18. 10. 2020

S lupou do historie: Arabela

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Arabela 1×01: Jak pan Majer našel zvoneček?

plakát

Základní údaje

Název Arabela
Žánr Dětský, Komedie, Pohádka
Stanice Československá televize
Vysílání 1980–1981
Počet sérií 1 (+ navazující seriál)
Premiéra 25. 12. 1980
Délka pilotu 28 minut
Prům. hodnocení 74 % (od 1191 uživatelů)

O čem to je?

Pohádka většinou končí zvonečkem – tady jím naopak příběh začíná. Majerovi jsou obyčejná rodina s běžnými starostmi, kterým se poštěstí nahlédnout do kouzelného pohádkového světa. A naopak pohádkovým postavám je dovoleno vidět lidský svět. Vše opět zamotá láska, když se potkají Petr Majer s princeznou Arabelou…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několikrát celé
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Na toto vydání jsem se neskutečně těšil od doby, co jsem zjistil, že je v seznamu. Návrat úplně neskutečný, to je jasné, všechny ty vzpomínky, to je neuvěřitelné, na co všechno si člověk po jednom díle vzpomene (dobře, nedalo mi to a dal jsem hned i druhý, třetí mě lákal, ale už stačilo). Asi takovou nejvýraznější scénou, která mi utkvěla v paměti, byla práce pánů Menšíka, Sováka a Brodského v továrně a následný pobyt ve vězení. A samozřejmě Fantomas, do dnes mě fascinuje, jak neuvěřitelně vypadalo sídlo (jako by vypadlo z francouzské filmové trilogie) a ten hlas. Za mě seriálu uškodilo jedině pokračování po letech, které už bylo takové moc nucené a zbytečně dlouhé.

Asi nemá cenu zdůrazňovat, že jsem naprosto nadšený z obsazení, zkrátka Arabela je jednou z těch věcí, kterou mám zarytou hluboko pod kůží a zbožňuju. V úvodním dílu mi teda neskutečně chybí z pánů samozřejmě Brodský, Sovák, Filipovský, z dam pak nejvíc asi Iva Janžurová, u Patrasové je to zkreslené postavou a Brejchové záměnou za ježibabu hned ve druhém díle, to prostě zanechá jisté následky. Jinak od prvního dílu miluju všechny počínaje Menšíkem, Lábusem, přes paní Zázvorkovou až po Nagyovou. Teda tady se přiznám, že mi při sledování trochu zaměstnal hlavu hlas Arabely. Dřív jsem si toho nevšiml, taky nebyl důvod, ale teď najednou slyším Libušku Šafránkovou, ale nevidím ji tam. Chvilku mi trvalo se srovnat s tím, co se tu děje =D

Příběhově je seriál moc hezký, je to takový ten rodinný typ, sice je tu zasazení do říše pohádek a obecně je tu to silné spojení s pohádkami, na druhou stranu jsou tu věci i pro dospělé, které děti vidí úplně jiným pohledem, je zajímavé, co nevidíme, když nemusíme. Osobně mě teď dost bavilo zjevování čaroděje druhé kategorie, Rumburaka, který z čista jasna přišel na scénu jako by se nechumelilo. A řekněme si narovinu, takovéto efekty na přelomu osmdesátek jsou pecka.

Z tohoto návratu mám neskutečnou radost, úplně mě navnadil, že bych chtěl viděl Arabelu zase celou, takže asi těch zbylých jedenáct dílů nakonec dám, protože to krásně utíká a hezky se u toho vzpomíná. Nechci se teď úplně obracet na ty, kteří Arabelu ještě neviděli, jak to někdy dělám, protože toto asi není z těch seriálů, který si zamilujete, pokud ho vidíte poprvé až ve čtyřiceti (hádám, že takových lidí asi moc nebude), takže na tomto místě spíš nabádám všechny ty, kteří mají Arabelu rádi, aby se vrátili k opáčku, třeba jen jednoho, dvou dílů a využili toho ke vzpomínání. Potvrzuji, že je to něco velice příjemného.

  • geniální a legendární obsazení
  • dvojí pohled diváka
  • nostalgie
  • hezký příběh
  • příjemný úvod, navnadí
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
jesmot

jesmot

Já nemohl, kdyby to byl druhý díl, tak s radostí, ale tady mi prostě neskutečně chybí zmiňovaní herci...
před 3 roky
Pipa22

Pipa22

Ja myslela, ze to byla recenze na Arabelu "puvodni"? Nejak jsem mimon...
před 3 roky
jesmot

jesmot

Ano, taky že je, seriál jako takový má ode mě 80 %, úvodní díl pak 90 %. Navazující seriál radši rozebírat...
před 3 roky
Další články k tématu