19. 4. 2017

S lupou do historie: Switched at Birth

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Switched at Birth 1×01: This Is Not a Pipe?

Medailónek

Název: Switched at Birth (Záměna)
Žánr: Drama / Teen
Stanice: ABC Family (dnes Freeform)
Vysílání: 2011–2017
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 6. 6. 2011

Kdo?

Tvůrci: Lizzy Weiss
Herci: Sean Berdy, Lucas Grabeel, Katie Leclerc, Vanessa Marano, Constance Marie, D. W. Moffett, Lea Thompson, Gilles Marini

O čem to je?

Seriál vypráví příběh dvou dospívajících dívek, které zjistí, že byly omylem jako novorozeňata v nemocnici přehozeny. Bay Kennish vyrůstala v zámožné rodině se dvěma rodiči a bratrem, zatímco Daphne Vasquez, která přišla o sluch ve třech letech kvůli meningitídě, vyrůstala se svobodnou matkou v pochybné čtvrti. Věci se vyostří, když se obě rodiny sejdou a snaží se naučit, jak kvůli dívkám společně v poklidu žít.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na tento seriál jsem byla hodně zvědavá. Pilot mě hodně potěšil. Rozhodně nejde o 100% typick teen seriál, jakých je stanice ABC Family (Freeform) plná. Ačkoliv se snaží říct, že ztráta sluchu není nic hrůzostrašného a člověk může žíct úplně normální život, přesto si myslím, že to není pravda. Vždycky půjde o něco jiného a nezvyklého a je těžké chovat se přirozeně, což pilot výborně vystihuje. Navíc tento jeho aspekt zařazuje Switched at Birth mezi seriály, které se jen tak nevidí, což je rozhodně velké plus.

Obě hlavní hrdinky jsou sympatické. Daphne je vyloženě půvabná, Bay je rebelka, která mi ze začátku lezla hrozně na nervy, ale pak jsem se pokusila vžít do její kůže, pro šestnáctiletou dívku musí být taková situace neskutečně obtížná. I když je tahle situace záměny v dnešní době už asi mimořádná, pořád mám pocit, že tento příběh není až tak vytržený z reality, jak by se na první pohled mohlo zdát. Rozhodně si mě obě dokázaly během pilotu získat, jsem zvědavá, jak se jejich životy budou vyvíjet dál a, přiznejme si, jsem zvědavá, jak budou vypadat jejich romantické známosti, protože pilot nabídl hned několik potenciálních kandidátů.

Hudba je klasická teen, tento seriál potěší všechny milovníky stanice ABC Family. I když její komedie moc nemusím, začínám mít pocit, že dramaty se mi přesně trefuje do vkusu. Mikuju Greek a Make It or Break It a mám moc ráda Lying Gane a Kyle XY, navíc i nové piloty na Freeformu mi padly víceméně do oka. Switched at Birth dokázal zaujmout, těším se na celý seriál.

Budu koukat dál? Už to mám ve watchlistu a po zhlédnutí pilotu to v něm stoprocentně zůstane.

+ sympatické hrdinky
+ poutavý příběh
+ ozvláštňující aspekt (hluchota)

- pořád je to teen drama, takže ne pro každého

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nebudu zastírat, upřímně jsem si předem nedokázala představit, jak by Switched at Birth mohlo fungovat. Ovšem už kdysi v Sue Thomas: F.B.Eye se mi potvrdilo, že to přece jen jde, a Switched at Birth je na tom naštěstí stejně.

Switched at Birth kombinuje více dosti nepříjemných témat, některé postavy jsou zatím sympatičtější než jiné, koncept setkání bohatší a chudší rodiny je už trochu ohraný… ale co je nejdůležitější – seriál nabízí tolik různých náhledů na situace, že prostě nenudí. Seriál je navíc natočen zajímavým způsobem.

Přitom když odebereme hluchotu jedné z hlavních hrdinek (a dalších postav) a záměnu dětí, Switched at Birth se dosti podobá dalším rodinným dramatům. Zabývá se rodinnými problémy (samozřejmě tady v dost rozšířeném podání), dospíváním,… to vše ale díkybohu bez toho, aby to působilo tak, že se na to mohou dívat snad jen náctiletí.

Drama je tu opravdu dramatem, dokonce i nějaké to napětí se tu najde, dokonce se do seriálu propašovalo i pár úsměvných momentů… ale v čem je kouzlo seriálu? Je to zvláštní, ale jsou to neslyšící herci a postavy. Nejvíc to vidím asi na Daphne, která je pro mě po jedné epizodě snad nejsympatičtější postavou, ale celkově je náhled do tohoto světa a všeho, co to obnáší, neskutečně zajímavý a svým způsobem i pozitivní.

Z těchto všech důvodů a zkrátka díky tomu, jak seriál na diváka působí, není těžké si po pilotu říct, že by opravdu nebyl tak špatný nápad sledovat dál. Pár věcí by sice chtělo ještě vyhladit, ale říkám si, že až se vztahy mezi rodinami trochu usadí, a pokud se nebude příliš „intrikovat“, Switched at Birth by se klidně mohl stát jedním z nejlepších zástupců rodinných seriálů.

+ sympatické postavy
+ náhled do nového prostředí
+ Daphne, setkání neslyšících se slyšícími

- zatím až trochu moc vyhrocené vztahy a projevy
- klišé chudá x bohatá rodina

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Hurvi

Hurvi

Tak to som si pomýlil s Lying Game... podobná zápletka :)
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

SAB jsem viděla celý. Ze začátku mě hodně bavil, ale pak nějak vymizelo téma výměny a několikrát jsem ho...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Switched at Birth byl krásně ukončen. Fakt si to nejspíš pleteš právě s The Lying Game, která...
před 7 roky
Další články k tématu