15. 3. 2020

S lupou do historie: Harper's Island

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Harper's Island (Ostrov smrti) 1×01: Whap?

plakát

Základní údaje

Název Harper's Island (Ostrov smrti)
Žánr Drama, Horor, Minisérie, Mysteriózní
Stanice CBS
Vysílání 2009
Počet sérií 1
Premiéra 9. 4. 2009
Délka pilotu 40 minut

O čem to je?

Mysteriózní příběh s hororovými prvky odehrávající se na opuštěném ostrově nedaleko od břehů Seattlu, který je známý sérií vražd, jež se zde odehrály před sedmi lety. Na ostrov se vydávají svatebčané, kteří tu mají strávit s novomanžely týden, jenže začínají jeden po druhém mizet…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Při zjištění, že seriál je horor, jsem myslel, že názor od mě půjde do lupy až dodatečně, pak jsem přehodnotil a čekal, co za děsivý kousek to teda bude. A ve finále přišlo zklamání, pilot nijak extra hororový není, spíš je to takové vztahové drama s prvky tajemna, které má ale úplně všechno, co byste čekali, takže nevidím nic, na co by v současné době extra nalákalo, možná tak na uzavřenost série.

Zaujala mě scéna s příbuzným přivázaným k lodi, tam by mě do budoucna i zajímal vývoj, ale jinak je tu marné odvolávání se na minulost, snaha udělat děsivou linku s dítětem a v závěru rádoby krvavá scéna s půlkou těla člověka. Nic z toho zvlášť nenadchlo, hlavně když se do toho neustále motají vztahy a romantika.

Celkově bych bral svižnější spád, po deseti minutách vám dojde, že čtvrtina epizody je za vámi a ještě se téměř nic nestalo. Některé postavy ani v tomto čase ještě neměly dost prostoru se představit, ale většina je v pohodě. Záporně působící postavy působí záporně a opačně, takže tady si není na co stěžovat, pár větších tahounů tady je, ale asi není úplně vhodné si okamžitě někoho oblíbit, protože je dost možné, že vám ho během 13 epizod zabijou. Te je celkem fajn tah, jak udržet diváky v napětí

Bral bych, kdyby pilot úplně nereflektoval stavbu další epizod, chtělo by to možná temnější atmosféru a ten rychlejší spád. Jinak tu nic zvlášť nedrhne, spíš na seriál rychle zapomenete, především na některé, prozatím nepodstatné, dějové linky.

  • vraždění postav
  • vztahovka
  • pomalý spád
  • málo temné
  • zapomenete
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

O seriálu jsem absolutně nikdy neslyšel, což je škoda, protože podle pilotu to vypadá na docela zajímavý kousek. Nevím proč, ale ta ostrovní/pobřežní atmosféra mi mi prostě evokuje Haven, i když to s ním nemá snad nic společného. Jedná se o mysteriózní seriál s prvky slasher hororu. Tyto hororové prvky jsou spíše znatelnější na jeho hutnější a temnější atmosféře než na strašidelnosti.

V obsazení jsem taky našel pár zajímavých jmen, například Katie Cassidy, kterou určitě všichni známe jako Laurel Lance z Arrowa, a Christophera Gorhama jako Auggieho Andersona z Covert Affairs. Nejvíc z obsazení pilotu však pobavil strejda Marty. Velkým kladem seriálu je, že se jedná o limitovanou třináctidílnou sérii, která je uzavřeně zakončená. Takže to moc času nezabere a nemusíte se bát otevřeného konce. Na seriál se určitě někdy dodívám.

  • atmosféra
  • strejda Marty
  • minisérie
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
ragelly

ragelly

Můj oblíbený kousek! Tohle byl první seriálový horor, který jsem kdy viděla, a na Velké pětce vznik takového...
před 4 roky
Evie

Evie

Díky za připomenutí tohodle parádního seriálu :)
před 4 roky
Další články k tématu