18. 6. 2017

S lupou do historie: Life on Mars

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Life on Mars 1×01: Episode #1.1?

Medailónek

Název: Life on Mars
Žánr: Krimi / Drama / Mysteriózní
Stanice: BBC
Vysílání: 2006–2007
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 9. 1. 2006
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrci: Matthew Graham, Tony Jordan, Ashley Pharoah
Herci: John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Marshall Lancaster, Noreen Kershaw, Tony Marshall

O čem to je?

Píše se rok 2006 a šéfinspektorem manchesterské policie je Sam Tyler, který své práci dává všechno a který se jednoho dne kvůli své oddanosti stane obětí brutální autonehody. Od nehody odchází téměř nezraněn, ale zatímco s ním je vše stejné jako před nehodou, svět jako by se změnil. Přichází bolestivé zjištění, že Sama z pozice šéfinspektora na pozici inspektora sesadil jistý Gene Hunt, a jako by už nemohlo být hůř, vše nasvědčuje, že se Sam Tyler nějakou záhadou přesunul o třiatřicet let do minulosti, do roku 1973.

Nová doba je pro něj prostředím plným nedorozumění, o práci má Sam také postaráno, ale ani to všechno rozhodně neznamená, že by Tylera neustále netížila otázka, jak se sem vůbec dostal a hlavně jak se zase dostane zpět domů.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak to máme trošku opačně. Když jsme před několika měsíci viděli Svět pod hlavou, byla to pro mě novinka. Sice jsem se dozvěděla, že je to podle předlohy, ale znáte to, když jste předlohu neviděli, nemáte s čím srovnávat. Dnes jsme v rámci SLDH zavítali k britskému Life on Mars a hle, jde o téměř totožnou kopii! Českou verzi sem hodnotila hodně slušně a u britské to bude také tak. Pilot mě opravdu hodně zaujal a dokonce přemýšlím, že bych si celý seriál zařadila do watchlistu.

Celá epizoda utekla jako voda. Možná je to tím, že jsme si s Drunk_Queen daly „společné dálkové“ sledování. Byla sranda porovnávat poznámky přímo během sledování a ještě větší sranda, když jsme se předháněly se shodnými tvrzeními (prostě jsme obě psaly to samé a poslaly si to dvě vteřiny po sobě). Takhle jsme se ujistily, že se nám pilot opravdu líbil a že se tvůrcům podařilo vytvořit významné momenty, které stojí za zmínku.

Jedním z nich je určitě scéna s terapeutem několik minut před koncem epizody. Škoda, že se ukázalo, že to celé byl nakonec vtípek, protože mohlo jít o hodně zajímavý prvek, jenž by příběh prolínal se současností po dobu celého seriálu. Každopádně ten první moment byl překvapivý a geniální, rozhodně velké plus.

Co se týče obsazení, nemám si na co stěžovat. Hlavní hrdina na mě z promo fotky na profilu působil dost nesympaticky, proto jsem se trošku bála, jaký pilot bude. Ale ihned ukázal, že má velké charizma a hlavní role mu perfektně sedne, bez starostí zvládá utáhnout celý seriál. Ani vedlejší postavy se ale nenechávají zahanbit. Všichni si hraní užívají a ten rozdíl ± 30 let je neuvěřitelně znatelný, a to nejen v módě, ale především v chování a stylu vyšetřování. Nějaké náznaky už jsme mohli vidět v české verzi, ale tady je to dovedeno ještě o několik tříd dál. Seriál se nebojí riskovat a ukázat hrubé chování policistů k ženě, dokonce mladé dívce. Svět pod hlavou trošku zbaběle do její role dosadil chlapa, aby to nevypadalo tak útočně.

Když už jsem zmínila českou verzi, určitě stojí za zmínku krátké srovnání. Typově jsou si všechny postavy hodně podobné. Britská verze hlavní hrdinku zaměstnává a opět ukazuje ponižující zacházení, jakému ženské policistky v 70. letech musely čelit. Svět pod hlavou udělal z hrdinky sestřičku, takže se tomuto tématu úplně vyhnul. Co se mi tady ale líbí ještě více, že hrdina se nehodlá smířit se svým osudem. V české verzi se hodně rychle přizpůsobil novému prostředí, tady v podstatě po celou dobu pilotu vypadá pro ostatní jako totální magor, protože pořád zmiňuje věci ze současnosti, které oni vůbec neznají, a neustále vykřikuje, že nic z tohoto není skutečné a po třiceti letech tohle a tamto… No řekněme, že se trošku divím, že ho nezavřeli do blázince. Dalším rozdílem je komplikovanější milostná zápletka – hrdina má přítelkyni v přítomnosti, takže policistku nemůže balit tak okatě a napřímo jako ve Světě pod hlavou. Posledním velkým rozdílem, kterého jsem si všimla, že v původním britském seriálu nemá hrdina parťáka, je na všechno sám (jen s tou policistkou).

Budu koukat dál? Hodně se mi to líbílo, přidávám si do watchlistu.

+ hrdina
+ jeho nesmíření se se situací
+ drsné a odvážné zobrazení doby
+ hudba

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Asi si vzpomínáte, jak jsme tu před půlrokem měli Svět pod hlavou, který se inspiroval právě Life on Mars. Jenže já jsem ostuda, která v té době znala maximálně název, což v porovnávání verzí zrovna nepomáhá. Leda bych porovnávala názvy, to pak ano.

Každopádně jakmile došlo k rozšiřování znalostí (i když znalost názvu byla tedy už sama o sobě jistě úžasná), překvapilo mě obsazení. Z Johna Simma už jsem byla nadšená kdysi v Doctoru Who, takže už tentokrát jsem měla jasno, že Life on Mars bude určitě slavný právem. Slavný tak moc, že jsem ho ještě neviděla. No nic, chtěla jsem tím říct, že výsledek nakonec snad až předčil má očekávání. V DW se John Simm o hlavní roli dělil, ale tady opravdu ukázal, že dokáže seriál utáhnout sám. A s přehledem, vůbec když je seriál takhle napsaný. U ostatních postav jsem si musela trochu zvykat, ale naštěstí ne dlouho, takže za mne dobré.

Pokud klidně zase porovnáváme se Světem pod hlavou, každý seriál je trochu jiný, ale v principu jsou oba stejné – prostě detektiv ze současnosti v minulosti. Takže tu samozřejmě máme nějaké ty rozdíly, které jsou dané pokrokem. A možná je to tím, že Svět pod hlavou jsem viděla už docela dávno, ale tady mi ty rozdíly přišly ještě markantnější. Opravdu mi hlavního hrdiny občas bylo až líto, jak chudák koukal zoufale, když se bavil se svými kolegy. Zábavné, ale také smutné.

A co je lepší, těch zábavných momentů bylo víc. Ve chvíli, kdy hrdinův šéf vyhrožoval dětem kvůli svému autu nebo kdy hlavní hrdina a jeho šéf jsem se opravdu dobře zasmála, je fajn, když seriál dokáže pobavit, aniž by se o to nějak extra snažil. Kromě zábavy tu byl i jeden takový ‚wow moment‘, který musím jmenovat. I ve Světě pod hlavou realita se snem tak zvláštně prostupovaly, ale když to tady na konci začalo vypadat, že hrdinův doktor je vidina ve vidině, byla jsem opravdu nadšená. Sice se nakonec ukázalo, že to bylo trochu jinak, ale nápad to byl stejně famózní. A velmi zajímavě a působivě zpracované byly i další střípky z reality.

Měla jsem dojem, že vzhledem k tomu, že už jsem viděla kompletní Svět pod hlavou, tak už mě tady nic nepřekvapí. Ale povedlo se to a překvapilo mě, jak moc se oba seriály liší, i když jádro je úplně, ale úplně stejné. Obě země mají jinou minulost, což je asi hlavní rozdíl, ale hlavně – minulost je tu vykreslena opravdu brutálně, myslím, že ve Světě pod hlavou to bylo trochu snesitelnější. Každopádně natočené je to skvěle, mně osobně pilot utekl voda, i když to bylo možná podpořeno i tím, že jsme se s ragelly pustily do synchronizovaného sledování spojeného s občas naprosto stejnými poznámkami, takže o srandu nebyla nouze. Ale i bez synchronizovaného sledování je pilot opravdu parádní, takže ač mě to štve, musím udělat jednu věc – zařadit seriál do watchlistu. I když jsem už viděla nejspíš to samé, jen v bledě modrém. Jenže co má člověk dělat?

