24. 1. 2018

S lupou do historie: Okresní přebor

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Okresní přebor 1×01: Pohřeb?

Medailónek

Název: Okresní přebor
Žánr: Komedie / Sportovní
Stanice: Nova
Vysílání: 2010
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 6. 9. 2010
Délka pilotu: 27 minut

Kdo?

Tvůrce: Jan Prušinovský, Petr Kolečko
Herci: Ondřej Vetchý, David Novotný, Luděk Sobota, Pavel Kikinčuk, Leoš Noha

O čem to je?

Postup? Nutnost! – Slavoj Houslice je fotbalový oddíl, který hraje regionální soutěž – okresní přebor. Již dlouhá léta členové a hráči oddílu touží, aby se jejich klub probojoval o úroveň výše a zahrál si soutěž vyšší – krajskou. Seriál Okresní přebor nahlíží do zákulisí průměrného fotbalového oddílu v malé průměrné vesnici s jedním krámem, jednou knihovnou a jednou hospodou. Ukazuje, jaké to je vést fotbalový oddíl, jak se prožívají vítězství, prohry i remízy nejen jejich A-mužstva, ale také osobní vítězství, prohry a remízy postav samotných.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak, to bychom měli za sebou. Než jsem začala psát názor, dívala jsem se na hodnocení seriálu, především na hodnocení přátel, a docela mě překvapilo, jak vysoká čísla jsem tam nacházela. Pokud jsou totiž všechny epizody tak šílené (v negativním slova smyslu) jako pilot, tak nevím, co se na tom lidem tak líbí. Okresní přebor bývá často označován za jeden z podařených českých seriálových kousků. Pilot ale neukazuje nic výjimečného nebo extra zábavného.

Černý humor, který provází celou epizodu, může někdy fungovat. Nesmí ho být ale takový přehršel jako zde. Postavy si v podstatě dělaly srandu ze zesnulého a jeho manželky, mysleli jen na sebe a bylo jim to úplně jedno, hlavně když na to nikdo nepřijde. Ony postavy nejsou ani trošku sympatické. Možná je to tím, co jsem teď napsala, tím, jak se chovaly. Nikdo mi ale nepadl do oka. Bezkonkurenčně nejhorší byl ten v obleku, který má očividně problém s penězi, toho jsem nemohla vystát. Ale ten, co neumí mluvit, nebo ten, co si hraje na zraněného, mu těsně šlapou na paty. Také postava Vetchého zklamala, nezmohl se na nic jiného než vyhrožování, požadování a vydírání.

Na to, že měl pilotní díl jen 30 minut, se docela táhl, několikrát jsem kontrolovala, kolik mi zbývá do konce, což až tak často nedělám. Celkově si nemyslím, že jde o úplný seriálový odpad. Sportovní seriály z našich končin znám jen skrze Vyšehrad a Lajnu, ale to je úplně jiná liga, taky úplně jiný typ seriálů (i když vlastně ani ne, když se zamyslíte), myslím si, že pro tento žánr je zde prostor. Musí být ale vytvořen trošku s úctou, i pokud jde o komedii. Zdejší humor byl bohužel více na straně trapnosti, myslím, že pilot mě snad ani jednou upřímně nepobavil. A proč si na to kouření cigaret nepřizvali i ostatní členy rady, aby jim to šlo lépe a nezvraceli z toho? A pak ve stylu Pata a Mata stejně ty sáčky vyměnili, to už jsem vzdala jakoukoliv snahu o sympatie vůči tomuto českému kousku.

+ sportovní žánr
+ krátká stopáž

- nesympatické postavy
- vleklý děj
- nepovedené vtipy
- černý humor přes čáru

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Drunk_Queen

Status:kdysi dávno viděna většina epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Bydlím hned u fotbalového hřiště. Teda tak úplně ne, naše zahrada končí přibližně tři metry před pozemkem, na kterém se to fotbalové hřiště nachází, takže ty tři metry tam jsou vždycky.

I když pochybuju, že u nás by byli takto zapálení fotbalisté (vlastně ani nevím, jestli tam hrají nějací dospěláci), jejich vzdálenost od nás mi ani tak nedovoluje neslyšet ten každotýdenní povyk. A samozřejmě klasiku všech klasik „Zelená je tráva, fotbal to je hra“ pokaždé, když někdo dá gól.

Ovšem Okresní přebor je překvapivě ještě víc buranský než naše město a jeho fotbal. Což je na jednu stranu ohromné plus, protože to přesně odpovídá prostředí a nikdo nemůže říct, že je seriál nevěrohodný (nebo možná jo, to, že u fotbalu bydlím, vážně neznamená, že o něm něco tuším), na druhou stranu se ale divím svému dřívějšímu hodnocení. Přijde mi, že když jsem Okresní přebor kdysi sledovala, bavil mě mnohem víc.

Neříkám, že jsem se nezasmála vůbec, párkrát se to stalo; neříkám, že jsem sledování protrpěla, epizoda vlastně docela utekla, ale celkově to prostě zase tak vtipné nebylo.

Všechno to handrkování ohledně zesnulého trenéra bylo vkusově hodně přes čáru, spíš než vtipné to bylo i na takového průměrného burana jako já spíš dost trapné.

I s postavami to bylo tak 50/50, některé byly opravdu vyvedené, dokonce tak, že myslím, že by v pohodě zapadly i na to naše hřiště, některé byly zase až příliš trapnými figurkami… Já jen doufám, že je slabší jen pilot a že si Okresní přebor nepamatuju špatně…

+ uvěřitelnost, prostředí, styl
+ část humoru a postav

- část humoru a postav

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
marvio

marvio

Jeden z nejlepších českých seriálů. Když na mě přijde trudomyslnost, pustím si 2-3 díly a hned je mi...
před 6 roky
Pipa22

Pipa22

hodnoceni Drunk_Queen - hlavne s tim hristem u baraku a zkusenostmi z prvni ruky me hodne...
před 6 roky
DJ Obelix

DJ Obelix

Musím se přiznat, že při prvním uvedení seriálu jsem byl pilotem taky dost zklamán. Dost jsem si od tématu...
před 6 roky
Další články k tématu