšení z prvotního sledování je ta tam.

Je tu zajímavý příběh, který by dnes už tak nějak automaticky sklouzl k procedurálce krimi žánrem maximálně štrejchnuté. Moc toho tu zatím nebylo, ale zase se aspoň díl věnoval případu a dalším postavám, které si zasloužili své místo a mají propracovaný osobní příběh.

Líbí se mi, jak z Charlieho neudělali žádného namistrovaného týpka, který se vrací z vězení s hromadou peněz. Vidím tu takové mírné paralely s o rok mladším Mentalistou, ale to jen tak na okraj. Zkrátka je tu vyvážená taková ta vtipná drzost s přístupem k životu jaký je. A ať to chcete nebo ne, ovlivňuje to všechny postavy a zatím převážně v dobrém.

Pokud si dobře pamatuju, pilot zrovna nepatří k nejlepším dílům, zároveň ale není katastrofou. Je tu odvedená dobrá práce na scénáři, všechno je hezky a uvěřitelně zahrané, nic zvlášť nedrhne.

  • Damian Lewis
  • Sarah Shahi
  • není frackovské
  • nepatří k nejlepším dílům
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Kriminálek máme v SLDH hodně, ale opravdu těch dobrých je o dost míň. Tahle patří k té druhé skupině.

Musím vyzdvihnout případ. Hned v pilotu můžeme vidět řešení vraždy dítěte, což je změna oproti jiným kriminálkám, oproti tomu není v pilotu žádné tajemno a brutalita, ale tyhle věci nejsou pro dobrou kriminálku pravidlem. Spíše tu jde o napětí a tipování, kdo by mohl být pachatelem. Seriál není čistě jen epizodický a hlavní postavy mají se zákonem své vlastní zkušenosti. Nápad na vyšetřovací dvojici se mi líbil. Nevinně odsouzený detektiv na 12 let a policistka, která měla v minulosti problémy s drogami. Je zajímavé sledovat, co jim může po takových osudech udělat řešení případů, dále se mi líbí, jak je Charlie svou minulostí spíše povznesený. Spolu vytváří (téměř) dokonalý tým, který se, když je potřeba, pouští i do akce. Jediné co bych vytknul jsou flashbacky v podobě televizní reportáže/doku­mentu.

Seriál mě mile překvapil a určitě budu sledovat dál (Už mám povybírané seriály asi na pět let dopředu! :D).

  • případ
  • zajímavá dlouhodobější linka
  • vyšetřovací duo
  • zajímavé postavy
  • flashbacky na styl dokumentu
90 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nevada

Nevada

Další z mých seriálových top. Lewis i Shahi jsou ve svých rolích dokonalí. Za mě asi vůbec...
před 2 roky
Jenny17

Jenny17

Můj oblíbený seriál měla bych dát maraton .o) Viděla jsem několikrát...
před 2 roky
x.man.cz

x.man.cz

Jeden z mých oblíbených, škoda jen ,že měl dvě serie. Asi bude potřeba ho zase shlédnout.
před 2 roky
Další články k tématu