+ hlavní hrdina
+ kontrast mezi hlavním hrdinou a postavami z minulosti
+ vtipné a wow momenty
+ atmosféra

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Díky zdařilému Světu pod hlavou, který jsem letos zkouknul, jsem tušil, že Life on Mars existuje, a že byl právě on českému kousku předlohou. Přesto mě nic ke zhlédnutí originálu nelákalo, očekával jsem prostě příběh již jednou viděný, pouze zasazený do prostředí britského Manchesteru. Na nějaké přesvědčení k tomu, abych tomu přece dal šanci, postrádá seriál známější jména, či jakékoliv jiné lákadlo. Proto jsem to neustále odkládal jako jednu z mnoha kriminálek, kdy jsem příběh už vlastně viděl. Ale to jsem asi dělat neměl, protože nyní docela lituji toho, že jsem se k pilotu dokopal až v rámci SLDH.

Mělo mi být jasné, že to ani nemůže být stejné, jako Svět pod hlavou, protože sedmdesátá léta se v Československu a v Británii zásadně lišila. Hrdina v Life on Mars se rozhodně nepropadne pod žádnou poklici komunismu… což už samo o sobě vytváří kompletně rozdílný příběh. V pilotu očekávejte spoustu tíživé a temné atmosféry, a navíc spoustu mysteriózna, kdy úvodní díl dokáže klást velké množství palčivých otázek ohledně propadnutí se v čase (pilot se na tuto část soustředí mnohem více, než pilot Světa pod hlavou). Epizodní detektivní případ zde ustupuje do pozadí a je to jen dobře, protože hlavní zápletka je originální nápad s obrovským potenciálem.

Mimo řešení ústřední záhady totiž získávají dost prostoru i veškeré postavy. A ač se zde najde zatím pár nevýrazných, na první pohled zbytečných bytostí, hlavní duo funguje perfektně. Vztah založený na střetu detektivů dvou zcela rozdílných generací, je nejen zábavné sledovat, ale především jsou charaktery natolik promyšlené, že i za tu jedinou epizodu si stihnou projít slušným vývojem.

Jak jsem zmiňoval, pilot je prosycený temnou a tísnivou atmosférou – často až navozuje pocit depresivní úzkosti. Výborně ji ale vyvažuje slušné množství nahláškovaného humoru, kdy se ty nejvtipnější momenty odehrávají mezi Samem a Genem. Tvůrci našli dostatečný balanc dvěma mezi těmito složkami, takže si ani jednou neřeknete, že to je buď až příliš třeskutě humorné, nebo že to je právě až moc depresivní.

Ve finále zde tedy máme originální atmosférickou dobovou detektivku, která je napěchovaná mysterióznem a plíživým napětím. Není se třeba obávat, že se znalostí Světa pod hlavou (a dost možná i amerického remakeu) budete ochuzeni o zážitek, protože i přes podobnou šablonu, je příběh vyprávěn zcela jiným způsobem. Britská verze věnuje spoustu času tajuplnému zkoumání reality, v níž se hrdina ocitl, a epizodní případ naštěstí ustupuje do pozadí. Herci jsou slušní, bohužel nepříliš výrazní, a i přes skvělé postavy se vám většina obličejů vykouří z hlavy. Zachraňuje to charismatické ústřední duo s vynikající chemií, či kvalitní retro výprava. A tadá, pilot Life on Mars naznačuje, že je úvodem povedené detektivky se značným potenciálem.

+ postavy
+ hlavní záhada dostává dostatek místa
+ výrazná atmosféra
+ hlavní duo
+ výprava

- v hereckém obsazení je pár slabších článků
- místy až příliš televizní kamera
- občasné scénáristické tápání

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Tak proč by ne, 14 zní úderněji než třeba dva! :D
před 6 roky
MonYenn

MonYenn

Britská verzia je super a určite stojí sa pozretie. Výborné obsadenie, i dejovo sa mi to veľmi páčilo....
před 6 roky
kacka.irena

kacka.irena

Bohužel originální verzi neznám. Jen americkou a českou. Ale dám si ji do wishlistu. Děkuji Jinak ta česká...
před 6 roky
Další články k tématu