1. 2. 2017

S lupou do historie: Parenthood

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Parenthood 1×01: Pilot

Medailónek

Název: Parenthood (Famílie)
Žánr: Komedie / Drama
Stanice: NBC
Vysílání: 2010–2015
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 2. března 2010

Kdo?

Tvůrci: Jason Katims
Herci: Peter Krause, Monica Potter, Dax Shepard, Sarah Ramos, Lauren Graham, Craig T. Nelson, Max Burkholder, Erika Christensen, Sam Jaeger, Mae Whitman, Bonnie Bedelia, Savannah Paige Rae, Miles Heizer, Tyree Brown a Joy Bryant.

O čem to je?

Seriál se točí kolem rodiny, která se rozrostla o tři generace a stále bydlí pod jednou střechou.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Pajky

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Ani jsem netušil, jak těžký je sledovat znovu pilot seriálu, který považujete za jedno z nejlepších rodinných dramat vůbec, a nepřemýšlet nad tím, jak to dopadne.

Ale Parenthood má hned od začátku v sobě takovou zvláštní atmosféru, která vás vtáhne, i když má za úkol vás hlavně seznámit s početnou rodinou Bravermannových. Možná pomáhá i skvěle zvolená hudba.

Obsazení je vážně povedené a jediný, kdo mi nesedí, je Lauren Graham. Důvodem je to, že její postava je prostě Lorelai 2.0 – matka samoživitelka, co nezavře pusu. Na druhou stranu jsem si rychle oblíbil Crosbyho a taky pár Julie a Joela – sympatičtí herci a zajímavé situace postav. Body navíc přihrává realita a tvůrci hned v pilotu představují linku, která bude stěžejní pro celý seriál. Zajímavost navíc je, že ji hlavní tvůrci čerpá z vlastního života.

Z celého pilotu pak mám ten pocit, že jde o „feel-good“ seriál a to i přesto, že řeší závažná dramata a situace. Škoda, že na takový seriál se naráží jen opravdu těžko.

+ obsazení
+ minimum otravných postav
+ realita
+ hudební dokres

- Lorelai 2.0
- některé postavy nemají dost prostoru

Moje hodnocení pilotu: 80 %
gabik.029

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Parenthood mám na seznamu „Chci vidět“ ještě z doby, kdy se vysílal, jenže nebyl nikdy čas se na seriál podívat. Teď jsem se ale díky této rubrice dostala alespoň k pilotu, který se mi vlastně líbil.

Největším lákadlem pro mě bylo od začátku herecké obsazení. Sešla se zde skvělá parta herců, kteří ztvárňují uvěřitelné postavy a kromě Amber (a trochu Zeeka) tam není zatím nikdo, kdo by mi lezl na nervy. Sice mi chvilku trvalo, než jsem se v tom množství postav zorientovala, ale na konci pilotu jsem měla jasno. Jen mi přijde, že se Lauren prostě zaškatulkovala jako Lorelai a nejde ji tak nevidět.

Každá z postav má nějakou dějovou linku, přičemž alespoň jedna z nich diváka s největší pravděpodobností zaujme. To je výhodou tolika postav; nabízí se více příběhů a zápletek. Na druhou stranu se primárně řeší jen vztahy, což může spoustu diváků odradit hned na začátku.

Celkově díl ale příjemně plynul a příjemně mě pobavil. Nejvíc se mi líbila scéna, kdy šla Sarah na rande s Jimem, u té jsem se nasmála.

+ herecké obsazení a sympatické postavy
+ scéna s rande Sary a Jima
+ hodně postav – více zápletek

- řeší se primárně vztahy
- hodně postav – špatná orientace v tom, kdo je kdo

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jak já miluju Brothers & Sisters. Parenthood jsem si vždy představovala tak nějak podobně a po zhlédnutí pilotu musím říct, že jsem se docela i trefila. Přesto mi tady chybělo takové to kouzlo, které jsem viděla/cítila u mého oblíbence.

Je tu velké množství postav a až někdy v půlce pilotu jsem si utřídila, kdo je příbuzný, kdo je přiženěný a čí jsou děti. Přesto ale musím říct, že mi postavy padly do noty. Je to dáno i tím, že většinu herců znám, takže je skvělé vidět je všechny pohormadě v jednom velkém rodinném projektu. Pilot toho zatím mnoho neukázal, ale vidím velký potenciál do dalších dílů, protože s tak velkou rodinou bude radost sledovat, jak se postavy vyvíjí, jak děti stárnou a umoudřují se a jak se proplétají milostné vztahy.

Je to takový ten typ seriálů, které jsou v nitru duše dramata, ale nebojí se dodat i několik odlehčených prvků. Z obou stran tady toho bylo hodně, což oceňuju, celý díl tak působil pěkně vyváženě.

Trošku mě bil do oka velký kontrast u dětí (rebelská dcera x extra slušná dcera) a teda musím říct, že ten malý kluk s (asi) autismem mě teda štval, i když jeho chování byl zcela jistě účel a jedna z hlavních dějových linek pilotu. Doufám, že to tam nebudou dál řešit až tak moc, jasně, budou se tím muset zabývat, ale snad to neovládne celý příběh, protože tady vidím mnohem lepší potenciály.

