4. 2. 2018

S lupou do historie: The West Wing

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The West Wing 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The West Wing (Západní křídlo)
Žánr: Drama / Politický
Stanice: NBC
Vysílání: 1999–2006
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 22. 9. 1999
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Aaron Sorkin
Herci: Rob Lowe, Moira Kelly, Dulé Hill, Allison Janney, Richard Schiff, John Spencer, Bradley Whitford, Martin Sheen, Janel Moloney, Stockard Channing, Joshua Malina, Mary McCormack, Jimmy Smits, Alan Alda, Kristin Chenoweth

O čem to je?

Seriál nabízí pohled na americkou prezidentskou politiku. Odehrává se v hlavním městě USA, kde sleduje příběhy zaměstnanců Bílého domu. Všem postavám nechybí humor, ale také oddanost své práci, která dokáže chytit za srdce. Nicméně mají v rukou nelehký úkol. Politika, kterou pravidelně řeší, se totiž dotýká každodenních životů všech obyvatel.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Upřímně netuším, čeho jsem se tak obávala. Po tom, jak moc jsem si zamilovala Newsroom a jak moc mě ohromil Sports Night, jsem nemohla jinak, než si Sorkinovo Západní křídlo přidat do watchlistu. Pořád jsem ale měla obavu, že mě seriál ve výsledku nezaujme a těch 150+ epizod pro mě bude náročných. Jak bláhové!

Stačilo mi prvních pár minut a hned jsem věděla, že jsem našla nový zamilovaný seriál. Opravdu nechápu, jak to Sorkin dělá, že zvládne vymyslet nejen celý koncept, ale především výborné postavy a ještě lepší dialogy. Pokud jste viděli Newsroom, Sports Night nebo West Wing, jistě víte, o čem mluvím. V podstatě celou dobu epizody se mluví, je to ještě rychlejší tempo než v Gilmorkách. Ale všechno má zároveň i hlavu a patu, dialogy jsou chytré, břitké a nechybí jim mnohdy ani ironie či sarkasmus.

Postavy už jsem trošku nakousla. Bála jsem se, že mi nesednou kvůli hercům, kteří zde hrají. Mnohé z nich totiž znám, ale vůbec je nemusí, např. Bradleyho Whitforda. Obavy mě přešly ale hned, jak se seriál rozjel. Postavy jsou napsány tak chytře, že si je musíte zamilovat nehledě na to, jaký herec je hraje. I když ono tomu samozřejmě pomáhá, že tu jsou špičková herecká esa, která ne nadarmo získávala pravidelně nominace na Emmy nebo Glóby právě za role ve West Wing. Postav je tu hodně, ale naprosto bez problémů se v nich dá vyznat a každý, kdo se na scéně objeví, prostě a jednoduše exceluje. Nenašla jsem zde žádný slabý článek, ať už co do postav, nebo do samotného příběhu prvního dílu.

Dívala jsem se na svá hodnocení a u Newsroomu i u Sports Night mám 100 %. Po zhlédnutí pilotu West Wing jsem přesvědčená, že Sorkin u mě získá 3/3 plný počet. A asi budu muset znovu sjet Studio 60 on the Sunset Strip, protože to jsem viděla hodně dávno (10 let zpátky?) a je dost možné, že tenkrát jsem genialitu mého asi nejoblíbenějšího tvůrce nedokázala docenit. Vím, že po skončení Newsroomu se vyjádřil, že seriály už nechce tvořit, ale nikdy nepřestanu doufat, že si to ještě rozmyslí.

+ herci a postavy
+ chytré a zábavné dialogy
+ tempo, ze kterého se zapotíte
+ prostředí Bílého domu

Moje hodnocení pilotu: 100 %
Drunk_Queen

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O The West Wing jsem upřímně ještě v životě neslyšela. A vlastně jsem předem ani neměla moc času přemýšlet o tom, čím tenhle seriál asi je, vzhledem k tomu, že jsem se celou sobotu snažila dojít ke konci maratonu, abych si nenabourávala rozkoukaný seriál pilotem rubriky S lupou do historie. Avšak pár minut se přece jen našlo, ovšem očividně ne dostatek. Takže jsem došla k velmi logickému názoru – ten název zní, jako kdyby se to odehrávalo ve vězení.

Očividně jsem skvělý tipař. Naštěstí ale bylo tohle překvapení pozitivní. Obsazení je výborné (k tomu něco dodám později), k postavám nedokážu říct jediné špatné slovo, děj rychle ubíhal a scénář byl vybroušený. V tomto případě se asi nedá mluvit o žádném napětí, ale to velké množství vtipů, ironie a sarkastických hlášek The West Wing perfektně sedlo. Takže prostě paráda.

Co mě ale šokovalo nejvíc, bylo obsazení. Snad u všech herců jsem měla pocit, že je odněkud znám (tímto zdravím Lisu Edelstein, kterou jsem poznala jako první a u které jsem vlastně jako u jediné stoprocentně věděla, odkud ji znám). Ten pravý šok ovšem nastal v momentě, kdy jsem otevřela tenhle článek, abych do něj vložila svůj názor. Dulého jsem si nevšimla, tak snad k obsazení přiskočil později, ale mně celou dobu nedošlo, že sleduju Bradleyho Whitforda? Mé já, které kdysi „žralo“ Poldu a poldu se hluboce stydí. Amen.

Ale ať nezním zas moc pozitivně, ne celou dobu bylo Západní křídlo tak přesvědčivé. Pokud jde o vedlejší postavy typu překvapivě vypadající důležité dcery překvapivého věku, tleskám, ale u některých jiných postav jsem si celou dobu jaksi nebyla jistá, čemu by uškodilo, kdyby tam tyto postavy nebyly. Nejpřekvapivější věcí po prvním díle je pro mě ale to, že mi naprosto chybí nutkání dívat se dál. Nevím, nějak mi chybí nějaký hlubší příběh, který by mě nutil dívat se dál, nebo jiné lákadlo. Takhle mi The West Wing bohužel přijde jako něco, co si člověk nechá líbit, když na to narazí v televizi, ale tím to končí.

+ postavy, herci
+ scénář, humor

- něco je tam zbytečně
- chybí lákadlo, které by člověka nutilo dívat se dál

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Nevada

Nevada

Dík za dalšího oblíbence v Lupě :) Seriál jsem sice neviděla do konce, ale přesto ho mám moc ráda....
před 6 roky
Pan Citron

Pan Citron

To je dobrá připomínka toho, že jsem to ještě nedosledoval. Zasekl jsem se někde u druhé série, ale...
před 6 roky
libor42

libor42

Výborný seriál, viděl jsem asi 3 řady, plus nějaký speciál k 11.9. a také marně vyhlížím, zda se ho...
před 6 roky
Další články k tématu