20. 8. 2020

S lupou do historie: Dempsey & Makepeace

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dempsey & Makepeace (Dempsey a Makepeacová) 1×01: Armed and Extremely Dangerous?

plakát

Základní údaje

Název Dempsey & Makepeace (Dempsey a Makepeacová)
Žánr ITV
Stanice Akční, Drama, Kriminální
Vysílání 1985–1986
Počet sérií 3
Premiéra 11. 1. 1985
Délka pilotu 93 minut

O čem to je?

Newyorský policajt James Dempsey má v Anglii posilnit elitní jednotku jako partner seržantky Harriet Makepeaceové. Jejich vyšetřovací metody a také styl života jsou dost odlišné, což je skvělá příležitost k neustálému kočkování – ale tvoří spolu samozřejmě skvěle sehraný tým. A navíc, co se škádlívá…

Trailer

Není k dispozici

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Dempsey a Makepeaceová, pověstné duo se konečně dostalo i k nám pod lupu, za což jsem rád, protože tento seriál u mě patří mezi ty, které jsem viděl jen částečně, jak mi přišly epizody pod ruku. Pilot jsem tedy viděl poprvé a docela mě bavil, ne tak jako jiné epizody, ale byl fajn.

Kámen úrazu je délka, sice to není nijak ubíjející, ale něco se pořádně začíná dít až kolem desáté minuty, myslím, že to není jediné protahování během epizody, takže by se to dalo slušně proškrtat. Ale rozhodě se člověk při sledování nenudí a ten čas vlastně ani moc nevnímá.

Já prostě miluju ten rozdíl mezi americkou angličtinou a tou britskou, tady je to výborně vidět, krásný kontrast jazyka, vystupování, celkového herectví. Rozhodně se tato kombinace ITV povedla. Obsazení je tedy bravurní, Glynis Barber vnáší mezi policistky osobitý styl, kterým se značně vymezila. A přiznejme si to, neznat tento seriál, napadlo by vás v barové scéně, že to ona je v utajení?

V ději tu byl jeden okamžik, kdy zápletka začínala působit značně překombinovaně, než došlo na rozuzlení, které vše značně zjednodušilo a propojilo dohromady. Kupodivu se tu ukazuje, že Spojené státy nejsou až tak rozdílné od Spojeného království, taky tu vládne byrokracie, tajné jednotky… a to si vezměme, z kterého roku seriál pochází.

Celkově je zápletkou, vtipy a celkově uvedením do příběhu pilot velice příjemný, ale rozhodně není špičkou. Za sebe mám z krimi tvorby ITV raději předchůdce v podobě Profesionálů, ale oba kousky jsou si do jisté míry podobné, rozhodě je ale nelze srovnávat. Všem, koho názor neodradil, pilot i seriál doporučuji, možná že i pro mě je to start kratšího maratonu na doplnění mezer v příběhu.

  • Dempsey a Makepeaceová
  • obsazení
  • jednoduché rozuzlení překombinovanosti
  • kontrast
  • zbytečně dlouhé
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
andrea168

andrea168

Milovala jsem ten serial a Makepeacove vlasy!
před 3 roky
Case*Wawe*Make

Case*Wawe*Make

Když jsem byla malá tenhle seriál jsem hltala. Že seriálu se stala moje srdcovka a občas jsi ho...
před 3 roky
Bellezza

Bellezza

Seriál môjho detstva! Nemohla som sa dočkať každého nového dielu. Dlhý mi nepripadal,práveže to všetko...
před 3 roky
Další články k tématu