7. 10. 2020

S lupou do historie: CSI: Crime Scene Investigation

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas)
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní, Thriller
Stanice CBS
Vysílání 2000–2015
Počet sérií 16
Premiéra 6. 10. 2000
Délka pilotu 44 minut
Prům. hodnocení 77 % (od 1572 uživatelů)

O čem to je?

Kriminalistická divize v Las Vegas je druhou kriminální laboratoří ve Spojených státech, řeší případy, které by každé jiné oddělení vzdalo. Pátrá po zločincích za pomoci nejnovějších vědeckých analýz a úspěšně uzavírá zdánlivě nevyřešitelné.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna spousta epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Dvacet let od premiéry, věřili byste tomu? Musím říct, že mě to naprosto dostalo, takovýto návrat k začátkům to je pecka, hlavně když mám v hlavě hlavně novější série. Pilot mě příjemně navnadil, až jsem měl chuť se pustit do dalších epizod, takže možná mám i favorita na zaplnění aktuálního seriálového místa.

Tento seriál se sice u mě řadí společně se Cyber až na druhé místo, prostě na nesmrtelného Horatia a sluneční brýle to asi nemá =D Každopádně to jen svědčí o tom, jak skvělou věc nastartoval právě tento pilot. Třeba znělky u mě vedou všechny čtyři, to je prostě geniální a ač je Cyber naprosto odlišný od zbylých tří, taky skvěle zapadá.

Abych ale už přešel opravdu k pilotu, docela mě tu zarazily postavy, hlavně tedy Holly, kterou jsem si vůbec nepamatoval, nakonec se taky ukázalo proč. Rozhodně tu ještě některé postavy chybí, za mě samozřejmě Ted Danson, ale naopak každý, kdo tu je, sem neuvěřitelně skvěle pasuje. Od začátku dokonce mě baví vtipy a špičkování mezi postavami. Marg Helgenberger, William Petersen, Paul Guilfoyle, ti prostě nemají chybu, dokonce už tu byl Eric Szmanda, za mě po této stránce naprostá paráda a nedivím se, jakou popularitu si seriál díky postavám a obsazení získal.

Trochu mě zaskočil příběh pilotu, tedy jeden ze tří. Uspávačka byla super, pobavilo, dávalo smysl a ještě jednou neskutečně pobavilo, hlavně kvůli té nedomyšlenosti do důsledků. Zabití, to bylo trochu slabší, hlavně tu nebylo zase tolik prostoru, tak nějak od začátku se vědělo, že něco nehraje, kam to asi směřuje a tak nějak rychle to vyplynulo, ale špatné to rozhodně nebylo. No a na závěr třetí příběh (sebe)vraždy, tak to mě neskutečně zaujalo, protože na něco podobného si troufl snad jen tým v případě Mentalisty, kdy ale na tajemném sériovém vrahovi vystavěli velký příběh. Tady je to značně odvážný krok, který ale oceňuji, i když na rozuzlení dojde až ve druhé sérii po menším posunu ještě v té první. Představa, že seriál nedostane objednávku na další sérii, tak nevím nevím.

Seriál u mě vede i po technické stránce, myslím, že byl na poli seriálů trochu průkopníkem a to, co později nabízel takový House běžně, se tady projevilo svojí originalitou. Vlasové cibulky, průnik střeli, vnitřní poškození, všechny tady ty detaily, rekonstrukce, všechno z forenzních věd, na nichž je seriál založený, tu bylo předvedeno perfektním způsobem, takže za mě jedno obrovské plus.

Na tento pilot jsem se těšil od jara, kdy měl původně vyjít, ale výročí dvaceti let mu slušelo víc, tak jsme článek posunuli. Měl jsem chuť toho napsat tak moc, co už se i stalo, ale ještě jsem snad nestihl vystihnout ani polovinu a i přes toto nadšení mi v „udělení“ stovky něco malého nevysvětlitelného brání. Takže své hodnocení ukončím takto, pilot je pecka, na svoji dobu něco neuvěřitelného, návrat je to taky neuvěřitelný, pobavíte se, takže s chutí do toho, sami si o tom uděláte nejlepší obrázek jedině při sledování.

  • vtipy a postavy
  • technické věci
  • důraz na forenzní vědy
  • odvážný krok s případem
  • start neuvěřitelných sérií čtyř seriálů
95 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
fabec1222

fabec1222

Doufám, že se zrealizuje ta limitovaná výroční série :)
před 3 roky
Další články k tématu