27. 11. 2019

S lupou do historie: House of Cards

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte House of Cards (Dům z karet) 1×01: Chapter 1?

Medailónek

Název: House of Cards (Dům z karet)
Žánr: Drama, Politický, Thriller
Stanice: Netflix
Vysílání: 2013–2018
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 1. 2. 2013
Délka pilotu: 53 minut

Kdo?

Tvůrce: Beau Willimon
Herci: Kate Mara, Kevin Spacey, Robin Wright

O čem to je?

Když je kongresman Frank Underwood po prezidentských volbách vyšachován z vysoké politiky, rozhodne se, že udělá vše pro to, aby současnou vládu svrhl. Jako nadějný spojenec se jeví Zoe Barnes, reportérka washingtonského deníku, s níž se Frank spřáhne na cestě k nejvyšším místům.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na tento seriál jsem se chystal dost dlouhou dobu, chtěl jsem to sjet najednou a neudělal si čas. Ale jsem moc vděčný lupě, protože jsem se alespoň utvrdil, že do toho skutečně chci jít. Ke všemu ta kontroverze a vyhazov herce, zkrátka to přímo láká po skandálech i v příběhu.

Skutečně jsem si užil obsazení seriálu, které bylo špičkové, a výkony byly profesionální. Přiznávám, že jsem dost dlouho přemýšlel, jestli je to skutečně Matt Smith, a on je to ve skutečnosti Sebastian Arcelus, možná jsem jen mimo a ta podoba tam vůbec není. Je tu sice velké množství postav, ale každá je úplně jiná a přináší do příběhu naprosto odlišný aspekt, takže se v tom člověk neztrácí.

Trochu zvláštně působí promluvy Francise, kterým by možná více seděla podoba voice-overů, ale chápu, že by to nevyznělo úplně tak zajímavě. Každopádně je to zajímavý způsob, jak objasnit příběh, myšlenky, zákulisní hry a věci, o nichž divák nemá tušení. Nejen díky tomu pilot působil autenticky a kvituju propojení novinařiny a politiky, protože takto vzniklá dvojice se značně odlišuje od stereotypních dvojic hlavních hrdinů. Navíc pronikáme hlouběji do příběhu, než kdyby tu byl jen pohled politika. Příběh je celkově běh na dlouhou trať, ale i tak nám pilot přinesl dost a mě osobně rozhodně nalákal na celý seriál (spíš tedy utvrdil).

Jsem zvědavý, kam se seriál bude ubírat dál a doufám i v trochu temnější a drsnější věci, i když třeba taková úvodní scéna se psem byla k obědu úplně úžasná. Za mě netradiční politický seriál, který s svoji popularitu zasloužil. Rozhodně příběhu rovněž sedí, že na něm pracuje Netflix, tudíž si může dovolit víc než standardní stanice. Zkrátka a dobře, je na co se těšit.

+ herectví
+ uvěřitelnost
+ netradiční dvojice

- promluvy bokem

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Redmarx

Redmarx

Skvelej serial, ale po vyhazovu Kevina Spaceyho jsem nejak ztratil zajem, tak ani nevim, jestli to nejak...
před 4 roky
Sarrah

Sarrah

Skvelý seriál aj keď Spaceyho neprítomnosť v poslednej sérii bola výrazne cítiť a nebyť toho, myslím že...
před 4 roky
andrea168

andrea168

Nikdy jim to neodpustím.
před 4 roky
Další články k tématu