6. 9. 2017

S lupou do historie: The Fall

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Fall 1×01: Dark Descent?

Medailónek

Název: The Fall
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: BBC
Vysílání: 2013-
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 13. 5. 2013
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrci: Allan Cubitt
Herci: Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch

O čem to je?

Městská detektivka Stella Gibson pracuje jako kontrolorka. Dostává za úkol prozkoumávat případy vražd, které jsou u policie otevřeny déle než 28 dnů. Hrdinka se vydává do Severního Irska, kde zjistí, že pachatelem místní vraždy architektky je sériový vrah. Místní policisté musí s hrdinkou spolupracovat ve snaze najít Paula Spectora, který útočí na mladé úspěšné ženy v městě Belfast.

Stella se svým týmem neúnavně pracuje na tom, aby vytvořila pevný případ, nicméně se setkává s různými komplikacemi uvnitř i mimo policejní stanici. Paul mezitím naváže vztah s Katie, chůvou svých dětí. Jeho život se obrátí vzhůru nohama, ale ukáže se, že musí čelit věcem, které neočekával, především na základě svých profesionálních rozhodnutí, více než těch osobních.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na tuto SLDH jsem byla hodně zvědavá. O seriálu jsem poprvé slyšela až před začátkem třetí řady, ale najednou ho bylo všude plno a každý ho s velkým napětím (a nadšením) očekával. Ostatně stačí se podívat i sem na hodnocení na SZ, kde má toto drama přes 80 %, to je hodně solidní. Ačkoliv tedy měl pilot 59 minut, pustila jsem se do něj s nadšením.

O Gillian jsem věděla, že tu hraje hlavní roli. Ale samotný pan Dorian Gray, tak ten mi vzal vítr z plachet. Není to úplně role, jakou bych si u něj představovala (pořád ho mám v živé paměti z Odstínů, které jsem viděla vůbec poprvé před pár měsíci). Nicméně ani tato nezvyklá role mi neznemožnila užívat si jeho přítomnost v seriálu naplno. Asi už tušíte, že má vysoká očekávání z The Fall se naplnila a já jsem nadšená. Rozhodně to ale není pouze hlavním hereckým obsazením.

Moc se mi líbí celkový koncept. Vraha známe od začátku, vlastně tvoří polovinu příběhu. Děj se dělí na dvě osy – tu vyšetřovatelkou v čele s Gillian, a poté sleduje i osobní život a vede sondu do duše samotného vraha v podání Dornana. Vůbec nevadí, že nemusíme od začátku hádat, kdo je pachatel. The Fall nabízí zase úplně jiné prvky k budování atmosféry. Ta scéna na konci, kdy policistka volala ženě, kterou vrah právě mučil, tak z té mi naskočila husí kůže. A samotný fakt, že jde o člověka s rodinou a dvěma dětmi, to je pro mě nepředstavitelné, aneb jak padlo v pilotu: Nikdy nemůžete vědět, co se skrývá v hlavě jiného člověka.

Musím říct, že s tímto kouskem se britská krimi tvorba trefila opět jednou do černého. Tempo nevázne, i když zároveň ani nikam nespěchá. Máme možnost seznámit se se všemi hlavními postavami, poznat jejich osobnost i motivace, ale zároveň zde zůstává jemný závoj tajemství, které nás láká sledovat dál. The Fall rozhodně míří do mého watchlistu, docela bych to viděla na takovou kombinaci The Killing a Hannibala, a to je pro mě skutečně perfektní spojení.

+ herecké obsazení
+ styl vyprávění
+ výborná atmosféra
+ tempo tak akorát

- prozatím nebyl žádný náznak, jak se oba světy propojí

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Odvážnější Scullyová ve Velké Británii a Christian Grey v dobách, kdy ještě nebyl nechutně bohatý. Psychopat je ale (zřejmě) o dost větší. Tohle má The Fall do začátku.

Seriál se nevěnuje řešení zásady, kdo zabil oběti, vraha už od počátku známe, místo toho vidíme pohled obou stran, snažíme se chápat motivace chování postav, vidíme počátky honu kočky na myš.

Ale opravdu jen počátky. The Fall totiž trvá hodinu (to ještě není ten důvod), ale nachází si spoustu času pro velké množství až příliš dlouhých scén. Když už pohled do prázdna, tak pořádný. A opět je tu ten zlozvyk ukázat, jaká je Gillian Anderson stále kočka a že se nebojí odhalovat. Proč? Proto. Jiný důvod nevidím ani tady, ani v jiných seriálech.

The Fall by prostě prospěla lehce kratší stopáž. Tenhle seriál je takový hodně “zamyšlený“, což samozřejmě není nic špatného, ale seriál bohužel často zachází za únosnou mez, což kazí jinak vezmi zajímavý koncept, velmi dobré herecké obsazení, mrazivou atmosféru, důležitou roli psychologie, prostě všechno.

Britové krimi detektivky umí, to vím sama moc dobře. Věřím, že kdybych dala The Fall víc epizod, nejspíš mu také propadnu, ale v pilotu je pár věcí trochu škoda. I tak ale myslím, že za sledování seriál stojí.

+ obsazení
+ psychologie
+ atmosféra

- dlouhé scény
- hluchá místa

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Martysek

Martysek

Seriál mám zkouknutý celý a opravdu ho můžu doporučit, stojí za shlédnutí.
před 6 roky
carolos

carolos

Tak tento seriál mám v pláne pozrieť si už dlhší čas, len ten čas som si ešte akosi nenašiel :) Ale ako...
před 6 roky
Koki12

Koki12

Skvělý seriál. Rozhodně doporučuji. To mi připomnělo, že bych měla shlédnou třetí řadu. Tak jdu na to.
před 6 roky
Další články k tématu