I když ve srovnání s Brothers and Sisters Parenthood prohrává, musím říct, že pilot příjemně utíkal a dokázal zaujmout, takže rozhodně budu sledovat dál.

+ dospělé postavy
+ pohodová atmosféra
+ podobné Brothers & Sisters
+ známí herci

- dětské postavy
- chybí jiskra

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 50 %

Není to tak dávno, co jsme se tu zabývali čtveřicí nových epizod Gilmore Girls, takže musím říct, že jsem se na znovushledání s Lauren Graham těšila.

Parenthood je ovšem o o něco větší rodině než Gilmore Girls, takže je marné čekat, že si člověk bude po prvním díle schopen zapamatovat alespoň polovinu celé famílie či snad funkci, jakou jednotliví členové v seriálu mají. Z toho důvodu je první epizoda spíše než uceleným příběhem představovacím medailonkem všech postav.

Tím pádem si toho divák z první epizody moc neodnese, protože se v úvodním díle věnujeme úplně všem, což se příběhově utáhnout prostě nedá.

Už i první díl ale ukazuje, že v příštích dílech by to mohlo být lepší, protože už i tady dokáže diváka čas od času alespoň trochu dojmout. Ale scén, které na diváka mohou zapůsobit, je zatím pomálu.

Těžko říct, zda může Parenthood v současném tempu bavit i někoho, kdo se nevyžívá ve velkých rodinných ságách. Epizoda sice nepůsobí úplně jako kdyby běhala z místa na místo, scény působí uceleně, ale stále je tu to, že když se na konci dílu člově zamyslí, uvědomí si, že krom identity hlavních hrdinů se toho moc nedozvěděl. Takže ve výsledku působí epizoda minimálně na druhý pohled trochu zmatečně.

Jak už jsem ale říkala, myslím, že až se příběh trochu rozvine a dá o něco více informací, tato situace se zlepší. Je otázkou, jestli téma patálií velké rodiny v dramatické podobě dokáže bavit více než několik epizod, ale to se po pilotu příliš soudit nedá.

+ sympatické postavy
+ několik vcelku dojemných scén
+ Lauren Graham

- trochu zmatené, možná až moc postav
- zatím pouze víceméně představovačka

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Takhle realistická komedie, to jsem dlouho (pokud vůbec) neviděl. Celé to už od začátku působí tak přirozeně a divácky vstřícně, že se s pilotem dá nějakým způsobem sžít v nějakém z jeho aspektů už na začátku.

Když se řekne „komedie,“ vybavím si klasický dvacetiminutový, převážně studiový sitcom, proto mě délka, klasická jako u dramat, na začátek zaskočila. Po skončení ale můžu říct, že tu třičtvrtěhodinku využil pilot naplno. Jede od úvodní scény, až do té závěrečné ve zběsilém tempu, kdy ani jednou nepoleví. Přece jen – jeho výhodou je velké množství postav, které mají každá svou zápletku. V postavách je největší síla pilotu. Jsou totiž kvalitně napsané a originální, zároveň však dokážou působit povědomě a jejich problémy jsou reálné. Navrch je hrají sympatičtí a především schopní herci, kdy v castu není výrazně slabší článek, a tato část seriálu je perfektní.

Co tak perfektní není, je hudba a kamera. Hudbu jsem téměř nepochytil, vůbec si po několika minutách nejsem schopen vzpomenout, jak vlastně zněla, co připomínala. U kamery mám problém podobný, není tu žádná osobitost, nic výrazného. Technická stránka projednou není vůbec zajímavá. Není špatná, ale není výrazná, vůbec ničím.

Co se mi ale líbilo, je zmiňovaná realističnost komedie. Bez keců mohu říct, že většina linek působí úplně normálně, zapadají do obyčejného dnešního světa. A vzhledem k počtu postav, každý si tu najde dějovou linii, s níž se může ztotožnit a fandit jí.

Netušil jsem, co mám od Parenthoodu čekat. Na začátku ani, jestli komedii nebo nějaké hutné depresivní drama. Nakonec jsem byl rád, že došlo na první případ (a to komedie nejsou můj šálek kávy) a překvapivě jsem si pilot užil. Díky postavám, díky kvalitnímu scénáři a hercům, na mé spokojenosti se podepsaly i zajímavé dějové linky, jakýsi mírný optimismus celého pilotu a plně využitá délka. Nespokojený jsem jen s technickou stránkou a postrádáním jakéhosi „wow“ efektu, po němž bych byl ještě nadšenější. Špatný pilot Parenthoodu ale nebyl, podobných „dramat ze života“ není mnoho a toto patří k jedněm z těch lépe zvládnutých.

+ scénář
+ dobře napsané postavy
+ reálně zpracované komediálního dramatu ze života
+ herci
+ není čas na nudu

- technická stránka pilotu
- chybění „wow“ elementu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Mik

Mik

Perfektní seriál, narazil sem na něj až když běžela nějaka druhá nebo třetí série, tak sem si pustil první...
před 7 roky
DenaaS

DenaaS

asi som mimo reality:-) ale mna teda nebavil pozrela som niekolko casti prvej serie ale nikdy ma nenadchol
před 7 roky
Pajky

Pajky

To musím dát za pravdu, nepamatuju si seriál, kde by bylo větší množství emotivních epizod/okamžiků....
před 7 roky
Další články k tématu