21. 6. 2020

S lupou do historie: Perry Mason

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Perry Mason 1×01: The Case of the Restless Redhead?

plakát

Základní údaje

Název Perry Mason
Žánr Drama, Krimi, Právnický
Stanice CBS
Vysílání 1957–1966
Počet sérií 9
Premiéra 21. 9. 1957
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Perry Mason zastupuje klienty, kteří jsou často hlavními podezřelými v závažných zločinech, ač vše ukazuje právě na klienta, Perry je vždy na jeho straně a snaží se prokázat jeho nevinu za každou cenu. To sebou většinou obnáší i soudní proces, teprve při něm pachatele svědomí tíží natolik, že vychází najevo pravda.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Blíží se nám premiéra Perryho Masona, který dějově předchází tomuto právnickému skvostu, lepší čas na vzpomínání tedy asi sotva najdeme.

Ač nerad, tak musím přiznat, že jsem nikdy neslyšel ani o předloze, ani o seriálu samotném. Perry Mason si mě ale získal skoro hned, Raymond Burr byl pro roli zvolený skvěle (jen tedy, co jsem si hledal, jak stárnul, ztrácel ten svůj šarm). Po stránce postav a herectví se mi úvodní díl líbil neskutečně, stejně tak po stránce scénáře. Prostě to je ještě doba, kdy si je docela blízká britská a americká tvorba, stále je tu ta grácie a úroveň.

I když se seriál od dnešních právnických kousků značně liší, vysloveně se tu po sobě nekřičí a v soudní síni, dokonce i při ostřejším vznášení námitek, zůstává vše v rovině úcty k soudu. Co je proti tomu v kontrastu, je chování samotného Masona, který je ochoten pro klienta udělat cokoli a to i za cenu, že ne vždy a vše naprosto legálním způsobem. Zkrátka účel světí prostředky.

Věřím, že se najdou i tací, kterým by mohlo vadit černobílé provedení, ale právě doba, v níž seriál vznikl, dodává příběhu takovou příjemnou autentičnost a ono černobílo posouvá seriál ještě na úplně jinou úroveň. Seriál zkrátka působí jako jeden z britských detektivních gentlemanských kousků, které si úroveň drží napříč generacemi.

Po delší době jsem v lupě narazil na seriál, který mě chytl natolik, že bych snad i byl ochotný vydržet těch téměř 300 epizod, abych viděl příběh celý a věděl, jak se postupně postavy a charaktery měnily a čeho dalšího je ještě Mason schopný. Věřím, že i další případy jsou poutavé a stojí za to se jimi prokousat až na konec, aby člověk zjistil, jak co bylo.

  • Raymond Burr
  • pomyslná britskost a gentlemanství
  • delší stopáž v kombinaci s počtem epizod
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu